Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Klein wonen / Populair op Stijlvol Styling / SBZ Interieur Design / Woontips

Interieur | 10 tips voor het inrichten van een klein huis of appartement

Woonblog StijlvolStyling.com | Styling & photo: Interieur stylist Susanne © SBZ Interieur Design

Een klein huis of appartement inrichten, vind je dit lastig? Dat is echt niet gek hoor! Zelfs voor de meest vooraanstaande interieurarchitecten kan dit een lastige opgave zijn. Je wilt immers wanneer alle belangrijke elementen en leefruimtes wilt creëren niet verliezen aan sfeer en functionaliteit. Daarom 10 tips waarmee je zelf aan de slag kunt als je een klein huis of appartement gaat (her)inrichten. (tips inrichten klein huis)

Voordelen van klein wonen

De voordelen van klein wonen; Kleine huizen en appartementen hebben vaak als voordeel dat ze een gunstige ligging hebben, bijvoorbeeld in het stadscentrum. Ze zijn erg bereikbaar voor starters op de woningmarkt en geven je vaak een knus gevoel juist door het kleine oppervlak. In een klein huis of appartement is functionaliteit het aller belangrijkste. Een mens heeft immers meer spullen dan hij/zij denkt en daardoor zijn zaken als voldoende bergruimte voor de meet mensen erg belangrijk. Natuurlijk wil je niet verliezen aan sfeer en beleving, en dat hoeft ook helemaal niet.
Wil je weten hoe je een ‘welkom thuis’ gevoel kan creëren, lees dan ook eens mijn blog over: Een welkom thuis creëren, hoe werkt dat?

Dit zijn mijn 10 tips voor het inrichten van een klein huis of appartement:

1. Licht = ruimte – kies voor een licht kleurenpalet.

Wanneer je lichte kleuren gebruikt lijkt een ruimte al snel groter als met donkere kleuren, dit geldt voor kleuren op de muren, plafonds maar ook voor vloeren.
Wil je nu een wat spannender interieur dan kun je kiezen voor één accentkleur, dit kan een felle kleur zijn maar ook een donkere natuurtint. 

Onthoudt hierbij dat een accentkleur niet de overhand moet hebben. Accentkleuren kun je ook in meubels laten terug komen om jouw interieur spannender te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een te gekke stoel hebt in rood, is het erg mooi om in dezelfde ruimte een baan op de muur in een vergelijkbare rood tint te schilderen. Je krijgt dan meer één geheel.

Toch één donkere wand kleur combineren met lichte kleurtinten. Gebruik de donkere kleur bij voorkeur niet op de muur waarop het meeste daglicht valt want dan wordt het daglicht letterlijk geabsorbeerd en je ruimte door teveel lichtabsorptie alsmaar donkerder. Wees je er daarnaast van bewust dat als je één wand in een donkere kleur schildert deze wand optisch gezien op je af komt, hiermee kun je de ruimte gunstig of niet gunstig beïnvloeden. Dit hangt helemaal af dan vorm van de ruimte en hoe je de kleuren verdeeld. Verdiep je hier dus vooraf in om het juiste effect te bereiken.  

2. Visueel afscheiden van een ruimte (inrichten van een klein huis of appartement)

Bij een kleine ruimte wil je het liefst een zo ruimtelijk mogelijk effect. Maar aan de andere kant wil je toch ook alle aparte leefruimtes kunnen creëren zoals je die in een grotere woning hebt. Nadeel van alles in één ruimte is dat dit snel rommelig aandoet.
Je hoeft echter geen wanden te plaatsen om ruimtes toch visueel van elkaar af te scheiden.
Je kunt ook een afscheiding in de ruimte aanbrengen door een zogenoemde ‘roomdivider’.
Een roomdivider werkt uitstekend voor het afscheiden van woonkamer, slaapkamer, werkruimte en keuken. Een roomdivider hoeft geen kamerscherm of halve wand te zijn. Je kunt dit gevoel ook creëren door een bank zo te plaatsen dat deze eigenlijk een afscheiding vormt. Ook planten zijn ideaal hiervoor, zet een twee of drie mooie grote planten bijvoorbeeld de Kentia palm op een rij in een fraaie pot en je hebt jouw eigen ‘groene’ afscheiding. Zo krijg je het gevoel dat overgangen in ruimtes zijn geaccentueerd zonder dat je een groot gevoel aan ruimte verlies hebt. Ook kasten met een fraai afgewerkte achterkant kunnen als afscheiding dienen van twee ruimtes, zo heb je ook meteen weer wat extra opbergruimte. Daarnaast kun je kiezen voor een scheidingswand van glas of een verlaagde scheidingswand zoals hier op de foto te zien is.

©SBZ-Interieur-Design-Interieuradvies-Interieurontwerp-styling-Loft-Amsterdam-5-reportage-door-Woonblog-StijlvolStyling.com

3. Multifunctionele meubelstukken – omdat elke centimeter telt

Een bedbank, een eettafel met uitschuifbaar blad, een hocker/poef waarin je ook spullen in kunt opbergen. Er zijn tegenwoordig heeft veel meubels te verkrijgen die erg handig zijn als je klein woont. Gelukkig zijn ze ook een stuk stijlvoller dan vroeger en hoeft praktisch niet meer per definitie lelijk te betekenen.

Bekijk ook eens of de vensterbank zou kunnen dienen als raambank, dit is handig voor wat extra zitplaatsen als je gasten hebt. Vensterbanken kunnen ook heel handig zijn als werk of studeer plek. Als je naast licht kleurenpallet accentkleuren wilt aanbrengen dan kan dit ook met meubel stukken zoals eerder verteld bij tip 1. Meer kleur betekent overigens niet meer sfeer, zeker in een kleine ruimte kan het snel ’te veel’ zijn waardoor je juist sfeer en een ruimtelijk gevoel verliest.

©SBZ-Interieur-Design-Interieuradvies-Interieurontwerp-styling-Loft-Amsterdam-5-reportage-door-Woonblog-StijlvolStyling.com

4. Creëer diepte met lagen (inrichten van een klein huis of appartement)

Omdat een kleine ruimte (doordat de ruimte beperkt is) nu eenmaal niet veel diepte heeft. Kun je toch een gevoel van diepte creëren met laagjes. Wanneer je dit op een stijlvolle en speelse manier doet krijg je wederom meer ruimtebeleving en een beter gevoel van diepte. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met een neutrale kleur bank met daarop kussens in een totaal andere kleur of patroon. Ook eetkamer stoelen met een kussen op de zitting in een andere kleur. Een vloerkleed met een andere structuur en/of kleur als de vloer. En verschillende kussens tegen het hoofdeinde van je bed. Allemaal trucjes om meer diepte te creëren.

©SBZ-Interieur-Design-Interieuradvies-Interieurontwerp-styling-Loft-Amsterdam-5-reportage-door-Woonblog-StijlvolStyling.com

5. Kijk opnieuw naar jouw woonruimte

Woon je al een tijdje in jouw knusse huisje? Dan kan het zijn dat je de mogelijkheden niet meer ziet en geen idee hebt hoe je toch meer ruimte kunt creëren in hetzelfde huis. Wat helpt is een brainstorm sessie met jouw partner, huisgenoot of alleen door eens flink op Pinterest de mogelijkheden na te gaan. Denk hierbij niet direct aan de kosten, want dit onderdrukt je creativiteit.

Dure oplossingen kunnen soms ook op een goedkopere manier uitgevoerd worden. Kom je er niet uit overweeg dan eens een interieuradvies of het laten maken van een interieurontwerp, een goede adviseur en ontwerper brengt je op nieuwe ideeën en zorgt dat je met een frisse blik naar je woonruimte gaat kijken.

6. Ga de hoogte in

Goede tip is om ook naar de hoogte van een ruimte te kijken en niet alleen naar vloerruimte. Zeker wanneer je opbergruimte zoekt! Bijvoorbeeld een opbergwand waarbij je elementen opstapelt (denk aan bijvoorbeeld de Besta serie bij Ikea) kan erg handig zijn. Dit keukensysteem Ikea is er zelfs op bedacht dat er ook woningen zijn met schuine wanden. Deze kun je benutten door op maat gemaakte kasten die zelfs de kleinste hoeken kunnen benutten.

7. Organiseren kun je leren (inrichten van een klein huis of appartement)

Kleine ruimte betekent vaak dat mensen het lastig vinden om alles op te bergen en opgeruimd te houden. Met kleine organizers en planken systemen lukt het ook jou om alles opgeruimder te laten ogen. Koop stijlvolle kleine mandjes en zet ze ook mooie wandplanken of op jouw bureau. Koop een mooie krantenmand om alle tijdschriften en reclamefolders in op te bergen tot ze niet meer nodig zijn.

Binnenkijken | Bij blogger & interieur stylist Susanne - Woonblog Stijlvol Styling.com | Styling door sbzinterieurdesign.nl

8. Rond, ronder, rondst

Vierkant kan soms saai zijn in een kleine ruimte. Een ronde tafel in een vierkante ruimte maak het geheel meteen een stuk speelser en spannender. Ook een bank met ronde hoeken kan hierbij volstaan. Een nog voordeligere snelle oplossingen zijn woonaccessoires met ronde vormen. Ook een bolvormige lamp boven de eettafel vind ik erg fraai hierbij.

Interieur | 10 tips voor het inrichten van een klein huis of appartement - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

 9. Zwevende meubelstukken

Als je meubelstukken plaatst die als het ware zweven boven de vloer, maakt dit direct ruimtelijker.
Zwevende meubels betekenen in dit geval kunt zien dat de vloer eronderdoor loopt. Dit geld ook voor bijvoorbeeld een wandplanken systeem in plaats van een boekenkast.

10. Opruim-tips klein wonen

Tot slot, ruim op! Mensen zijn verzameldieren, en hebben veel meer spullen dan ze denken. Gooi weg, breng naar een goed doel of de kringloop wat je niet meer nodig hebt. Vind je dit moeilijk omdat je eraan gehecht bent, stop dan die spullen in een doos en berg deze op in bijvoorbeeld de schuur of in de werkkast. Wanneer je spullen een tijdje niet meer ziet zul je zien dat het een stuk makkelijker is om iets weg te doen. In deze blog opruim tips.

 

Laat je tot slot inspireren door onze één van onze vele binnenkijkers in kleine woningen waaronder deze:

1. Kleine loft van 35m2 in Amsterdam

2. Wonen op 37m2 in Amsterdam


Interieuradvies, binnenhuisontwerp en/of styling hulp nodig?

Heb je na het lezen van deze tips nog steeds geen idee hoe jouw huis of appartement toch de juiste look & feel te geven? Kom je inspiratie en creativiteit te kort? Weet je niet wat voor type interieur bij jouw wensen past of heb je een kleuradvies nodig? Dan help ik je graag verder! Kijk voor meer informatie over mijn bedrijf in interieuradvies, interieurontwerp en styling op de website van SBZ Interieur Design.
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com