Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Shop the look / Woonkamer inspiratie / Woontips

Interieur | 4 must-know woonkamer tips voor meer sfeer

Styling door interieurstylist Susanne van SBZ Interieur Design © Lifestyle- & woonblog StijlvolStyling.com

Hoe kan ik sfeer creëren in de woonkamer? In een kleine ruimte of juist grote ruimte? Het is één van de meeste gestelde vragen tijdens mijn interieuradviezen. In deze blog daarom 4 styling tips om te zorgen dat ook jij meer sfeer kan creëren in jouw kleine woonkamer.

Styling door interieurstylist Susanne van SBZ Interieur Design © Lifestyle- & woonblog StijlvolStyling.com

Woonkamer must-have 1: Variatie met meubels en accessoires

Wil je een sterk staaltje stilleven-styling? Werk dan altijd met oneven getallen. Vermijd een duidelijke symmetrie en kies voor balans. Een interessantere en aantrekkelijkere compositie krijg je door juist te variëren. Een zijobject (zoals een boek of een dienblad) met iets groots en verticaals (zoals een vaas of een kandelaar) en iets dat laag en volumineus is (zoals een schaal) is een goed startpunt hiervoor. Dit werkt bijvoorbeeld bijzonder goed voor het stylen van een salontafel of dressoir. Een stijlvolle schaalvormige bijzettafel kan ook als object dienen binnen jouw oneven aantal. Zoals bovenstaand op de foto te zien. Wil je meer sfeer? Dan is het toevoegen van en vintage/retro model meubelstuk echt een ware must-have. Dit zoals ik de styling in de bovenstaande woonkamer heb verzorgt met de Dutchbone Blackwood stoel, al jaren één van mijn woonfavorieten!

Shop-the-look: De bijzettafels die ik momenteel heb staan zijn de messing Trip bijzettafels (set) en de natuurstenen Karrara bijzettafel in grijs, beide van Zuiver. Het kleed is de Zuiver Polar en het fauteuil is de Dutchbone Blackwood.

Woonkamer must-have 2: Denk groot

Heb je een grote kamer, wees dan niet bang om een ​​grote bank en een fauteuil te kopen. Met een kleine ruimte doe je juist tegenovergestelde: je moet vaak meer ‘downscalen’ dan je denkt om de illusie te creëren van een open, luchtige ruimte. Dit doe je bijvoorbeeld met meubels op ranke en hoge pootjes. Meubels met een open structuur zorgen voor een meer ‘lucht’ in de ruimte en zo lijkt het optisch groter. Het tegenovergestelde geldt ook voor meubels die massief en vrij dicht van vorm en structuur zijn.Woonkamer must-have 3: het vloerkleed

Een tapijt moet het belangrijkste anker van jouw woonkamer zijn. Met het juiste vloerkleed hou je alles bij elkaar en zet je jouw woonstijl kracht bij. Vermijd een te klein vloerkleed zoals een tapijt dat alleen de vloer rond een salontafel bedekt. Dit laat de ruimte rommelig en onrustig ogen. Bij een vloerkleed ga je altijd voor compleet vullende maat voor je zithoek. Bijvoorkeur steekt het vloerkleed zo’n 15cm tot 30cm aan weerszijde iets uit en zet je de bank met de voorpoten op het vloerkleed. Zo lijkt de ruimte optisch groter en voorkom je in veel gevallen met gevoel van zwevende objecten in de ruimte. Let er wel op bij gebruik van een groot vloerkleed dat eventuele deuren nog goed open kunnen.

Woonkamer must-have 4: Kunst, foto’s en gekke objecten

Onmisbaar in de woonkamer, een gek afwijkend object zoals mijn SelettiMouse Lamp Sitting tafellamp gekocht bij Flinder.be. Het is een opvallende verschijning op mijn wandplankje.
Ook kunst en foto’s als personalisering zijn een absolute must-have. Ze zijn een waardevolle toevoeging om de juiste kijklijnen in een interieur kracht bij te zetten. Hang een kunstwerk niet precies in het midden van een muur omdat het er gekunsteld uitziet. Maak juist composities met verschillende lijsten en denk goed na over de plek waar je het meeste diepte en lichtreflectie nodig hebt. Glas geeft namelijk diepte in de kamer door de reflectie en een fotolijst met een prent of foto met dieptewerking erin (zoals een landschap) zorgt tevens voor een extra ruimtelijk effect.

Tot slot: vergeet de natuur niet in huis te halen met planten en bloemen die passen bij jouw leefstijl en woonstijl. Deze maken het ideale woonkamer plaatje helemaal compleet. 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Flinders.be.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com