Menu
Interieur inspiratie / Keuken / Samenwerking / Woontips

Interieur | Aan de slag met het ontwerpen van een stijlvolle keuken

Hoe maak je de keuken tot een rustige, stijlvol ingerichte ruimte? Waarop moet je letten bij het combineren van materialen en kleuren in het keukenontwerp? Wat zijn de laatste trends op het gebied van keukens? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen. Het samenstellen van een keukenontwerp bij de renovatie van je eigen keuken kan best uitdagend zijn. Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden! Daar komt bij dat de mogelijkheden tegenwoordig zeer uitgebreid zijn. Bekijk de website van een willekeurige keukenzaak eens, om voor jezelf een beeld te schetsen van hetgeen je aanspreekt. Veel van deze keukenzaken bieden een 3D ontwerp tool aan. Hiermee kun je zelf alvast eens aan de slag gaan met het creëren van een keukenontwerp. Welke keukenapparaten voeg jij als eerste toe? 

Keukens in tal van verschillende stijlen en indelingen 
Begin het ontwerpen van een keuken bij het vergelijken van verschillende stijlen. Kies je bijvoorbeeld voor een strakke, maar sfeervolle houten keuken? Kies je voor een moderne, design keuken met een volledig zwarte kleur? Zoek je naar een landelijke keuken, waarbij keukenkasten een reliëf bevatten? Belangrijk bij het kiezen van een keukenstijl is dat deze aansluit bij de rest van het interieur in huis. Je wilt voorkomen dat er een groot contrast ontstaat tussen het interieur in de eetkamer en dat in de keuken. Maak van de benedenverdieping een eenheid! 

Wanneer je een keukenstijl gevonden hebt die past bij je smaak, is het bepalen van de indeling van deze ruimte een volgende stap. Hoe zorg je voor een praktische en stijlvolle keukenindeling? De keuken moet voldoende ruimte bieden om je servies, bestek en bijvoorbeeld kopjes in op te kunnen bergen. Tegelijkertijd worden keukens steeds vaker als een sociale ruimte in huis gezien. Denk aan het groeiend aantal keukenontwerpen met een aantal hoge barkrukken. Plaats ze aan het uiteinde van een L-vormige keuken, of bijvoorbeeld aan het kookeiland. 

Kies voor zachte, ronde vormen in het keukenontwerp 
Bij het samenstellen van het keukenontwerp is het populair om te kiezen voor ronde vormen. Deze ronde vormen hebben een zachte, kalme uitstraling. Dat past bij hetgeen men tegenwoordig in een keuken zoekt. Van nature is een keuken vaak al snel rommelig, door het grote aantal losse spullen in kastjes, op het aanrechtblad, enzovoorts. Met ronde vormen onderdruk je het aantal prikkels enigszins. Kies voor afgeronde hoeken van een kookeiland, ga voor ronde accessoires en kies bijvoorbeeld voor ronde lampen.

Maak een lichtplan voor je nieuwe keuken
Over de verlichting in de keuken gesproken: maak er een lichtplan voor! Je kunt overwegen het plafond in deze ruimte te verlagen, zodat je dit van led spots kunt voorzien. Maak de verlichting dimbaar, zodat je de intensiteit van de verlichting aan kunt laten sluiten bij het moment op de dag. Gedimd licht geeft ruimtes een warme, vaak sfeervolle uitstraling. 

Combinatie van natuurlijke materialen en kleuren 
In lijn met de bewuste keuze voor het gebruik van ronde vormen in keukens, wordt vaak gekozen voor zachte kleuren. Denk bijvoorbeeld aan kleuren als taupe, beige of verschillende zandtinten. Je combineert ze eenvoudig met het bestaande interieur in huis, ongeacht of je voor een industriële, landelijke of bijvoorbeeld moderne interieurstijl gekozen hebt. Daarbij past het bij de trend dat keukens vaak op natuurlijke wijze worden ontworpen. Niet voor niets is de houten keuken populair anno 2024! Ook natuurlijke materialen als composiet en graniet zijn in trek voor bijvoorbeeld het aanrechtblad. Of denk aan een materiaal als beton. De oneffenheden in een betonnen aanrechtblad geven keukens een landelijke, speelse tint.

 

Blog in samenwering met Tulp keukens.
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

No Comments

    Reageer op deze blog