De badkamer is de laatste ontsnappingslocatie in huis. Tegenwoordig is het naast het toilet vaak de enige kamer die nog steeds een slot op de deur heeft. Het is een toevluchtsoord die lange lang niet alleen maar meer is bedoeld om ons te wassen. We willen er kunnen ontspannen, ons kunnen terugtrekken en genieten van een luxe spa. Om dat ultieme gevoel van ontspannen kracht bij te zetten is goede verlichting een must. Maar waar moet je nu op letten bij de juiste badkamer verlichting, ik deze blog tips voor het verlichten van je badkamer.
1. Bedenk hoeveel natuurlijk daglicht er is in jouw badkamer en hoe je de kamer gebruikt. Ben je ook goed bewust van de juiste raambekleding en hoe je hiermee mat daglicht kunt spelen.
Spiegels reflecteren daarnaast ook veel licht en geven een ruimtelijker effect aan de ruimte.
2. Zorg ervoor dat badkamer verlichting een IP-classificatie heeft die geschikt is voor de plek. Een licht dat in een douche wordt gebruikt, heeft bijvoorbeeld een hogere IP-waarde nodig dan een die zich boven een bad bevindt.
3. Controleer bij het kiezen van verlichting de kleurweergave van de lichtbronnen, deze moet zo dicht mogelijk bij die van natuurlijk daglicht komen. Hoogwaardige LED-armaturen produceren tegenwoordig gelukkig een net zo nauwkeurig kleur als traditionele halogeenverlichting. Investeer dus vooral in kwaliteit.
4. Elke badkamerspiegel moet gelijkmatig van beide zijden worden verlicht om schaduwen te beperken, vooral als deze wordt gebruikt voor het aanbrengen van make-up of scheren. Een paar wandlampen voor badkamers werken erg goed voor taakverlichting maar geven ook nog eens een ruimtelijker effect doordat je het licht langs muren laat reflecteren.
5. Overweeg het gebruik van inbouwspots, voor het plafond maar bijvoorbeeld ook om nissen te markeren. Ook Inbouwspots badkamer zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten, zo ook in LED.
6. Badkamerverlichting moet via ten minste twee verschillende lichtknoppen worden aangestuurd : één voor plafondverlichting (wat vaak je hoofd verlichting is) en één voor wandlampen zoals je spiegelverlichting. In de meest ideale situatie gebruik je ook nog eens een goede dimmer voor beide opties, dit om een verschillende sfeer en beleving van de ruimte te creëren. Tegenwoordig kun je zelfs een vooraf ingesteld verlichtingssysteem installeren om de sfeer met een druk op een knop te wijzigen, bijvoorbeeld via een app op je smart phone. Handig toch!?
Wil je weten hoe je met andere ruimtes in huis om gaat qua verlichting en waar je op moet letten bij aanschaf? Lees dan ook eens deze blog vol verlichting tips.