Menu
Design & exposities / Interieur inspiratie / Ontdek je woonstijl / Samenwerking

Interieur | Meer sfeer met de mooiste Berber vloerkleden

Interieur | Meer sfeer met de mooiste berber vloerkleden - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Van alle tapijt soorten die er zijn is het Berber tapijt wellicht één van de mooiste en bekendste. Een echte Berber nodigt uit om er languit op te willen gaan liggen. De wolligheid, ‘cosy’ sfeer en unieke uitstraling is wat mij betreft onderscheidend t.o.v. ieder ander soort vloerkleed. Een Berber vloerkleed bestaat uit een geknoopte pool waarna deze wordt doorgesneden en het vloerkleed de kenmerkende warme look & feel krijgt. In deze blog vertel ik je er alles over de Berber vloerkleden en het Beni Ouarain en Azilal vloerkleed.

Traditionele en unieke Berber vloerkleden uit Marokko

Berber tapijten komen uit Marokko, de Marokkanen hebben een eeuwenlange traditie van het weven van de mooiste tapijten ter wereld. Bijzonder aan de Berber tapijten is dat ze handgemaakt zijn en zich vooral kenmerken door a-symmetrische vormen en abstracte patronen.

Het ontstaan van de traditie gaat al terug naar de 8e eeuw, toen de Berberstammen zich vestigden in Marokko. Sindsdien worden deze warme Marokkaanse tapijten geweven.
Het is een vakmanschap dat van moeder op dochter wordt overgedragen. Al meer dan duizend jaar knopen de Berder vrouwen met de hand de wollen tapijten. Dit doen ze met wol van de schapen die hoog en in de weiden van het Atlasgebergte leven. Tot op de dag van vandaag zijn de stammen nog steeds te vinden in het Atlasgebergte en wordt de familie traditie doorgezet.

Vloerkleden met een verhaal

De Marokkaanse tapijten zijn zoals gezegd uniek in patronen en kleuren, dit komt doordat ze handgemaakt zijn zonder een vast patroon te volgen.
Dit is al onderscheidend maar nog veel bijzonder om te vertellen is dat de wevers hun eigen creativiteit en interpretaties van belangrijke ervaringen en gebeurtenissen in hun leven verwerken in de vloerkleden. Zo zien je in het patroon bijvoorbeeld belangrijke symbolen terug. Het zijn interpretaties van de natuur, liefde en geluk. Dit maakt dat je niet zomaar een vloerkleed in huis haalt maar ook een beetje geschiedenis en een heel persoonlijke product met iedere zijn eigen bijzondere verhaal.

Interieur | Meer sfeer met de mooiste berber vloerkleden - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Azilal vloerkleed

Één van de meest bijzondere soorten en tevens de familie van de Berber is het Azilal vloerkleed. Dit tapijt is een kunstwerk op zich. Het kleed heeft een sterk artistiek en esthetisch karakter en kenmerkt zich door veelal een witte achtergrond in combinatie met felle bonte kleuren.

De kleden hebben hun naam te danken aan de Marokkaanse provincie Azilal. De vintage kleden zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. Ook voor dit kleed geldt dat ze stuk voor stuk uniek zijn. Ze worden gemaakt van 100% wol en zijn van zeer hoge kwaliteit. De natuurlijke witte en zwarte kleur van de wol komt rechtstreeks van de schapen en geiten in de berggebieden. Daarnaast zie je bij deze kleden veel van nature intensieve kleuren, zoals blauw, rood, oranje, geel en paars. Deze kleuren worden verkregen uit planten en bessen die in het Atlasgebergte groeien, zoals de hennaplant, granaatappel-, vijgen- en theebladeren.

Het Azilal vloerkleed zijn erg geschikt voor liefhebbers van kleurrijke woonstijlen of wie juist meer kleur wil toevoegen aan zijn of haar interieur. Daarnaast zal een Azilal vloerkleed ook meteen een unieke uitstraling geven aan de ruimte.

Beni Ouarain vloerkleed

Beni Ouarain tapijten komen ook uit het Atlasgebergte net als de Azilal. Omdat de winters in dit deel van Marokko erg streng kunnen zijn, voelen de kleden heerlijk warm en comfortabel aan en zijn ze lekker dik. Dit vloerkleed houdt jouw koude voetjes in de winter zeker warm!
Originele Beni Ouarain kleden zijn afgewerkt met franjes. Als de vrouwen beginnen met wol knopen zetten ze eerst een begin vast aan een weefgetouw. Wanneer ze klaar zijn maken ze aan het einde mooie franjes. De vintage Beni Ouarain kleden zijn ongeveer 20-30 jaar oud. De meeste Beni Ouarain kleden hebben een ivoor- of roomkleurige achtergrond.

Deze kleden passen uitstekend in een hedendaags, natuurlijk en Scandinavisch interieur omdat er veelal gebruik wordt gemaakt van zwart/wit patronen in bijvoorbeeld diamant vorm.

Interieur | Meer sfeer met de mooiste berber vloerkleden - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Inspirerende samenwerking met Rozenkelim.nl.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com