Menu
Badkamermeubel kiezen woonblog Stijlvol Styling © sbzinterieurdesign.nl

Interieur | Badkamer op zolder.
Ben jij de trotse bezitter van een ruime zolder ruimte waar je badkamer wil creëren? Ee badkamer en suite aan een slaapkamer, of juist een extra praktische badkamer voor het gezin. Misschien heb je vaak gasten te logeren en wil je die een eigen badkamer bieden? Er zijn tal van redenen waarom een (extra) badkamer op zolder praktisch kan zijn. Wellicht gaat het niet om zolder maar om een huis met veel schuine hoeken (zoals dat van mij) en kun je hiervoor wel wat tips en inspiratie gebruiken. Daarom in deze blog volop tips en inspiratie voor het creëren en inrichten van een badkamer op zolder of in een ruimte met schuine (dak) wanden en hoeken.

Badkamer op zolder

Waarmee dien je rekening te houden als je een badkamer op zolder wilt creëren: 

1. Maak van te voren een goed plan. 

‘Verzint eer ge begint’. Denk goed na over wat je allemaal in de badkamer wilt hebben aan functionaliteiten, denk hierbij aan een douche en/of een bad, een wastafel, een toilet, opbergruimte of misschien zelf wel luxe als een sauna. Besteed aandacht, tijd en doe onderzoek voordat je start met een badkamer creëren op zolder. Maak een goed kostenplaatje.

2. Leidingen, bedrading, isolatie en ventilatie

Het water en de stroom voor de verlichting moet tenslotte ergens vandaan komen. Hou er rekening mee dat bij het creëren van een badkamer op zolder veel leidingwerk komt kijken. Denk hierbij aan waterleidingen voor de wastafel, douche en een eventueel bad. Een riool- en afvoerpijp voor het toilet en ter afvoer van water. Ook voldoende waterdruk is belangrijk zodat jouw nieuwe regendouche straks niet letterlijk een regendouche is waar alleen maar druppels uit komen.

Voor verlichting dient er stroom aangelegd te worden. Wat betreft leidingen en bedrading, zeker op verdieping kan dit soms een hele verbouwingen met zich mee brengen, hou hier dus rekening mee in het budget.

Zorg ook voor goede isolatie en een goed ventilatie systeem zodat je badkamer straks tijdens het douchen niet één grote stoomcabine wordt en er schimmel kan ontstaan. Dit scheelt tijd, geld en schade welke niet had hoeven ontstaan. Een vlakke radiator is compact en verwarmt je badkamer tot een aangenaam niveau.

3. Stahoogte

Belangrijk is om van te voren te kijke naar waar je op zolder kunt staan en waar je vrij kunt lopen. Onder sta hoogte versta ik 2 meter hoogte minimaal. Bijvoorbeeld een doucheruimte of wastafel moet je vrij en rechtop kunnen staan om goed te kunnen bewegen.

4. Ruimte en licht creëren met een dakkapel of dakraam

Weinig ruimte of daglicht? Dan is een dakkapel of mooie dakramen de ideale oplossing. Ze zijn er tegenwoordig van allerlei merken en in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo is er altijd wel een oplossing die bij jouw woonwens past. Een andere goede optie om daglicht binnen te krijgen zijn lichtkoepels, deze zorgen niet alleen voor natuurlijk licht maar geven ook nog eens een ruimtelijk effect. Zie jij jezelf al in bad liggen, starend naar de heldere sterrenhemel…  😉
Een ruimtelijke effect behoudt je ook door het kiezen voor veel glas, denk hierbij aan een grote glazen douchewand met weinig frame. Ook lichte kleuren doen het altijd goed om een ruimtelijke effect te geven.

5. Lage wanden en hoeken functioneel benutten

Een bad kan prima geplaatst worden onder een schuine wand mist je veilig en wel nog uit bad kunt stappen. Ook kun je (als je dit wilt) een wasmachine op droger prima onder schuine wanden kwijt. Denk ook aan opberg ruimte d.m.v. van ‘schot (schuifdeur) kasten’ of juist een mooie lade kast. Lage hoeken kun je ook benutten om leidingen en bedrading in weg te werken.
Ook een toilet zou (mits voldoende hoogte om weer veilig te gaan staan) onder een schuine wand geplaatst kunnen worden.

6. Vrije ruimte bewaren

Op sommige zolder ruimtes is het prachtig om juist tot in de nok te kunnen kijken. Voor een badkamer hoef je in principe geen verlaagt plafond te plaatsen, verlichting kan ook vanuit de nok komen om juist de mooie dakconstructie te benadrukken.
Plaats dus als je de ruimte hebt je badkamer meubels vrij in de ruimte voor dat extra luxe en ruimtelijke gevoel, een afscheidingswand(je) kan hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine afscheidingswand met aan de ene zijde een doucheruimte en aan de andere zijde een wastafelmeubel.

7. Badkamer inspiratie opdoen en winkelen

Ga langs bij badkamer leveranciers om te praten over de mogelijkheden of bezoek diverse badkamer webshops om de mogelijkheden te bekijken. Vaak krijg je door te bestellen in een webshop ook nog eens aanzienlijke kortingen wat altijd leuk is voor het budget. Een andere optie is meubels op maat laten maken bij een meubelmaker.

Tenslotte laat je inspireren hoe wij voor onze klanten een mooie badkamer op zolder creëerden:

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl
Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Heel veel succes en plezier bij het creëren van een nieuwe badkamer en geniet van het eind resultaat!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com