Menu
Interieur inspiratie / Ontdek je woonstijl / Samenwerking / Woontips

Interieur inspiratie | Combineren van woonstijlen

Binnenkijken | Bij blogger & interieur stylist Susanne - Woonblog Stijlvol Styling.com | Styling door sbzinterieurdesign.nl

Interieur | Combineren van woonstijlen.
Een prachtig stilleven maken met vaasjes, kaarsen en planten. En dat met woonaccessoires uit verschillende woonstijlen. Het zou tot kunst verheven moeten worden, want dat is het ook met recht. Ook al ziet het er makkelijk uit op tv, in boekjes en op blogs. Goed kunnen stylen is echt een kunst. Met de vele keus aan woonstijlen van tegenwoordig kan het lastig zijn om houvast te hebben m.b.t. welke woonstijl nu echt bij jou past. Als je moeite hebt met eenheid creëren en combineren dan zou ik zeker zoeken naar 1 of twee stijlen die dicht bij elkaar liggen en recht doen aan jouw wensen. Belangrijk is hierbij dat het niet gaat om of iets een trend is, maar vooral om wat bij jou past. Maar wat ik zelf heel blij van kan worden is eindelijk combinaties maken. Dit is over het algemeen wat meer voor gevorderden op interieur styling gebied. Ben jij net als professioneel stylist of een fanatieke hobby stylist? Ga dan eens op zoek naar een eigen en unieke stijl door het combineren van woonstijlen. 

Woonstijlen combineren = eenheid bewaken

Thuis combineer ik de woonstijlen Scandinavisch, industrieel, natuurlijk en eclectisch met elkaar met tot gevolg een ‘urban chique’ en stoer geheel. De eenheid zit hem in materialen, structuur en kleuren, niet in dezelfde woonstijl. Regelmatig experimenteer ik weer opnieuw met toevoegen of weg halen van kleuren waardoor een hele nieuwe uitstraling ontstaat. Dit kan zijn door een nieuwe kleur op de muur, sierkussens of trendy woonaccessoires. Of nog leuker met seizoensproducten zoals kleur toevoegen of juist meer balans brengen met de juiste bos bloemen.

Wanneer je stijlen gaat combineren is het belangrijk om een houvast te hebben in eenheid. Dit kan zijn structuren die je gaat combineren, een thema, kleurenpatroon of 2 of meerdere woonstijlen die elk hun specifieke kenmerken hebben. Lukt je dit? Dan krijg je een heel persoonlijk huis datje past als je favoriete jas. Bij het combineren gaat het erom los te laten wat je in boekjes ziet maar vooral op je gevoel af te gaan. Om eenheid te creëren: Kies je voor een oker geel kussen voor op de bank, laat de kleur oker geel dan weer ergens terug komen. Dit kan al heel simpel door een oker gele vaas of misschien een subtiel okerkleurig accent in een ingelijste afbeelding.

Door de vele keus in woonstijlen hebben wij tegenwoordig te maken met heel veel gelijkenissen (overeenkomsten/overlappingen), het draait dan echt om de details en kleurgebruik wat een woonstijl net even anders maakt. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet matchen met andere stijlen. Bij de stijl ‘Urban’ wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van stoere materialen als hout, beton en glas. Maar kijk je naar de woonstijl natuurlijk, vintage, landelijk of industrieel dan zie je eveneens deze materialen veel terug komen. Om een interieur nog meer eigen te maken kun je gebruik maken van een ‘eyecatcher’ in een afwijkende kleur maar die wel goed in het kleurenpalet past.

7 mogelijke combinaties qua woonstijlen:

Stoer: Natuurlijk – industrieel – vintage – Scandinavisch – eclectisch (Samen ook wel de urban woonstijl genoemd)

Liefelijk: Scandinavisch – vintage – landelijk 

Kleurrijk: Design – modern – eclectisch 

Opgeruimd: Modern – Scandinavisch – design

Authentiek: Klassiek – retro – landelijk

Reislustig: Urban – retro – eclectisch 

Familiehuis: Scandinavisch – industrieel – vintage – eclectisch 

Natuurliefhebber: Natuurlijk – Scandinavisch – industrieel 

Naast deze zijn er nog veel meer combinaties mogelijk passend bij jouw woning en eigen karakter. Het is en blijft een kwestie van uitproberen. Online wooninspiratie opdoen zoals op websites, blogs en in woon-webwinkels zorgt voor jouw dagelijks dosis inspiratie. Ga je bijvoorbeeld voor een stoere en vintage woonstijl, dan zul jij je zeker aangesproken voelen door de collectie van online woonwinkel Lumz.

Lukt het niet? Vraag dan een interieur professional om hulp. Deze verdient zichzelf terug doordat je minder snel miskopen doet en sneller door hebt wat bij jou past.
Nog een laatste tip tot slot: Door veel te oefenen met toepassen van woonaccessoires als vaasjes, waxinelichthouders en ornamenten. Krijg je juist de mooiste hoekjes in huis.
Dit zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je op ten duur beter wordt in styling. Goed kunnen stylen en combineren is dus vooral veel oefenen!

Blog in samenwerking met Lumz BV

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com