Menu
Achter de schermen / Huishouden / Woonnieuws / Woontips / Woontrends 2017

Interieur | De interieur voornemens van Nederland

Interieur | De interieurvoornemens van Nederland voor 2017 - Woonblog StijlvolStyling.com

Interieur | De interieur voornemens van Nederland.
Het gaat goed met de woningmarkt; in sommige delen van het land was er in 2016 en 2017 zelfs sprake van ‘gekte’ en ‘oververhitting’. Dat merken inmiddels ook veel ondernemers welke zich specifieke op wonen richten, waaronder ik zelf. Niet alleen is het aantal bezoekers op woonblog Stijlvol Styling zijn het afgelopen jaar ruim verdubbeld t.o.v. het jaar daarvoor. Ook mijn eigen bedrijf in interieur services, SBZ Interieur Design, kreeg gelukkig weer heel veel mooie opdrachten waar ik dan ook vol passie, creativiteit en inlevingsvermogen aan gewerkt heb en nog steeds werk. Van interieuradvies tot een compleet interieur project, van vragen over een nieuwe kleuren, indeling of zelfs wensen voor een complete verbouwing. Jullie wensen en woonvragen waren divers maar voor mij ook een heel duidelijk signaal. Voorop staat: Mensen staan weer open voor verandering, nieuwe woontrends en innovaties op gebied van wonen. Opvallend: Vooral natuurlijk wonen met oog voor pure materialen, natuurlijke kleurtinten en ‘groen’ gebruik neemt een enorme vlucht. Voor 2017 en 2018 zal deze vraag alleen nog maar meer gaan worden als je af gaat op de voorspelling voor de woontrends 2017 en woontrends 2018. In deze blog lees je welke wensen goede voornemens jullie zoal nog meer op woongebied hebben. 

Binnenkijken | Het vtwonen huis - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Interieur en economie

De vooruitzichten zijn goed want het gaat beter met de Ecomonie. Ook al merk nog niet iedereen dit direct in de portemonnee, het is toch een fijn gevoel met zijn allen dat we weer vooruit gaan en weer wat positiever naar de toekomst kijken. Mensen durven weer meer geld uit te geven en kopen sneller een nieuwe woning.

Omdat het beter gaat met de economie kiezen nieuwe en huidige huiseigenaren ook vaker voor een verbouwing om de woning helemaal naar eigen smaak (opnieuw) in te richten. Ook in 2017 zullen Nederlanders niet stil zitten. Onlangs las ik een onderzoek van Luxaflex Nederland, waaruit blijkt dat veel Nederlanders van plan zijn om hun woning aan te pakken in het nieuwe jaar.

Opvallende conclusies uit het interieur onderzoek

 • Bij ruim de helft van de Nederlanders (53%) is een grote interieur opfrisbeurt van plan.
 • Ruim 45% is van plan om oude meubels van de hand te doen.
 • Bij 17% staat een verbouwing op de agenda.
 • Een op acht kiest bij verandering voor een totaal nieuw interieur in 2017 / 2018.
 • Jongeren (tot 35 jaar) lijken in 2017 hun interieur klaar te maken voor de zogeheten bingewatch-trend.
 • Opvallend: Mannen geven makkelijker grote bedragen uit aan interieur dan vrouwen.

Voor bovenstaande plannen is natuurlijk geld nodig. Daarom is in het onderzoek ook gekeken naar hoe Nederlanders deze plannen financieren. Bijna een derde van de Nederlanders (29%) zet regelmatig geld opzij voor uitgaven aan het interieur. Dat betekent dat het merendeel niet spaart voor het interieur. En toch lijkt dat voor veel mensen niet voor problemen zorgen: slechts 7% dreigt in de financiële problemen te komen door een vervanging van het interieur. Aan de andere kant lijkt het ook dat Nederlanders bewust met grote uitgaven omgaan, want slechts een op de tien geeft aan dat zij regelmatig grote bedragen uitgeven aan het interieur. Het zijn dan vooral de mannen die dit doen (14%) tegenover de vrouwen (7%). Een op de acht Nederlanders geeft aan dat zo’n uitgave weleens de oorzaak is van onenigheid met hun partner.

Vrouwen willen 2017 met een schone lei beginnen door grote schoonmaak

Hoewel anno 2017 verwacht mag worden dat de rolverdeling in het huishouden eerlijker is verdeeld, zijn het toch vooral de vrouwen die dit jaar een grote schoonmaak willen plannen, respectievelijk 38% van de vrouwen wil dit tegenover 24% van de mannen. Silvia Jagtenberg van Luxaflex Nederland legt uit waar die opruimdrang vandaan komt: “Na de crisis zien we dat er nu meer aandacht komt voor wonen: werk is gevonden, agenda’s lopen weer vol. Juist dan is eigen, knusse thuisbasis een must. De focus verschuift daarom naar wonen en inrichten. Dat begint met opruimen: een schone lei!”

Helft Nederlanders shopt graag voor interieur

Opruimen vindt bijna niemand een leuk klusje en een verbouwing van het huis staat bij velen zelfs bovenaan het lijstje van stressvolle levensgebeurtenissen. Voor het uitzoeken van een nieuw interieur geldt dat in ieder geval zeker niet: de helft van de Nederlanders vindt het uitzoeken van interieurproducten een leuke tijdsbesteding. Meer vrouwen (55%) dan mannen (43%) beleven hier plezier aan. “Ons interieur wordt steeds meer een manier om onze identiteit uit te drukken, daarom kunnen we net zo enthousiast worden van het shoppen voor interieuritems als van kleding. Net als met kleding geldt, dat je met enkele aankopen een hele andere look kunt creëren voor je woning. Denk bijvoorbeeld aan een opvallend gekleurde stoel, raambekleding of een robuuste en aanwezige plantenbak.”, vertelt Jagtenberg.

Nederlanders tot 35 jaar oud maken zich klaar voor ‘bingewatchen’ in 2017

Ook blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders ook in 2017 niet genoeg spullen in huis kunnen hebben. Bijna vier op de vijf Nederlanders heeft behoefte aan nieuwe spullen in het interieur. Het zijn vooral de jongeren in de leeftijdscategorie 18-34 die graag iets nieuws willen hebben (84%) tegenover 71% van de 55-plussers. Bovenaan de wensenlijst staat een nieuw zitmeubel (22%), op de tweede plaats een nieuwe laag verf op de wand (15%)en als derde nieuwe raambekleding (6%). Als het alleen aan de jongeren ligt, lijkt er een verband te bestaan tussen de bingewatch-trend en hun interieur: op de eerste twee plekken staan ook een zitmeubel en schilderwerk, maar direct daarna een nieuw televisiemeubel.

Woonkamer wishlist 2017 top 5:

 1. Nieuw zitmeubel
 2. Nieuw schilderwerk
 3. Nieuwe raambekleding
 4. Nieuw vloerkleed
 5. Nieuwe opberger, zoals een boekenkast

Top 5 onder de 55+ doelgroep

 • Nieuw schilderwerk
 • Nieuw zitmeubel
 • Nieuw vloerkleed
 • Nieuwe salontafel
 • Nieuwe raambekleding

Top 5 starters (<34)

 • Nieuw zitmeubel
 • Nieuw schilderwerk
 • Nieuw tv-meubel
 • Nieuwe opberger
 • Nieuw kunststuk

*Luxaflex Nederland onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.006 respondenten, november 2016.
Bron cijfers: Luxaflex Nederland. Met aanvulling van: SBZ Interieur Design

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com