Menu
Interieur inspiratie / Woontips

Interieur | De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een interieur (deel 1)

Binnenkijken | Het vtwonen huis - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Interieur | De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een interieur (deel 1).
Onnodige fouten bij de verbouwing van een huis, miskopen en compleet verkeerde keuzes qua indeling en combineren van woonstijlen. Dit zijn allemaal fouten die door het inhuren van bijvoorbeeld een interieurontwerper of stylist voorkomen hadden kunnen worden. Wil jij weten wat nu de meest gemaakte fouten zijn bij het inrichten van een interieur? Lees dan snel verder. 

Fout nr.1 Geen juiste volgorde in aanschaf

“Als een kip zonder kop tussen gehaaide verkopers de woonboulevard over”
“Totaal geen overzicht kunnen houden in je aankopen”
“Het winkelen van accessoires terwijl je nog niet eens de vloer, wandafwerking of laat staan de indeling hebt bepaald”

Zeker wanneer je een nieuwbouw woning koopt of de ruimte geheel gaat verbouwen is dit een mooie leidraad qua volgorde om te zorgen dat je alles op het juiste moment bekijkt en aanpakt:
– Interieuradvies inwinnen of voldoende (samen) inspiratie opdoen, een woonstijl kiezen die bij je past.
– Vloer kiezen
– Wandafwerking kiezen (kleuren bepalen)
– Indeling bepalen
– Inrichting (grote lijnen zoals je bank, bed, grote kasten etc.)
– Raambekleding & hoofd verlichting
– Inrichting (kleinmeubelen en sfeerverlichting)
– Styling (woonaccessoires, planten etc.)

Tip: kies als het kan liever niet eerst de meubels en dan pas de muurkleur. Grote kans dat jij je hier al teveel laat afleiden door de keuzes die al bepaald zijn. Dit terwijl je vloer en wandafwerking de basis vormen in uitstraling van jouw interieur. Wat wel kan is een kleurenplan en een materialen plan maken om zo te toetsen of alles bij elkaar past. Huidige meubels die in het totaalplaatje passen kun je dan nog steeds (indien nodig) in jouw nieuwe interieur opnemen na de verhuizing of verbouwing. Desnoods kun je alvast bijvoorbeeld de bank bestellen omdat je al weet welke kleurenpallet en welke vloer je ongeveer zult gaan kiezen.

Fout nr.2 Een eentonige inrichting door gebrek aan durf

“De symmetrie tik”

Anno 2017 hoef je echt niet meer van alles 2 stuks te kopen. Ik noem dit veelgehoorde woonprobleem de “symmetrie tik”. Hoe is dit ontstaan? “De stylist uit een woonprogramma in de jaren 90 zei dat je dan eenheid bewaard.” Of was het toch omdat het toen een trends was of toch de product sponsor die graag een product goed in beeld naar voren wou brengen? Vandaar 2 stuks…

Hoe dan ook: stop met alles van dezelfde serie kopen. Eenheid betekend niet dat alles uit dezelfde serie komt en van hetzelfde materiaal is gemaakt. Eenheid betekend niet; alles is wit of zwart. Het moet een geheel zijn en vooral bij elkaar passen maar hoeft hierbij niet letterlijk op elkaar te lijken. Varieer, speel met materialen, structuur en vormen. Met kleurtinten ton-sur-ton of juist met een felle uitspatting. Zoek een woonstijl die echt bij jou past! Eenheid en warmte is alles, weet je er dan ook nog een speels geheel van te maken dan heb je het pas echt goed voor elkaar.

Nog een waarschuwing: omdat je vrienden, ouders, de buurman of die leuke moeder van school ook die bank heeft. Wil nog niet zeggen dat hij ook bij jou past. Ga op zoek naar een eigen identiteit, oftewel; Wie ben jij en hoe komt dit het beste tot uiting in jouw of jullie gezamenlijke interieur.

Fout nr.3 Bewaren van meubels en verzamelen van allerlei prularia

“Dat kitscherige beeldje van oma welke jij eigenlijk foei lelijk vind, maar ja ze komt af en toe op bezoek…”
“Dat ‘prachtige’ souvenir dat je gekregen hebt van je ouders”

Ik kom dagelijks mensen tegen die zeggen “mijn interieur voelt zo druk”. Als ik dan om mij heen kijk staat het propvol met een allegaar aan gekregen souvenirs, verstofte verzamelingen (zonde om weg te doen maar ik besteed er ook geen aandacht aan hobby’s) en tot slot familie erfstukken die vast ineens heel erg belangrijk voor je waren toen iemand overleed. Maar je nu vooral een doorn in het oog zijn. Je hoeft het niet weg te gooien, opbergen is al een eerste stap in de goede richting als je meer rust wilt in je interieur.

Enerzijds vind ik dit woonprobleem ontzettend aandoenlijk en anderzijds ik soms niet kan geloven dat je het soms zo ver laat komen. Het is ieder zijn eigen keus hoe hiermee om te gaan, maar voor mij is dit een teken aan de muur dat het tijd is voor het vernieuwen van een interieur als iemand aangeeft dat het zo druk voelt en er eenheid mist. In combinatie met de vele ‘bewaardrang’ spullen in huis.

Tip: Als je gaat opruimen dat adviseer ik je om onderscheid te maken tussen het volgende:

– Dingen die je zeer belangrijk vind
– Dingen die je echt nodig hebt
– Dingen die waar je niks mee doet
– Dingen die je niet meer belangrijk vind
– Dingen die niet meer bij je passen

De laatste 3 groepen als je die allemaal op de juiste manier weet op te ruimen dan krijg je hier vast een hoop woonruimte en meer rust voor terug.

Fout nr.4  Gebrek aan verlichting of een verpeste woonsfeer door verlichting

“Een keuken zonder functioneel licht op het aanrechtblad.”
“Een woonkamer of slaapkamer met alleen maar plafondlampen.”

“Sfeerloze LED lampen van de oude stempel welke licht als een TL-balk geven”

Dit soort fouten hoef je niet te maken als je van te voren hoe je research doet naar hoe pas ik verlichting toe in huis? Of een professioneel lichtadvies inwint.

Daglicht is het mooiste, maar er zijn genoeg uren op de dag die, zeker in de herfst en winter, die om meer kunstverlichting vragen.
Speel altijd met functionele verlichting en sfeerverlichting. Benadruk de hoogte van plafonds door het licht naar boven toe te laten schijnen (geeft een ruimtelijk effect!). Zorg voor indirecte verlichting op een tv-kast (dus niet een lichtbron waar je direct in kijkt). Maan bovenal zorg voor voldoende budget. Ik bemerk helaas vaak dat mensen weinig budget voor verlichting vrijmaken terwijl juist verlichting zorgt voor een luxere en mooiere uitstraling van de ruimte. Overdag en bij avond/ nacht. Want niet alleen de juiste lichtbron ook vooral het armatuur (vormgeving) zelf doet er zeker toe. Het gaat om het totaalplaatje dat zowel overdag als bij avond/ nacht jouw interieur kracht bij zet.

 Wonen algemeen

Fout nr.5 Impulsief kopen

Lieve ‘prijsstunt winkel’ liefhebbers. Ik begrijp jullie, deze winkels liggen soms vol met woonaccessoires voor een prikkie. Vooral landelijk wonen fans doen zich te goed aan de ‘made in China’ 0,99 cent fotolijsten en dienbladen met spreuken als ‘it’s my cup of tea’. Nou ik kan je één ding verklappen op deze manier winkelen is niet mijn ‘cup of tea’, sterker nog ik kom het dagelijks mensen tegen die een interieur teniet doen door de vele impuls aankopen. Zelf voor woon-profs is de juiste aankopen doen een ware kunst. Want ook ik, ja deze woongoeroe, laat zich heel heel soms nog wel eens verleiden tot die leuke kaarsenhouder, om vervolgens met bon binnen 7 dagen weer retour te brengen of deze voorgoed achter in een kast te zetten.

Vrijwel iedereen is een geboren impulsieve koper, en soms is dat ook helemaal niet erg. Je leest het goed, helemaal niet erg, maar wel mits je maar heel zeker weet dat het echt iets toevoegt aan jouw interieur. Kom je thuis en doet het afbreuk aan jouw interieur, geef het aan iemand anders cadeau bij wie het wel past, berg het op totdat je er een andere of nieuwe plek voor hebt of breng het snel terug naar de winkel.

Meer woontips op gebied van woonproblemen? Lees dan ook deel 2 van deze blog met de meeste gemaakte interieur fouten

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com