Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

Interieur | Duurzaam wonen is het nieuwe wonen

Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid. Wij denken in kansen en die zijn er genoeg. Ontdek de mogelijkheden op woongebied.

Duurzaam wonen is het nieuwe wonen

Duurzaamheid komt al jaren steeds meer centraal te staan bij alles wat we doen. Bedrijven worden duurzamer, overheden spreken de wens uit om duurzamer te leven en dat alles druppelt steeds meer en steeds duidelijker door naar het gewone huishouden. Duurzame maatregelen leveren diverse fiscale voordelen op en helpen je ook nog eens om te besparen op je vaste lasten. We hebben het toppunt van de verduurzamingsslag echter nog lang niet bereikt. Naast alle financiële en praktische argumenten zien we dat duurzaam wonen steeds meer een woonstijl wordt. Het is zelfs één van de woontrends 2022.

Besparen met meer en minder isolatie

Een van de makkelijkste manieren om een woning te verduurzamen is door goede isolatie aan te brengen. Er zijn diverse bedrijven en methodes die je kunnen helpen bij het upgraden van je isolatie, zelfs wanneer je woning al een tijdje meegaat. Aan de andere kant worden technieken ook steeds beter in het voorkomen van isolatie waar dat niet gewenst is. Heb je vloerverwarming? Dan is het veel gunstiger om een vloer te kiezen die warmte (en kou) goed doorlaat.

Hoe zit het met jouw deuren?

Het isoleren van je muren, dak, kruipruimte en glas helpt aanzienlijk bij het besparen op stookkosten in de winter en eventuele kosten voor het koelen van je woning in de zomer. Zoals met zoveel zaken geldt bij het isoleren van je woning echter ook: de zwakste schakel bepaalt het effect. We zien helaas vaak dat de goede isolatie van de woning teniet wordt gedaan door zeer inefficiënte buitendeuren. Dat terwijl er ondertussen veel ontwikkelingen zijn ongekende isolatiewaardes mogelijk maken in deuren. Daar heb je geen massieve, zware deuren voor nodig. In tegendeel, doe-het-zelf zaak CanDo levert diverse voordeuren die licht van gewicht zijn en uitstekend isoleren. Voorkom dat je voor niets stookt, kies voor isolerende deuren!

Vergeet je vloer niet

Vloerverwarming neemt in rap tempo de markt van het verwarmen van woningen over. De ouderwetse radiatoren kom je in woonkamers eigenlijk al niet meer tegen. Op bovenverdiepingen wordt, waar mogelijk, ook zoveel mogelijk voor vloerverwarming gekozen. Dat brengt weer extra uitdagingen met zich mee, want de keuze voor een vloer heeft een grote invloed op de efficiëntie van je vloerverwarming. Hoe dunner de vloer, hoe beter en sneller de warmte voelbaar is. De vloerafwerking moet dus vooral niet te veel isoleren. Is jouw woning uitgerust met vloerverkoeling? Dan haal je ook in de zomer profijt uit het feit dat je voor een dunne vloer hebt gekozen. Wist je dat kunststof vloeren maar enkele millimeters dik zijn. Ter vergelijking, het meeste laminaat is ruim twee keer dikker.

Duurzame materialen voor een duurzame stijl

Hoewel de keuze voor duurzame materialen niet altijd directe voordelen voor jouw woongenot of energiekosten oplevert, draag je wel degelijk bij aan het verbeteren van de wereld. Kies bijvoorbeeld voor hout met het FSC-keurmerk, dit hout is afkomstig van bossen die verantwoord beheerd worden. Daarnaast bespaar je op lange termijn ook op onnodige uitgaven als je voor materialen van hoge kwaliteit kiest. Lekker voor je portemonnee en je gaat ook verspilling tegen.

Inspiratie blog i.s.m Lifestyle media.
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com