Vandaag een persoonlijk blog over je ’thuis voelen’. Want tussen als dat geweld van mooie kleuren, nieuwe woontrends en hippe woonspullen is wonen zoveel meer dan dat alleen. Dit wordt vaak vergeten en daarom juist deze blog. Hoe creëer ik een welkom thuis gevoel? Hoe zorg ik dat mijn (nieuwe) partner of ik zelf mij ergens thuis voel? De vraag die mij zo vaak wordt gesteld maar die voor iedereen als persoon weer anders is in context en mijn antwoord daarop. Laat ik voorop stelen; Een thuis hebben is niet een ruimte op zich, maar een plek waar jij je psychologisch thuis voelt. Dit kan offline maar zeker tegenwoordig ook online zijn.
Thuis
Thuis is een plek waar jij je beschermt voelt, waar jij 100% jezelf kan zijn, een plek waar jij je gelieft voelt en een plek waar jij je verbonden voelt met anderen. Thuis geeft rust en prikkelt tegelijkertijd je zintuigen. Het thuis gevoel kan hem zitten in geluid zoals je favoriete muziek of het giechelen van je kind, in geur en smaak wanneer je gekookt hebt, in kleuren en in de stijl van een interieur welke een afspiegeling is van wie jij bent. Thuis laat zich kenmerken door spullen die je leven makkelijker maken, spullen die ervoor zorgen dat je een hobby kan uitoefen en spullen waarmee je in contact blijft met anderen. Daarnaast hechten vrijwel alle mensen over de hele wereld veel waarde aan spullen die fijne herinnering oproepen als foto’s van gezin, familie, vrienden en huisdieren. Maar bijvoorbeeld ook het bed waarin mensen zo prettig slapen, vrijen of misschien zelf wel bevallen zijn van hun kindje(s). Bewust of onbewust, we hechten ons eraan, thuis is soms ook heel tastbaar. En dat maakt ’thuis’ nou juist zo’n bijzondere plek.
Onlangs las ik een heel interessant onderzoek van IKEA naar het ’thuis gevoel’ van mensen en wat blijkt…
“Niet de muren, het dak en de voordeur, maar de mensen waarmee je samenleeft in huis maken vooral dat jij je daar thuis voelt. Dat blijkt uit het derde IKEA Life at Home Report. Je huis gaat veel verder dan de fysieke ruimte alleen. Bijna de helft van de respondenten (48%) denkt bij thuis aan de plek waar zij de meest belangrijke relaties hebben. Dat die relatie ook online kan zijn, blijkt wel uit het feit dat 23 procent van de ondervraagden goede wifi belangrijker vindt dan een fysieke plek om vrienden en familie te ontvangen!” – aldus IKEA.
Wat is thuis voor de meeste mensen:
-Waar ik de belangrijkste personen in mijn leven zijn 48 % (offline en online!)
-Een fysieke ruimte 20 %
-Waar ik mijn belangrijkste en mooiste spullen heb 19 %
-Een geografische plaats 7 %Het ideale huis is volgens de meeste mensen:
-Veilig 38%
-Ruimtelijk 34%
-Praktisch en simpel te behouden 29%
Sociale relaties en wifi
Het belangrijkste inzicht uit het onderzoek van IKEA is dat je thuis voelen geen fysieke, maar een sociaal-emotionele ervaring is. Relaties spelen daarin een belangrijke rol. Mensen met goede relaties zijn meer tevreden over bijna alle aspecten van het leven thuis: de leefsituatie, het welzijn en hun huis als fysieke ruimte. Maar, de sociale relaties moeten in balans zijn met de tijd die je alleen thuis doorbrengt. Mensen hebben privacy nodig om zich goed te voelen. Dankzij technologie is fysieke aanwezigheid geen vereiste voor een sociale relatie. Bijna één op de vier mensen vindt dat goede wifi essentieel is om je ergens thuis te kunnen voelen. Eén op de vijf vindt het zelfs belangrijker om online in contact te blijven met familie en vrienden, dan ze thuis uit te nodigen. Dat we thuis steeds meer onze smartphones en tablets gebruiken, is zowel een zegen als een vloek voor onze relaties. Een zegen omdat we onze relaties online in stand houden en een vloek, omdat we meer aandacht besteden aan de digitale vriendschappen dan aan degenen naast ons op de bank. Een mooie conclusie uit het IKEA onderzoek zou kunnen zijn:
”Home is where your wifi connects automatically”.
Wat is het thuisgevoel?
Je huis heeft een bepaalde geur of klank waardoor je een thuisgevoel krijgt. Zo geeft muziek luisteren 65 procent van de jongeren (18-29 jaar) een gevoel van thuis. Bij thuis denkt 40 procent aan een bepaalde geur; Denk maar eens aan de vers gebakken appeltaart van je moeder, dat fijne parfum van je partner waarvan ’s morgens nog een subtiele geur in de badkamer blijft hangen nadat hij/ zij naar het werk is gegaan, de geur van je favoriete bloemen welke je net zelf in de vaas hebt gezet. Dat voelt als thuis.
Marieke Sonneveld van de Technische Universiteit Delft benadrukt dat alle zintuigen meespelen in het thuisgevoel. “Naast zien, horen, ruiken en proeven is aanraking heel belangrijk. De ene deur gaat makkelijker open dan de ander. Of je voelt je meer thuis in een comfortabele stoel dan in een elegante stoel die veel ‘afstandelijker’ aanvoelt.” Is het een reden om uitsluitend te kiezen voor zacht en comfortabel design? “Nee, want dat zou ons gevoel alleen maar vervelen. We hebben juist tegenstellingen en uitdagingen nodig om van ons huis een thuis te maken.”
Thuis en je hechten aan spullen
Een ’thuis’ gevoel kan hem al zitten in je favoriete koffie mok. Zoals eerder aangegeven, mensen hechten zich enorm aan spullen omdat het past bij hun ’thuis’. Slechts 16 % van de mensen zegt geen problemen te hebben met weggooien en vervangen van spullen in huis. Nu snap je waarschijnlijk wel waarom opruimen voor veel mensen zo lastig is. Ze houden liever dingen in het zicht en vinden het lastig afscheid te nemen van spullen welke ons fijne herinneringen geven. Echter zoals ik vaak zeg: herinneringen zitten gelukkig in de meeste gevallen in je hoofd, in je hart en vaak niet in de kastje wat je al jaren in de weg staat.
Afscheid kunnen nemen van spullen kan voor sommige juiste en nieuw begin betekenen.
Binnenshuis versus buitenshuis
42 % voelt zich gek genoeg meer thuis buitenshuis dan in hun werkelijke woning of zelfs woonplaats. Dit komt door de invloed van de natuur op hoe wij ons voelen, waar we opgegroeid zijn en onze gewoonten. Maar ook zeker de activiteiten die je buiten wel kunt doen maar binnen niet. Thuis wordt steeds meer een plek waar gewerkt wordt, waar je het drukt hebt en soms ook stress ervaart. Daarom voelen ook mensen zich juist buitenhuis steeds meer verbonden met een ’thuis gevoel’ omdat ze daar wel tot ontspanning komen. Ons ’thuis’ is in rap tempo aan het veranderen!
Mijn ’thuis’ conclusie als vakidioot
Thuis is voor iedereen anders, iedere situatie is anders. Vanuit mijn werk als interieurontwerper en stylist kan ik niet anders dan zeggen hoe belangrijk het is altijd naar de situatie van een persoon, gezin en alles wat daarbij belangrijk geacht wordt te bekijken nog voordat ik na ga denken over de ideale kleur, de ideale indeling en invulling van een interieur.
Er is zoveel wat mensen niet zien aan mijn werk of beter gezegd mijn passie. In mijn gesprekken met mensen ervaar ik vaak dat ik juist ook op mentaal en ondersteunend vlak ik een hele belangrijke factor kan zijn voor het ’thuis’ gevoel. Mensen willen herinneringen koesteren, privacy creëren en niet alleen zichzelf maar ook de directe omgeving een welkom thuis gevoel bezorgen in hun eigen huis. Goed kunnen luisteren met niet alleen mijn hoofd maar ook zeker met mijn hart maakt dat je ook dat gene hoort wat er soms niet gezegd wordt. Je in kunnen leven in anderen en in korte tijd kunnen zien wat bij iemand past, dat maakt dat iemand of zelfs een compleet gezin zich uiteindelijk thuis voelt in een interieur of niet. Want hoe je het ook went of keert je thuis voelen zit hem in veel meer dan een nieuwe kleur op te muur of een fijne ‘plof’ bank.
Je thuis voelen is voor mij een warme deken die over je heen valt als je ergens binnen komt, een fijne sfeer, een plek waar je elkaar liefhebt en respecteert, waar jij jezelf mag zijn, waar je het gevoel hebt dat een huis een afspiegeling is van wie je werkelijk bent. Zo’n thuis gun ik echt iedereen.
Tot slot; Een verzorgt en goed ingericht interieur dat bij iemand past helpt mensen om zelfverzekerder te worden, beter te kunnen ontspannen en een compleet ‘welkom thuis’ gevoel te krijgen. Voor sommige is een nieuw interieur zelfs als een nieuwe start van of een nieuwe stap in hun leven. Wanneer je denkt dat een nieuw interieur jou ook dit gevoel gaat geven, maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan help ik je als stylist graag verder, meer informatie staat op onze website: SBZ Interieur Design.
Bron: Naast mijn persoonlijke mening en ervaring komen de onderzoekresultaten in deze blog uit het:
“Life at Home Report – What makes a home”. Dit onderzoek is in april en mei 2016 uitgevoerd door IKEA onder meer dan 12.000 respondenten in de leeftijd van 18-80 jaar uit Berlijn, Londen, Madrid, Moskou, Mumbai, New York, Parijs, Shanghai, Stockholm, Sydney, Toronto en Zurich.
Meer tips en inspiratie op dit gebied kun je ook in deze blog vinden.
En… wat maakt voor jou dat je je ergens ’thuis’ voelt? Speelt het interieur daar een rol bij of niet? Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laat gerust je reactie achter onder deze blog…