Menu
Interieur inspiratie / Woonkamer inspiratie / Woontips

Interieur | Een zithoek inrichten doe je zo

Binnenkijken | Bij blogger & interieur stylist Susanne - Woonblog Stijlvol Styling.com | Styling door sbzinterieurdesign.nl

In deze blog leg ik uit waar je allemaal op moet letten bij de inrichting van een zithoek, want zeker voor de woonkamer is er ontzettend veel keus qua indelingsmogelijkheden.

De juiste bank

De woonkamer inrichten is voor veel mensen een uitdaging. Goed om te weten is dat de absolute basis van jouw zithoek de bank is. Dit komt omdat de bank veruit het grootste en belangrijkste element betreft van jouw zithoek.

Begin altijd bij de basis en meet jouw zithoek eerst goed in, teken een plattegrond en speel met indelingsvarianten. Door vooraf te kijken wat er past en goed te researchen naar woonstijlen. Kom je erachter welke stijl, vorm, type en formaat bank het meest geschikt is voor je woonkamer. Inmeten voorkomt ook miskopen! Banken zien er in de winkel vaak kleiner uit dan dat ze eenmaal in de woonkamer staan.

Zorg dat je vanuit je zithoek een rustig beeld hebt. Hiermee bedoel ik vooral dat je niet uitkijkt op een ontplofte keuken, thuiswerkplek vol post of (nog erger) keur aan rommel en kinderspeelgoed in de speelhoek. Zo kom je veel beter tot rust. Qua banken zijn er tegenwoordig veel verschillende designs verkrijgbaar. Er is tegenwoordig een ruim aanbod aan loungebanken, rechte banken met 1,5, 2, 2,5 of 3 of 4 zitplekken. Daarnaast zijn er hoekbanken en banken met chais longue zoals ik zelf heb.

Styling door interieurstylist Susanne van SBZ Interieur Design © Lifestyle- & woonblog StijlvolStyling.com

Vloerkleed kiezen

Het perfect vloerkleed in de juiste maat maakt het plaatje helemaal compleet. Zorg dat je bank en vloerkleed niet met elkaar gaan concurreren in maatvoering en in kleuren. Maar juist en goede aanvulling voor elkaar vormen. Een streep of uitgesproken dessin in een kleed zorgt voor diepte en een spannend contrast. Wil je juist dat jou bank eruit springt, dan is het raadzamer voor een kleed te kiezen met een rustig design of in een effen tint. Een vloerkleed zorgt samen met een stoffen bank voor een mooie akoestiek in huis doordat deze  geluidsabsorberend zijn. Daarnaast blijven door een kleed je voeten lekker warm in de winter.

Ruimte besparend

Zorg voor multifunctionele meubels die op meerdere manieren inzetbaar zijn. Bijvoorbeeld verschillende bijzettafels die bij elkaar een salontafel vormen. Maar ook makkelijk weg te zetten zijn bij feestjes. Wil je een kleine woonruimte inrichten? Lees dan eens mijn blogs over het inrichten van kleine woonruimtes.

Woontrends 2018 | De interieur trends 2018 - sneak preview | Woonblog StijlvolStyling.com

Verlichting

Verlichting is ontzettend belangrijk voor het goed inrichten van een woonruimte. Naast functionele verlichting aan het plafond en leeslampen om bijvoorbeeld bij te kunnen lezen, is ook sfeerverlichting ontzettend belangrijk. Hiermee kun je ook nog spelen qua lichtkleur. Zorg dat je nooit vanuit jouw bank als je naar de tv kijkt recht in een lichtbron kijkt. Een goede tip is verder om te investeren in dimmers op de verlichting om in de avonduren de juiste romantische sfeer te creëren.

Woonaccessoires

Ik zou er een boek over kunnen schrijven, het gebruik van woonaccessoires in een ruimte. Met accessoires kun je personaliseren en sfeer creëren, voeg spullen toe waar jij een fijne herinnering aan hebt zoals foto’s, souvenirs en/of kunst. Combineer deze met bijvoorbeeld eigentijdse kaarsenhouders, vaasjes, planten en mooie manden. Ook textiel mag absoluut niet ontbreken zoals sierkussens en een warm plaid. Zeker wanneer jouw bank vlak bij de deur staat is wat extra textiel toevoegen voor de warmte geen overbodige luxe.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com