Menu
Interieur inspiratie / Kleur inspiratie / Kleurrijk wonen / Liefde & Relatie / Lifestyle, liefde & wonen / Stijlvol Styling TV / Woontips

Interieur | Hoe kies je de juiste kleur voor jouw interieur

Met kleur beïnvloeden wij niet alleen de vorm van ruimtes en woonstijlen maar ook psychologisch gezien kun je met kleur veel bereiken. Bepaalde kleuren zorgen voor bepaalde gevoelens. Die zelfs effect kunnen hebben op je gezondheid en op je relatie. Met kleur kun je letterlijk balans creëren in ruimtes en gevoel. Omdat ik altijd veel vragen krijg over de werking van kleuren tijdens mijn interieuradviezen, vertel ik je in deze korte FAQ video in samenwerking met mamanl graag meer over de werking van kleur en een paar basis tips waar je op moet letten. Want hoe kies je nu uit al die mooie kleuren de juiste kleur bij de juiste ruimte en bij het gene wat je met kleur wilt bereiken. 

Interieur | Hoe kies je de juiste kleur voor jouw interieur | SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nlDe invloed van kleur op jouw interieur en jouw gevoelens/ gedrag

In deze blog licht ik de meest gekozen en bijzondere kleuren en hun werking voor je uit.

  • Warme kleuren zijn oa bruin, rood, geel en oranje dit zijn vooral energieke kleuren. Hiermee wil ik zeggen, kleuren die je in beweging zetten en extraverter maken.
  • Koele kleuren zijn o.a. blauw, groen en (licht)paars. Deze kleuren werken vooral kalmerend en zorgen voor balans.
  • Zwart en wit zijn basiskleuren maar dienen samen met andere kleur gebruikt te worden om psychologisch effect te vooroorzaken.
    FAQ: Zwart en wit samen alleen geven de ruimte al snel een steriel en zakelijk karakter waar balans, huiselijk gevoel en eenheid al snel ontbreekt.
Blauw

Wist je dat de kleur blauw de beste slaapkamer kleur is omdat blauw rustgevend werkt en ons beter laat slapen. Blauw is de kleur van rust en vertrouwen. Bij blauw ervaren mensen vaker dat ze uitgerust en meer ontspannen wakker worden als bij ander kleuren.

Blauw is de kleur voor een hele analytische persoonlijkheid en mensen die houden van voorzichtigheid (doe maar normaal dan doe je al gek genoeg mentaliteit). Blauw is daarom een kleur die je eigenlijk altijd wel kan toepassen omdat er maar weinig mensen zijn die dit geen fijne kleur vinden. Nu weet je ook waarom in zoveel bekende bedrijfslogo’s blauw verwerkt zit.

Meer over de kleur blauw in een interieur lees je hier.

Rood

Wil je meer passie dan is rood veruit de beste kleur, rood is de kleur van hartstocht, vuur, passie en romantiek. De kleur rood voor een slaapkamer wordt direct gelikt aan sex (terecht want rood = liefde, aantrekkelijkheid en passie). Maar rood zorgt dan misschien wel voor ‘vuurwerk’ tussen twee mensen maar is helaas geen goede keuze als je stressgevoelig bent en houdt van een lange en goede nachtrust. Waarom omdat je zintuigen maar geprikkeld blijven, zelfs met je ogen dicht kun je hier last van hebben.

Rood is de kleur van alertheid, activiteit, passie, vasthoudendheid, uithoudingsvermogen en een sterke wil. Herken jij jezelf hierin dan is rood van jouw ultieme favoriet op kleurgebied.

Voor diegene die durft is rood is trouwens wel een hele goed kleurkeuze voor de keuken omdat rood enorm op je zintuigen werkt en je eetlust stimuleert. We worden er dus letterlijk en figuurlijk ‘hongerig van’ zowel op seksueel gebied als eetlust opwekkend.

Als je meer wilt weten over de kleur rood in een interieur lees dan eens deze blog.

En wil je juist weten hoe je passie, romantiek en erotiek aanwakkert met een een interieur zonder overdaad? Lees dan deze blog over romantisch gebruik van rood.

Geel en oranje

De kleur geel perfect is voor een werkkamer omdat je hier een energiek gevoel van krijgt, geel is geestgericht, vrolijk en motiverend. Geel is daarom ook een gewaagde kleur voor kinderkamer omdat kinderen er enerzijds heel creatief van kunnen worden maar anderzijds heel erg druk.  Oranje zorgt voor een soortgelijk effect als geel, echter van oranje kan je ook heel erg opgewekt en vrolijk worden.
Tip: Kleur van het jaar 2019 is Spiced Honey, een warme gele kleurtint.

Groen

De ultieme kleur van balans is voor mij groen, deze kleur kun je vaak makkelijk te combineren met andere kleuren en alleen al door het gebruik van planten en bloemen is groen vrijwel altijd makkelijk toe te voegen. Groen is de kleur van een vertrouwde huiselijk omgeving, optimisme, kwetsbaarheid en de natuur.
Groen is een kleur die net als blauw ook zorgt voor een zorgzaam en rustgevend gevoel. Meer over groen kun je hier vinden.

Paars

Paars is een kleur die een dramatisch effect geeft in een interieurs. Echter paars kan juist ook heel erg kalmerend en troostend werken. Paars is de ultieme kleur voor mensen die houden van waardigheid en tolerantie.

Bruin

De kleur van concentratie en net als groen een kleur uit de natuur. Bruintinten brengen veel warmte in interieurs en helpen je om praktischer te denken en taken sneller voor elkaar te krijgen. Bruin kan daarom ook heel erg geschikt zijn voor werkkamers als je van nature snel bent afgeleid. Net als ik gek op aarde tonen? Lees ook eens: Kleur van het jaar 2021 Brave Ground.

Wit

De meest geziene kleur in interieurs is eigenlijk helemaal geen kleur, ik heb het over wit. Met wit bereik je nauwelijks een psychologisch effect. Wit wordt vaak geassocieerd met opgeruimd, klinisch en steriel. Echter wit zorgt hier indirect juist helemaal niet voor omdat je met wit juist het accent legt op alles wat in de de omgeving gebeurt. ‘Rommel’ valt dus veel meer op juist bij een witte achtergrond. Wit kan echter wel zorgen voor orde in de chaos als je van jezelf erg gestructureerd, netjes en opgeruimd bent. Dit is omdat je met wit meer overzicht creëert.

Zwart

Dramatisch en mysterieus. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je vast iemand die stiekem een voorkeur heeft voor net iets meer zwart dan gemiddeld in een interieur. Zwart is een hele krachtige donkere kleur (officieel eigenlijk geen kleur net als wit). Met zwart zorg je dat andere kleuren beter tot zijn recht komen. Met zwart zet je duidelijke lijnen uit en kun je de nadruk leggen op vorm. Zwart is ook echter ook een kleur die vaak gekozen wordt door mensen die erg conservatief of juist creatief zijn. Uiterste gevoelens dus. Dit maakt zwart een kleur die wanneer je hem weet toe te passen samen met een andere kleur die bij je past voor hele verrassende effecten kan zorgen afhankelijk van iemand persoonlijkheid. De kunst van het uitproberen en de juiste mix-en-match met andere kleuren dus.

Tot slot wat je absoluut moet weten

Over kleur valt zoveel te vertellen ik zou er dagen over door zou kunnen praten. Onderschat in ieder geval nooit wat kleur met je doet en voor jou kan doen. Kies je kleuren daarom niet alleen uit op basis van wat jij mooi vindt maar ook zeker op wat past bij het type ruimte en de functie van de ruimte. Hou altijd in gedachten dat zelfs de meest subtiele kleurtoevoegingen kunnen beïnvloeden hoe wij ons voelen en of wij ons wel of niet thuisvoelen in een interieur. Wanneer je ervaart dat een ruimte echt ‘af’ is, ligt dit vaak niet eens zozeer aan de woonstijl maar vooral aan de juiste mix van kleuren. Waarom? Door het juiste kleurgebruik kun je juist zorgen dat afzonderlijke elementen spontaan één geheel gaan vormen. Zo breng je dus een ruimte en balans en creëer je eenheid. Hierbij gezegd hebbende dat het niet eens alleen om grote oppervlakken gaat want zelfs de kleinste details kunnen een verschil maken in jouw beleving van een ruimte en het effect hiervan op je gezondheid/ gedrag.

Kom je er niet dan kan een professioneel interieuradvies en kleuradvies en moodboard je helpen de juiste kleurkeuzes te maken op basis van jouw interieur voorkeuren en persoonlijkheid.

Presentatie: Susanne van SBZ Interieur Design 
Video credits en in samenwerking met: mamanl 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com