Menu
Binnenkijken / Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Ontdek je woonstijl / Samenwerking / Woonkamer inspiratie / Woontips

Interieur | Het juiste vloerkleed voor je woonkamer kiezen

Het juiste vloerkleed kiezen doe je zo - Interieur styling © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Het juiste vloerkleed kiezen vinden veel mensen lastig. Dat begrijp ik want er zijn zoveel maten en soorten vloerkleden dat je vaak alleen al daardoor in verwarring bent over wat de beste keuze is. In deze blog geef ik jou mijn beste tips voor het kiezen van het juiste vloerkleed. Zoals vele van jullie hebben gezien op mijn Instagram en Pinterest pagina heb ik zelf ook onze woonkamer een mini make-over gegeven met een nieuw vloerkleed en het resultaat hiervan laat je zien in deze FAQ blog.

Het juiste vloerkleed kiezen doe je zo - Interieur styling © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Mini zithoek make-over met een nieuw vloerkleed

Brrr koud en guur weer, het is herfst! Tijd om naar binnen te gaan, juist dat maakt dat het nu het juiste moment is om mee nieuw vloerkleed te kopen.
Een nieuw vloerkleed duur? Nee! Een nieuw vloerkleed hoeft helemaal niet duur te zijn en er is keus genoeg. Kijk maar eens bij vloerkleden specialist Volero, waar ik zelf onlangs mijn nieuwe vloerkleed heb uitgezocht. Ons nieuwe vloerkleed is het betaalbare maar kwalitatief mooie 100% wollen vloerkleed Wise – Wit/Gemeleerd No. 367. Dit kleed is zacht en laagpolig waardoor ik hem makkelijk kan reinigen. Daarnaast geeft dit kleed onze woonkamer een rustige aanblik en vergoot het kleed optisch onze zithoek. Ideaal! Nu en ook straks als wij verhuizen naar onze nieuwe woning over circa 5 maanden.

Ik heb vrijwel altijd koude voeten in de herfst en winter. Een wollen vloerkleed is van nature isolerend en voor mensen die houden van warme voeten zoals ik daarom de beste keuze. In deze tijd van het jaar ben ik daarom extra blij met ons nieuwe vloerkleed van Volero.

Tip 1: De afmeting van jouw ideale vloerkleed bepalen

Kijk hiervoor allereerst naar de grote van jouw zithoek in relatie tot de meubels. Vooral de opstelling is belangrijk! Zitmeubels staan bijvoorkeur altijd met de voorpoten op het kleed zodat het vloerkleed onder de bank optisch doorloop. De salontafel of kleine bijzettafels zet je bijvoorkeur geheel op het kleed. Zo creëer je één geheel tussen meubels en optisch een ‘eiland’ in de kamer.
De afmetingen van het vloerkleed baseer je op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel, laat het vloerkleed tenminste aan de zijkanten van de bank en overige meubels 15cm uitsteken.

Als je een vloerkleed onder de eettafel wil leggen, zorg dan dat deze aan alle kanten minstens 60 centimeter uitsteekt. Dit heeft te maken met uitschuiven van stoelen en het creëren van een ‘eiland’ zodat meubels niet gaan zweven in de ruimte .

Tip: Snel zien wat het mooiste zou staan qua afmetingen? Plak dan de maten van het kleed eens af op de vloer. Zo krijg je een goed beeld van ideale maat vloerkleed voor jouw zithoek.

Het juiste vloerkleed kiezen doe je zo - Interieur styling © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Tip 2: De vorm van jouw ideale vloerkleed bepalen

-Rechthoekig benadruk rechte lijnen in de kamer.
-Rond maakt speels.
-Vierkant kan voor contrast zorgen als deze exact in lijn ligt met de hoek van 90º in de kamer.

Tip 3: Geknoopt, hoogpolig of laagpolig?

De bekende 2 varianten van een vloerkleed zijn laagpolig of hoogpolig, daarnaast heb je ook vloerkleden die gehaakt, gevlochten of geknoopt zijn.

Hoogpolig vloerkleed noemen wij zo vanwege de lossere ‘poolsamenstelling’. Dit geeft een royale en warme uitstraling. Vanwege het contrast past hoogpolig mooi bij een strakke bank van bijvoorbeeld leer. Op een hoogpolig kleed zitten is vaak erg aangenaam maar minder geschikt voor kinderen om op te spelen omdat er makkelijker lussen in het kleed ontstaan en het kleed lastiger te reinigen is.
Een laag-polig vloerkleed is vooral erg praktisch op plekken waar gespeeld worden en gegeten zoals de eethoek. Stoelen schuiven makkelijker en reinigen gaat ook makkelijker. Laagpolig is er in vele varianten en maten van hele kortharig kleden, vrijwel gladde kleden tot kleine knoopjes.

Het juiste vloerkleed kiezen doe je zo - Interieur styling © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Tip 4: Vloerkleed materialen en de voor-en nadelen

Er zijn twee soorten materialen: natuurlijk (zoals schapen of geiten haar, katoen, kokos, bamboe, sisal en wol) en synthetische vloerkleden tegenwoordig steeds vaker ook gemaakt van gerecycled materialen.
Vloerkleden van natuurlijke materialen zijn ideaal voor de woonkamer en erg populair bij mensen die houden van een landelijk, industrieel en natuurlijk interieur. Dit vanwege de luxe en stoere uitstraling. Nadeel van natuurlijke materialen: katoenen kleden worden bijvoorbeeld sneller vies, sisal of kokos is niet erg zacht. Wol geeft natuurlijk wolvet af maar heeft dan wel weer een zelfreinigend, bacterie-werend en vuil-afstotend karakter. Ideaal! mede daarom koos ik voor een wollen kleed.

Kunststoffen die voor synthetische vloerkleden worden gebruikt, zoals polyamide (PA) en polyester (PL), verkleuren nauwelijks wat een groot voordeel is bij synthetische stoffen. Daarnaast maakt je ze gemakkelijker schoon en kunnen ze soms zelf buiten gebruikt worden. Ideaal voor de eethoek, speelkamer en in een zithoek als je vaak visite hebt en kinderen en/of huisdieren graag op het kleed spelen.

Het juiste vloerkleed kiezen doe je zo - Interieur styling © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Tip 5: De juiste kleur kiezen voor jouw ideale vloerkleed

Een goed vloerkleed ook voor meer sfeer in jouw interieur maar de juiste kleuren combinatie ook.

Kijk goed naar wat je wilt bereiken qua woonstijl en zorg dat je eenheid creëert in de kamer door kleuren hier en daar in accenten terug te laten komen. Wollen kleden zijn veel natuurlijke tinten verkrijgbaar en daarom makkelijk toepasbaar. Een vloerkleed in een opvallende kleur kan heel veel voor je ruimte doen zoals contrast creëren en een interieur ‘spannend’ maken. Een rustige tint kan daarnaast juist balans brengen en de kamer een serene opgeruimde aanblik geven. Patronen kunnen de ruimte speelser en optisch groter, breder of dieper laten lijken. Kijk dus ook hier goed wat je zoekt en wat je wilt bereiken met een vloerkleed. De vele blogs over trends, woonstijlen en kleur inspiratie op Stijlvol Styling kunnen je hierbij helpen.

Tip 6: Geluid en een vloerkleed

Heb je last van een galm in jouw woonkamer? Naast hout en planten is een vloerkleed de beste oplossing om een mooier omgevingsgeluid te creëren door het toevoegen van zachte materialen. Textiel zorgt voor geluidsdemping doordat het een hard maar juist absorberende materiaal is. Ideaal in nieuwbouwhuizen en wanneer je in de rest van jouw interieur veel harde materialen gebruikt zoals steen. Naast vloerkleden kun je qua textiel ook kiezen voor gordijnen, sierkussens en plaids. Ook deze producten hebben dezelfde eigenschap.

 

En… wat voor vloerkleed heeft jouw voorkeur?

Dit is een inspirende blog in samenwerking met Volero.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com