Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

Interieur | Hoe kies je de juiste plint voor jouw vloer

Interieur | Tips voor het kiezen van een houten vloer - © Woonblog StijlvolStyling.com

Ga je een nieuwe vloer (laten) leggen in je woning? Plinten vormen een onmisbaar deel van je vloer dat nog wel eens over het hoofd gezien wordt. Plinten bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer in je woning. Haal je ze weg, dan zorgt dat echt voor een wereld van verschil. Maar hoe kies je nou de juiste plinten? Net als bij vloeren is er qua plinten ontzettend veel keus. MDF plinten, houten plinten, plakplinten en ga zo maar door. Dit artikel neemt je bij de hand bij het kiezen van de juiste soort die het beste past bij jouw vloer.

Hoge plinten of plakplinten?

De eerste keuze die je moet maken is de soort plint die je wilt hebben. Grofweg kunnen we hier twee soorten in onderscheiden: de hoge muurplint en de plakplint.

  • Muurplinten zou je ook wel traditionele plinten kunnen noemen, omdat er vroeger eigenlijk niks anders gebruikt werd. Muurplinten worden tegen de muur geplaatst, waardoor ze ook wel bekend staan als hoge plinten. Over het algemeen zorgen ze voor een klassieke uitstraling.
  • Plakplinten zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dit zit hem vooral in de prijs en het gebruiksgemak. Ze zijn namelijk veel goedkoper dan muurplinten en ze zijn zeer gemakkelijk te plaatsen. Plakplinten verschillen van muurplinten in dat je ze niet tegen de muur, maar op de vloer bevestigt. Met name voor laminaatvloeren zijn plakplinten erg geschikt.

De ene hoge plint is de andere niet

Maak je de keuze voor een muurplint, dan zijn hierin ook nog vele varianten mogelijk. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Gladde plinten – zorgen voor een strakke uitstraling
  • Kraalplinten – sfeervolle plinten met een reliëf
  • Monumentenplinten – met een gekrulde vorm
  • Overzetplinten – deze plaats je over andere plinten heen

Welk materiaal kies je?

Een andere keuze die je moet maken is die voor het materiaal. Denk hierbij aan:

  • MDF plinten – MDF staat voor medium density fibreboard en is een materiaal dat bestaat uit samengeperste houtvezels. MDF plinten zijn een populair alternatief voor de wat duurdere houten plinten. Extra voordeel: ze zijn vochtwerend en behoorlijk stootvast.
  • Houten plinten – plinten van hout blijven populair vanwege de prachtige klassieke uitstraling die ze creëren. 
  • Kunststof plinten
  • Folie plinten

Hoe hoog moeten je plinten zijn?

Muurplinten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Wat is hierin de beste keuze? Om hier achter te komen moet je kijken naar de grootte van de ruimte waarin je ze legt en de hoogte van het plafond. Hoe groter en hoe hoger de ruimte, hoe hoger ook de plinten mogen zijn. Leg je hoge plinten in een kleine ruimte, dan wordt die ruimte voor het oog alleen nog maar kleiner. Het lijkt misschien niet zo, maar de hoogte van je plinten is echt belangrijk voor de sfeer van je woning. 

Welke kleur is het meest geschikt?

Heb je de soort plint en de hoogte ervan bepaald, dan is de laatste vraag welke kleur hij moet hebben. De belangrijkste kwestie is hier: wordt het dezelfde kleur als de vloer of als de muur? Vroeger koos men vooral voor het eerste, maar tegenwoordig zie je steeds vaker plinten met dezelfde kleur als de muur waar ze tegenaan liggen.

Natuurlijk kun je ook voor een hele andere kleur kiezen. Heeft je muur een andere kleur dan wit, dan zorgen witte plinten bijvoorbeeld voor een erg mooi contrast. De keuze voor de kleur is vooral een kwestie van smaak!

Kortom, bij het kiezen van plinten voor je vloer komen heel wat overwegingen kijken. Maar maak je de juiste keuzes, dan kunnen ook jouw plinten echte eyecatchers worden in jouw woning.

Inspirerende samenwerking met / informatie bron: Kwaliteitparket.nl

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com