Menu
Interieur inspiratie / Woontips

Interieur inspiratie | Hoe kies je de juiste raamdecoratie

Interieur | Hoe kies je de juiste raamdecoratie - woonblog StijlvolStyling.com

Raamdecoratie. Iedereen heeft het nodig, maar tijdens interieuradvies gesprekken bemerk ik keer op keer dat mensen dit een heel lastig onderwerp vinden. De meeste mensen lijken dan ook verre van blij te worden als ze denken aan het ‘moeten uitzoeken’ van raambekleding. En dat is jammer want tegenwoordig is er bijzonder veel keuze op dit gebied en voor ieder wat wils. Raambekleding is niet alleen praktisch, het doet ook veel voor de uitstraling van je woning. In deze blog mijn algemene tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste raambekleding.

Type raamdecoratie kiezen

Wanneer je en keuze gaat maken in type raambekleding en stof is het van groot belang om te weten waar je de gordijnen voor wilt gebruiken. Is het alleen voor de sier, of dienen ze geheel of deels verduisterend te zijn? Deels verduisterende gordijnen noem je ook wel ‘in between’ en geheel verduisterend worden ook wel ‘over-gordijnen’ genoemd, deze kun je ook gebruiken in combinatie met vitrage.

Tegenwoordig is er bijzonder veel keuze in stofsoorten en kleuren. Kijk goed rond voordat je op pad gaat voor nieuwe raambekleding, zoals online bij Gordijnen op maat van gordijnen.nl of offline bij een goede stoffeerder. Stem hier de kleur van jouw raambekleding op jouw huidige of nieuwe interieur af. Heb je een vrij druk interieur met veel kleuren en spullen? Dan zou ik zeker geen gordijn met een print kiezen maar juist een zachte basis kleur met een brede plooi.

Binnenkijken | Natuurlijk en Scandinavisch wonen - Woonblog StijlvolStyling.com | Interieurproject, styling en fotografie SBZ Interieur Design (www.sbzinterieurdesign.nl)

Kleur bekennen met raamdecoratie

Ook kun je juist met gordijnen ‘kleur bekennen’. Zo heb ik eens bij een klant die accenten van turkoois in haar interieur had middels styling ook turkooise ‘in between’ gordijnenen op laten hangen. Dit om meer eenheid in het interieur te krijgen. Plus juist extra kleur toe te voegen voor de avonduren. Als je namelijk ’s avonds de gordijnen dicht heb is het net een extra gekleurde wand terwijl overdag als je gordijnen open hebt het aan weerszijde van de kamer een kleuraccent is maar je wel het open en lichte effect behoudt.

Durf dus ook te kiezen voor raambekleding in een kleur, dit kan enorm veel doen voor jouw interieur en maakt de uitstraling van jouw woning uniek en eigen.
Wat voor type raambekleding je ook kiest. Kleuren zijn er voor gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën, plissés, panelen, en lamellen. Ook in hout soorten is er enorm veel keuze. Zo is bijvoorbeeld bamboe weer helemaal terug in allerlei mooie hout-tinten!

Tocht bestrijden met raambekleding

Heb je enkel glas in huis of last van tocht door ventilatieroosters of kieren. Hang dan goed gevoerde raambekleding op, zoals speciale gordijnen. Doordat de stof dikker en zwaarder is houden ze makkelijker de tocht tegen. Het blijft hierdoor in de winter ook warmer in huis waardoor je minder hoeft stoken. Sluit ventilatierooster echter nooit helemaal af omdat deze zorgen voor voldoende ventilatie en de toevoer van frisse lucht. Zorg dus wel dat er nog steeds enige vorm van ’trek’ mogelijk is.

Vorm van de ruimte optisch beïnvloeden

Wanneer je gordijnen van plafond tot op de grond laat hangen, accentueer de hoogte van de ruimte. Daarnaast krijg je hierdoor een luxe en ruimtelijke uitstraling.
Vouwgordijn, luxaflex en plissé (bijv. Top Down/Bottom Up shades) e.d. in brede banen, laten de kamer juist optisch breder lijken.

Personaliseren

Ondanks dat veel mensen ten onrechte denken dat iedere raambekleding hetzelfde is. En er werkelijk niets aan de personaliseren valt, is dit echt niet zo!
Denk maar eens aan mooie brede houten luxaflex met een kleur hout/ houtsoort + brede bies in een kleur naar keuze. Het breed of juist kort geplooid ophangen van gordijnen in een kleur die bij jouw en jouw interieur past. De manier van ophangen aan lussen, ringen of een rail. Bij raambekleding valt er juist heel wat de kiezen en bepalen. Hiervoor kun je naar gespecialiseerde winkel gaan maar tegenwoordig is er ook online heel wat verkrijgbaar op raambekleding gebied.

Raamdecoratie voor vochtige ruimtes

Om nog maar eens een vooroordeel uit de wereld te helpen. Er is ook raamdecoratie die prima geschikt is voor de keuken en badkamer. Je kunt raambekleding namelijk laten impregneren met een vuilwerkende coating tegen vochtschade en bacteriën. Of je kunt je kiezen voor kunststof en (goede kwaliteit) hout.

Inmeten en advies

Vraag een specialist naar de mogelijkheden en welke raambekleding hij/zij voor jouw woonsituatie zou adviseren. Ben je onervaren met het inmeten van o.a.  gordijnen? Laat dit dan vooral door een specialist doen. Er is niets vervelender als slecht op maat gemaakte gordijnen zoals gordijnen die te kort, juist veel te lang zijn en niet netjes hangen. Dit geldt ook voor alle andere raambekleding soorten. Het juiste type maar ook de kwaliteit van de raambekleding in uitstraling, doet bijzonder veel voor de uitstraling van jouw gehele interieur. En ook al is het een kostbare investering. Wanneer je 1x een goede aanschaf doet heb je jaren lang plezier van mooie raambekleding. Die zowel binnenshuis als buitenshuis veel doet voor de uitstraling van jouw woning en het gevoel van privacy.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com