Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

Interieur | Houten jaloezieën – Perfecte combinatie van sfeer, privacy en lichtinval

Zeg je raamdecoratie, dan zeg je houten jaloezieën. Pinterest staat er vol mee en de woon-influencers op Instagram zijn er ook niet vies van. Houten jaloezieën zijn al jaren populair. Maar waarom eigenlijk? Wat maken houten jaloezieën op maat nou zo verschillende van een andere vorm van raamdecoratie? Je leest het in dit artikel! 

Een unieke lichtinval dankzij de horizontale lamellen

Anders dan bij een rolgordijn, overgordijnen of een vouwgordijn hangen houten jaloezieën altijd over de gehele lengte van het raam. Van boven tot onder, dus. En toch zit je dan niet opgesloten, omdat je de horizontale lamellen kunt kantelen. Tussen de horizontale jaloezie komt dus nog voldoende licht binnen. En dat geeft een hele unieke uitstraling in je interieur, zoals je op de volgende foto kunt zien. 

Slaapkamertrends 2021 - Duurzaam Yumeko - Stijlvol Styling Woonblog by SBZ Interieur Design

Deze lichtinval heb je ook bij aluminium jaloezieën. Echter is de uitstraling daarvan iets anders. En dat brengt ons op het tweede voordeel van houten jaloezieën: de unieke sfeer.

De ongeëvenaarde sfeer: warm, luxe en natuurlijk

Als we aluminium jaloezieën vergelijken met houten jaloezieën, is er direct verschil in materiaal te zien. De namen zeggen het al; de een is van aluminium gemaakt, de andere van hout. Hout heeft van nature al een veel warmere uitstraling dan aluminium. Door middel van houten jaloezieën voeg je dus direct meer warmte toe. En dan hebben we het nog niet eens over de kleurmogelijkheden gehad. 

De kleuren zijn namelijk eindeloos. Je hebt de natuurlijke houten lamellen, waarbij je echt de houtnerf terug ziet in de jaloezie. Dat is vooral mooi te zien bij bamboe jaloezieën. Vaak zijn dit warme kleuren. Ben je juist op zoek naar witte houten jaloezieën, zwarte houten jaloezieën of bijvoorbeeld grijs of taupe? Dan kom je vaak uit bij een gelakte lamel van bijvoorbeeld lindenhout, waar de houtnerf niet zichtbaar is. Maar ook dan komt de luxe uitstraling goed naar voren. 

Extra luxe uitstraling met ladderband

Kan jouw woning echt wel een flinke portie sfeer gebruiken? Bij houten jaloezieën heb je de keuze tussen ladderkoord (wat standaard toegepast wordt) en ladderband. Ladderkoord geeft de jaloezie een rustige uitstraling. Voor extra contrast en karakter kun je kiezen voor ladderkoord. Je kunt kiezen voor een kleur die dicht bij de kleur van de lamel zelf ligt, maar ook voor een afwijkende kleur. Witte jaloezieën met antraciet-kleurig ladderband, bijvoorbeeld! 

Niet te vergeten – de privacy

Je koopt niet voor niets raamdecoratie. Omdat je geen zin hebt in pottenkijkers. Kies je voor een rolgordijn of vouwgordijn? Dan zijn er twee opties: open en dicht. Als je je raamdecoratie open houdt, ligt een groot deel van je raam bloot en biedt je dus de mogelijkheid voor gluurders om naar binnen te kijken. Doe je je raamdecoratie dicht, dan is het ook direct afgesloten. Ondanks dat je raamdecoratie nog wat licht doorlaat. 

Bij houten jaloezieën is je raam altijd bedekt, zodat je geniet van de gewenste privacy. Maar dat betekent – gelukkig – niet dat je je uitzicht verliest. De horizontale lamellen maken het de voorbijkomende gluurders een stuk moeilijker, omdat hun beeld geblokkeerd wordt. Door de lamellen kun jij echter nog wel naar buiten blijven kijken. About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com