Menu
DIY / Interieur inspiratie / Mijn werk & passie / Shop the look

DIY | How to: 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires

Interieur | 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires - Woonblog StijlvolStyling.com (Fotografie en interieur styling SBZ Interieur Design)
Als surfende over het internet, kijkend naar al die mooie binnenkijkers in woonbladen zie je vast de van die hippe, kleurrijke, creatieve en de mooiste stillevens aan gegroepeerde woonaccessoires. Super leuk! Maar… voor veel mensen ook een bron van irritatie want; ‘Waarom lukt mij dit nou niet?’. Herkenbaar? Grote kans dat jij jezelf die vraag wel eens stiekem hebt gesteld na met de zoveelste miskoop te zijn thuis gekomen. Anyway, vandaag komt daar verandering in want ik ga je helpen met een paar onmisbare basis tips voor het stylen met woonaccessoires. Want hoe simpel mijn werk als interieur stylist misschien voor mensen lijkt, er zit vaak een heel plan en filosofie achter waarom ik nu net voor vaasje A en niet voor vaasje B koos. 

Interieur | 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires - Woonblog StijlvolStyling.com (Fotografie en interieur styling SBZ Interieur Design)

Woonaccessoires styling tip 1  – woonaccessoires groeperen to-the-max

Groepperen kun je absoluut leren en dit begint eigenlijk al met de juiste aankopen doen. Zet in de winkel de verschillende woonaccessoires die je vind bij elkaar alvorens dat je ze koopt. Past alles bij elkaar, wat valt er uit de toon, welke eye-catcher valt er juist extra op? Kijk goed of de kleuren niet met elkaar vloeken en of er voldoende afwisseling zit in structuur, hoogte en verschillende soorten accessoires zoals vaasjes, bloempot met plant, een leuk mandje, kandelaar, waxinelichthouder, kunst of een fotolijstje. Al deze kun je combineren mits je echte aandacht besteed aan het totaalplaatje. Dus niet klakkeloos accessoires in de uitverkoop blijven scoren, maar nadenken waarom je iets wilt hebben en wat het moet toevoegen. Moeite met iets in de hoogte vinden? Een mooie tak of bloem in een vaasje of fles doet wonderen voor het totaalbeeld! Niet alleen in hoogte maar ook om ieder keer weer net een andere ‘seizoenstwist’ te geven aan jouw stilleven.

Het groeperen zorgt er vooral voor dat je niet in de verleiding komt om alle accessoires over de hele kamer te verspreiden. Maar juist zorgt voor verschillende plekken waar je gegroepeerde groepjes neerzet en plekken die je juist bewust leeg laat. Dit zorgt er ook voor dat wanneer je rond kijkt, er een hele speelse aanblik is met echte eye-catchers en stillevens is waar je graag naar wilt blijven kijken.

Interieur | 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires - Woonblog StijlvolStyling.com (Fotografie en interieur styling SBZ Interieur Design)

Woonaccessoires styling tip 2 – ‘de Hollandse symmetrie tik’

Ergernis nummer 1 van mij als interieur stylist; in woonwinkels zie ik stelletjes met een discussie over het 2 stuks kopen als het gaat om een kandelaar, plantenpot of vaasje.
Niet meer doen! Niet die discussie (wordt er niet gezelliger op!) en ook geen 2 stuks. Wil je echt creatief zijn en de stylist en jou uitdagen, stop dan per direct met de symmetrie tik en koop van alles maar 1 stuk. Oké… ‘éne uitzondering de enige reden waarom je dat niet zou doen is omdat je elders in huis (of in een grote kamer) eenheid wil creëren en juist daarom express iets herkenbaars in een andere styling compositie wilt laten terug komen. Dan kan het wel. Handige tip: Oneven aantallen zijn beter/ mooier als even aantallen, dit maakt speelser en hipper in een totaalbeeld.

Shoptip: veel keus aan super hippe woonaccessoires heb je o.a. bij vtwonen.nl.

Interieur | 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires - Woonblog StijlvolStyling.com (Fotografie en interieur styling SBZ Interieur Design)

Woonaccessoires styling tip 3 – Accessoires in een mand, op een schaal, onder de stolp… creëer het onverwachtse

Woonaccessoires onder een stolp zien wij al enkele jaren veel bij interieur styling, hiermee maak je van iets simpels iets speels en opvallends. Wat je ook kunt doen is een plantenpot een (draad)mand zetten, of verschillende kaarsen gegroepeerd op een schaal waarbij je steeds afwisselt in hoogte, kleur en structuur. Groepeer en zorg hier dus ook dat je iets zo neerzet dat het anders dan anders is. Zo maak je jouw interieur persoonlijk en geen kopie van de buren. Ook leuk: vergeet geen accessoires die veel voor je betekenen zoals dat beeldje van oma, een souvenir van die mooie  reis, een leuke foto van jou en jouw beste vrienden, foto’s van jullie huwelijksdag, vakantie en kinderen.

Je zult je nog verbazen hoe goed oud en nieuw te combineren zijn als je echt gaat spelen met soort, vorm, structuur en kleur.

Interieur | 4 tips voor interieur styling met woonaccessoires - Woonblog StijlvolStyling.com (Fotografie en interieur styling SBZ Interieur Design)

Woonaccessoires styling tip 4 – Ton-sur-ton kleuren combineren

Oké niet altijd gaat deze regel op, maar de meeste mensen vinden woonaccessoires maar een ‘drukke volle boel’ en dat komt dan vooral omdat ze niet goed gecombineerd zijn. Dit kan hem zitten en de verkeerde accessoires maar ook in de verkeerde kleuren. Vind je het dus snel allemaal te druk? Dat betekend niet dat je minder hoeft neer te zetten maar misschien eerder moet denken
aan ton-sur-ton kleuren combinatie (kleuren binnen hetzelfde kleurspectrum) en de juiste materialen mix. Zo ontstaat er rust in het totaalbeeld terwijl je toch leuke spulletjes hebt staan.

Tip: Wil je gebruik maken van mooie foto’s in jouw interieur maar zijn de kleuren op foto’s je een ‘doorn in het oog’? Zwart-wit en sepia foto’s kunnen altijd en zijn hierbij de ideale oplossing!

FAQ: Tot slot wil jij interieur inspiratie op doen en styling tips voor jouw vensterbank… dan kan ik je deze blog aanraden!

Aanvullende leestips op gebied van styling:

Heb je een grote woonruimte, lees dan deze blog:
Grote woonruimte inrichten 6 tips

Heb je juist een kleine woonruimte, dan is deze blog een goede aanvulling:
10 tips voor het inrichten van een klein huis of appartement

– Veel plezier en succes! –

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com