Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Lifestyle, liefde & wonen / Ontdek je woonstijl / SBZ Interieur Design / Woontips / Woontrends

Lifestyle| Alles over interieur versus het gevoel van thuiskomen

Interieur | Wellness = het gevoel van thuiskomen - Woonblog StijlvolStyling.com

‘Wellness’ je bent fan of geen fan. Wellness is zo’n woord dat de afgelopen jaren ineens populairder was dan ooit en inmiddels vele zijtakken kent in o.a. lifestyle en food. Vandaag ga ik het hebben over de wellness trends in interieurs. Deze trend blijft maar een vlucht nemen en kent inmiddels veel meer eigenschappen dan de bekende een badkamer met een royaal bad en regendouche alleen. In mijn beleving is ‘wellness’ namelijk veel meer als een oppervlakkig trendwoord. Een wellness interieur gaat voor mij over thuiskomen in een plek die bij jou past, waar je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Eerder schreef ik al eens een blog over het welkom thuis gevoel creëren, en omdat deze massaal door jullie werd gelezen borduur ik hierop graag verder in deze blog toegespitst op de wellness interieur trend. 

Tip: wanneer je deze blog leest over een wellness interieur dan is het wellicht ook fijn om eerst of later mijn blog te lezen over je thuis voelen.
Dit is namelijk nauw verbonden met goed kunnen ontspannen in jouw eigen huis.

Omdat bij de wellness trends deze juist zo nauw verbonden zijn met onze ‘lifestyle’. Zal ik zijlings je proberen duidelijk te maken waarom de wellness trend eigenlijk
een uitkomst is voor iedereen met een eigen huis. En meer is als een trendwoord alleen.

Thuiskomen en jezelf kunnen zijn

Thuiskomen, in een opgeruimd huis dat gevuld is met spullen van jezelf. Het lijkt zo gewoon, maar jouw huis is een afspiegeling van wie jij bent. Het is als het goed is de bakermat voor lekker in je vel zitten, inspiratie opdoen, liefhebben, veiligheid en geborgenheid. Met zijn allen dromen wij van een mooier huis, beter, groter en altijd maar meer willen hebben als we net het moment hebben bereikt waarin we dachten ‘compleet’ te zijn. Herken je dit?
Sta je er echter wel eens bij stil dat ‘groter wonen’ of een andere plek helemaal geen garantie is voor een fijner thuiskomen. Dat fijn thuiskomen zit hem naar mijn inziens namelijk vooral in het interieur en de mensen met wie je samenwoont. Een plek voor jezelf die representeert wie je bent.

Denk eens aan die ‘gekke hobby’ van je, waar je stiekem, zonder weet van collega’s en kennissen, zo ineens van kan genieten = dit is thuis. Of zelfs, hoe oud je ook bent, even kind kunnen zijn in deze serieuze wereld meer een heel arsenaal aan games en gadgets. De plek waar je ontspant na een lange dag werken voor de tv of met muziek. Waar jouw kinderen opgroeien, de basis van hun leven leggen en misschien zelf wel letterlijk de eerste stapjes zetten. Thuis is een hele speciale plek. En dat maakt thuis tot de ultieme ‘wellness bron’ in ons leven.

Hoe zorg je nu dat thuis die ultieme plek word die bij jou past op interieur gebied? Ik som een aantal opties in willekeurige volgorde voor je op:

‘Personalization’

‘Personalization’ oftewel personaliseren is genomineerd wat mij betreft het trendwoord van dit moment en ook binnen interieurs een ‘hot item’.
Voor wie denkt dat personaliseren alleen kan met kunst en foto’s. Het is veel meer dan dat alleen; je favoriete boeken, muziek instrumenten, het juiste linnengoed dat zo fijn voelt, erfstukken waar je zo van kan houden, verzamelingen, jouw favoriete koffiezetapparaat welke je ieder ochtend van dat fijne kopje koffie voorziet. Bewust of onbewust, we hechten ons enorm aan spullen, ze zijn een belangrijk deel van ons dagritme en representeren wie wij zijn en waar wij van houden. Dit zorgt voor ontspanning wanneer je thuis bent.

Wanneer ik voor het eerst bij iemand thuis kom voor bijvoorbeeld een interieuradvies let ik heel bewust op dingen. Zoals wat mensen vertellen over hun dagritme, hobby’s en speciale woonitems, maar ook die dingen in woonsituatie waaraan iemand zich duidelijk irriteert. Een vervelende ‘looproute’ door een woning kan voor sommige mensen al genoeg zijn om te oordelen dat het interieur of zelfs het complete huis niet (meer) bij ze past. Ga je woon-winkelen? Check goed in woonwinkels zoals bijvoorbeeld HACO meubels de juiste maatvoering van nieuwe meubels zodat je niet bedrogen uit komt als je een verbeterde looproute in huis wilt creëren.

Personaliseren en zo nu en dan je woonsituatie opnieuw ‘onder de loep nemen’ is daarom heel erg belangrijk. Bekijk of jouw interieur nog wel afgestemd is op jouw wensen en jouw leven. Dit zorgt met wellicht de nodige aanpassingen voor een meer ontspannen gevoel in huis.

Planten & bloemen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen lieve mensen; Planten, planten en nog eens planten. Planten zorgen voor een meer ontspannen woonsfeer, zijn vaak lucht zuiverend en werken stress verlagend.
Steeds meer mensen komen erachter dat het werkt en daarom is botanisch wonen één van de grootste woontrends van dit moment aan het worden. Combineer planten door de seizoenen heen met mooie seizoensbloemen voor de ultieme ‘groene’ combinatie. Zo haal je buiten naar binnen en geniet je ook van de natuur binnenshuis.

Hygiëne en het huis opruimen – ‘Marie Kondo’ je huis!

Marie wie? Marie Kondo! De Japanse schrijfster en tevens opruim-goeroe, waarvan al miljoenen boeken over de toonbank vlogen. Inmiddels is het boek een wereldwijde hit!
De ‘KonMari methode’ is samengevat een hele drastische manier van opruimen waarbij overzicht in wat je nu eigenlijk hebt de boventoon voert. Bij deze methode haal je letterlijk alles uit de kast.
Wil je eens echt een flinke schoonmaak en opruimbeurt houden dan is dit boek een ware hand-out om je te helpen keuzes te maken in wat je wilt behouden of beter weg kunt gooien.

Of je nu een Marie Kondo aanhanger bent of niet. Een schoon en opgeruimd huis, zorgt voor een meer ontspannen thuis gevoel.

Verlichting

Verlichting is de basis van een goed interieur. Niemand wordt blij van het gevoel van een druilerige dag, dus ook niemand zal blij worden van te weinig of slechte verlichting in een huis. Toch kom ik dit woonprobleem dagelijks tegen. En dat is echt niet zo gek, want goede verlichting toepassen en ook nog eens de juiste keuzes maken bij aanschaf is een kunst!

Licht hoeken uit zorg voor verschillende type verlichting zoals werkverlichting en sfeerverlichting, deel je ruimtes zo in dat er voor elke ‘zone’ het juiste licht is. Daarnaast zorg dat er zo veel als mogelijk daglicht door de ramen kan komen. Laat rolgordijnen dus niet te laag hangen maar trek ze zeker op driekwart op. Doe gordijnen open, en heb je hierdoor een gebrek aan privacy Zorg dan voor vitrage of zet potten met smalle maar hoge planten voor de ramen zodat je het blikveld vanaf buiten verstoord. Meer tips voor; Verlichting in deze blog.

Muziek

Niets is zo fijn in huis als muziek. Althans voor mij tenminste. Ik sta ermee op en ga er zo ongeveer mee naar bed. Bijna niets zegt meer over je gevoelens als het type muziek waar je op dat moment graag naar luistert. En of muziek nu ergens in de achtergrond klinkt of jouw huis veranderd in het gevoel van een complete concertzaal. Als je het hebt over wellness en ontspannen, dan is muziek een voor mij onmisbare factor in het ultieme moment van ontspanning. Ik ben heel erg benieuwd of jullie het hierin met mij eens zijn…

Interieur | De Tivoli Art collectie (review) ORB - Woonblog StijlvolStyling.com

Badkamer wellness & spa

Het wellness gevoel op en om jouw lijf vindt in interieur voor een groot deel plaats in de badkamer. Sterker nog je brengt hier een belangrijk deel van jouw dagroutine door. Douchen, badderen, wassen, tandenpoetsen, haren doen en opmaken. Probeer dus van jouw badkamer een wellness oord te maken dat zorgt dat deze gebruikelijke routine momenten veranderen in een moment van tijd voor jezelf en ontspanning. Ik zorg zelf altijd voor schone, zachte en netjes opgerolde handdoeken in manden. Een badmat die een lust voor je voeten is, fijne verzorgingsproducten, een muziek speler voor onder de douche, planten (geschikt voor de badkamer) en kaarsjes voor het ultieme relax moment in de avonduren. Daarnaast is de regendouche altijd een aanrader voor een extra ontspannen douchebeurt. Hoe klein (of groot) je badkamer ook is. Hou je badkamer opgeruimd en netjes, zorg dat het een fijne plek is waar jij je terug kunt trekken. In deze blogs meer badkamer inspiratie.

Interieur | Wellness = het gevoel van thuiskomen - Woonblog StijlvolStyling.com

De slaapkamer als ultieme ontspanningsplek

Fris ruikend en schoon beddengoed en een opgeruimde kamer en helemaal naar je zin in woonstijl. De slaapkamer is natuurlijk bij uitstek de ultieme relax plek voor thuis. Voor de slaapkamer zorgen de kleuren blauw en groen ervoor dat je beter slaapt en fijner wakker wordt. Daarnaast, heb ook oog voor misschien wel de meest populaire vorm van vorm van wellness; se romantische avonden met je partner. Subtiele sfeerverlichting is daarom juist in een slaapkamer onmisbaar, evenals een ruimte die bij jullie beide past. Qua styling ga je bij voorkeur voor sierkussens en een mooi plaid voor op je bed, luchtzuiverende planten, kaarsjes en mooie toiletartikelen. In deze blogs meer slaapkamer inspiratie.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com