Menu
Gezin & Wonen / Huishouden / Interieur inspiratie / Keuken

Interieur | Je keuken eigentijds praktisch inrichten met deze tips

Binnenkijken | Het vtwonen huis 2017 - © Woonblog StijlvolStyling.com

Vandaag een FAQ blog. Want één van de meest gestelde vragen aan mij op keuken gebied gaat vooral over indeling versus praktische zaken. Bijvoorbeeld wat is beter, gas of inductie? Laat ik voorop stellen dat als je mij die vraag stelt je waarscheinlijk toe bent aan een nieuwe keuken, en dan is er heel wat om over na te denken. De juiste apparatuur kiezen is daar één van de aller belangrijkste onderdelen van. Er is immers niets vervelender dan een kookplaat of gasstel dat niet naar wens is. In deze blog tips voor een keuken waarin koken een feestje is, en niet alleen omdat de keuken er zo mooi uit ziet.

Verbouwen

Realiseer je dat voor bepaalde keuken wensen er meer dan een nieuwe keuken bij komt kijken. Wil je van een L opstelling naar een kookeiland, dan moeten de leidingen verplaats worden en heb je ook een nieuwe vloer nodig. Andersom geldt dit net zo. Hou daarom rekening met een eventuele verbouwing en hiermee een langer tijdsbestek voordat jouw droom keuken klaar is.
Ook is dit iets wat je hoe dan ook moet laten meewegen aan de hand van jouw budget wat haalbaar is en wat niet.

Koken versus stijl

Wat ik vooral veel zie gebeuren is dat mensen een nieuwe keuken gaan uitzoeken, maar vervolgens alleen naar de afwerking van de kastdeurtjes en het keukenblad kijken. Met een beetje geluk kijken ze nog naar de indeling, mooie kranen en de diepte van het keukenblad. En je raad het al, dan zijn de rapen gaar! Meer dan gaar! Want lieve mensen, waar je uiteindelijk het meeste gebruik van maakt is goede keukenapparatuur. Investeer dus niet alleen in ‘mooi’ maar ook vooral in praktisch. Beide zijn belangrijk en in beide moet je in balans in het totaalbudget zien te vinden. Denk maar eens aan een mooie en goed ingedeelde kookplaat, niet alleen fraai maar geeft ook nog eens een stuk meer kookplezier. Een goed ingedeelde koelkast, en inbouwapparatuur die koken een stukje makkelijker en misschien zelfs wel leuker maken. Ook een afzuigkap is altijd erg zichtbaar in de keuken, hiervoor zijn tegenwoordig zoveel meer mooie oplossingen. Zoals afzuiging verwerkt in je kookplaat of verwerkt in een mooie koof.

Tot slot; niet is zo vervelend als slechte verlichting in jouw keuken. Investeer daarom in goede eventueel slimme LED verlichting. Niets zo handig als tegen Google kunnen roepen dat de keuzeverlichting aan moet als je aan het snijden bent en vieze handen hebt.

Interieur | Je keuken praktisch inrichten - Woonblog StijlvolStyling.com

Elektrisch, op gas, keramisch of inductie koken?

Allereerst goed om te weten: Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Het vanaf 2018 niet meer verplicht om nieuwbouwhuizen aan te sluiten op het aardgasnet. Dit heeft er mee te maken dat inductie aan een enorme opmars bezig is. Grootste nadeel gasvlam: er gaat veel warmte langs de pan, waardoor deze makkelijker verloren gaat. Inductie daarentegen is erg praktisch. Wist je bijvoorbeeld al dat bij inductie de hitte alleen in de pan blijft? De warmte ontstaat bij inductie doordat moleculen in de pan langs elkaar wrijven en op die manier krijg je dat er een elektromagnetisch veld opgewekt wordt. Na het koken is de warmte ook direct weg. In tegenstelling tot keramisch koken, waarbij de warmte onder het glas wordt opgewekt en juist ook na het koken de warmte nog even blijft hangen. Dat maakt inductie het meest veilig, vooral in huishoudens met (kleine) kinderen.

Voor wie de overstap van gas naar inductie nog te gewaagd vind i.v.m. top-chef kookkunsten. Er zijn tegenwoordig ook keramische gasplanten met draaiknoppen zodat je gewoon je kookplaten kunt bedienden net als dat je het gas hoger of lager zou zetten.

Kijk verder altijd of een kookplaat voor jou goed ingedeeld is. Wok je vaak? Dan is een wokpit of op naast de kookplaat super handig. Heb je een gezin of kook je graag uitgebreid voor familie of vrienden, dan is een 6-pits kookplaat zeker een aanrader.

Schoon, schoner, schoonst

Niet alleen bij je kookplaat maar ook voor alle andere apparatuur geldt. Hoe schoner je het kunt houden hoe beter. Let dus goed op naden, onbereikbare plekjes etc. als je apparatuur gaat aanschaffen. Voor kookplaten geldt dat keramische kookplaten veruit het makkelijkste schoon te maken/ houden zijn. De kookplaat wordt alleen deels verhit door restwarmte als je aan het koken bent, hierdoor branden vlekken van bijvoorbeeld overgekookte pannen niet in.

Voor de de achterwand van je keuken, keukenkasten evenals het aanrechtblad, let goed op de kwaliteit! Kan het goed tegen vocht, is het makkelijk schoon te houden? Zitten er geen naden en kieren in die makkelijk smoezelig worden. Zo voorkom je een hoop ergernis en vroegtijdige schade aan je keuken.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com