Menu
Interieur inspiratie / Keuken / Woontips

Interieur | Jouw eetkamer sfeervol inrichten

Door de drukte van het moderne leven is de gewoonte om samen aan tafel te gaan zitten en te eten langzamerhand op de achtergrond geraakt. Maar met de grote trend om in de keuken gastronomische recepten te bereiden, keert deze gewoonte langzaam terug in de routine van de gezinnen.

Door-Susanne-Bolkestein-Zum Vorde-SBZ-Interieur-Design-interieuradvies-binnenhuisontwerp-interieurproject-interieurstyling-sbzinterieurdesign.nl

Om jouw familie en vrienden een bijzondere maaltijd te kunnen aanbieden, is het onontbeerlijk te investeren in een comfortabele en visueel aantrekkelijke eetkamer. Daarom hebben we dit artikel samengesteld met waardevolle tips over hoe je een eetkamer kunt inrichten met alles wat je nodig hebt om gezellige familiemomenten te garanderen. 

1. Een indeling voor de eetkamer maken

Over het algemeen heeft de eetkamer in de hedendaagse tijd een meer open concept. Het lijkt geïntegreerd in andere omgevingen, zoals woonkamers, keukens, wintertuin, balkons en terrassen.

In dit geval zijn het de meubels die dienen als afbakening of scheiding tussen de ruimten voor voedselbereiding, eten en lichamelijke rust.

Of de kamer nu klein of groot is, de keuze van meubelen, bekledingen en decoratieve stukken moet dezelfde lijn volgen. In de eetkamer geldt de regel dat de voorkeur moet worden gegeven aan een luchtige, mooie, ontspannen en uitnodigende sfeer. Alles moet goed gepositioneerd zijn.

2. Maak optimaal gebruik van de ruimte met functionaliteit

Of jouw eetkamer nu groot of klein is, het is belangrijk om de plaatsing van het meubilair en ook de functionaliteit van de plaats zorgvuldig te evalueren. Je moet ook zorgen voor een vrije ruimte van ten minste 90 centimeter, zodat de circulatie in de kamer niet wordt belemmerd.

3. Wat je nodig hebt in de eetzalen

Bij de keuze van het meubilair voor de eetkamer twijfelen veel mensen over wat in deze omgeving kan worden geplaatst. Sommige elementen zijn verplicht, andere kunnen geleidelijk worden toegevoegd naar gelang van de behoeften van de bewoners van het huis.

Om tegelijkertijd een gastvrije en functionele omgeving te bieden, moet een woonkamer beschikken over een mooie tafel, die het hoogtepunt van de kamer zal zijn, comfortabele stoelen en een dressoir. Als de ruimte het toelaat, kan ook worden gekozen voor fauteuils en bijzettafeltjes die meer persoonlijkheid aan de ruimte zullen geven.

4. Hoe kiest je de ideale eetkamermeubelen

De grootte van de eetkamer moet zorgvuldig worden beoordeeld bij het kiezen van meubilair, om de kamer niet te overweldigen. Bovendien moet rekening worden gehouden met de routine van het gezin, want zelfs als de ruimte een tafel met acht stoelen ondersteunt, moet men zich afvragen of dit meubelstuk overeenkomt met jouw dagelijkse gewoonten.

Een ander belangrijk punt waarmee rekening moet worden gehouden is de vorm van de tafel. Er zijn tafels in gewone, vierkante en ronde vormen. Voor een compactere ruimte is het het meest aangewezen te opteren voor een rechthoekige tafel, die de plaats bewuster benut. Tafels in alternatieve formaten nemen meer ruimte in beslag en zijn dus geschikter voor grote ruimten.

Wat de keuze van de stoelen betreft, kunt je jouw creativiteit de vrije loop laten en kiezen voor stukken die een esthetische meerwaarde aan de plaats geven. Er zij op gewezen dat de stoelen niet noodzakelijk van hetzelfde model hoeven te zijn als de tafel. Het is mogelijk te kiezen voor stoelen van diverse modellen, in verschillende kleuren en formaten. Als je jouw eetkamer op een elegante en functionele manier wilt inrichten, zijn de eettafels van Giga Meubel de ideale oplossing.

Voor kleinere ruimtes is het beter te kiezen voor stoelen die minder ruimte innemen, bij voorkeur zonder armleuningen om de beweging te vergemakkelijken. Voor grotere ruimtes zijn fauteuils met armleuningen en imposantere rugleuningen goede opties.

5. Verlichting

De verlichting is een ander punt dat zorgvuldig moet worden geëvalueerd omdat zij de omgeving gezelliger kan maken. In deze omgeving is het heel gebruikelijk om LED-spots te gebruiken voor indirecte verlichting, evenals hanglampen op tafel.

De aanbeveling is om te proberen een verlichting te creëren die de persoonlijkheid van de plaats weerspiegelt en tegelijkertijd het decoratieve evenwicht te bewaren. Een modernere eetkamer kan worden ingericht met kroonluchters met een gedurfder en opvallend design. Voor klassiek ingerichte omgevingen zijn kristallen kroonluchters de meest geschikte opties. Als je een meer rustieke decoratieve stijl wenst, kies dan voor rieten of houten lampen.

6. Gebruik spiegels

Spiegels zijn waardevolle elementen die het decor van een omgeving kunnen veranderen. Om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren, is de tip om deze stukken op tafelhoogte te plaatsen. Als je een meer moderne en ontspannen omgeving wilt creëren, kiest je voor een spiegel die de hele muur bedekt.

7. Integratie tussen omgevingen

Als jouw huis compacter is en je geen ruimte exclusief voor een eetkamer hebt, kunt je inzetten op de integratie van omgevingen om een functionele en harmonieuze inrichting te creëren. De integratie tussen omgevingen is reeds een feit, zodat je de keuken of de woonkamer met de eetkamer kunt verenigen. Het is zeer elegant en modern.

Blog in samenwerking met GigaMeubel
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com