Menu
Interieur inspiratie / Kleur inspiratie / Kleurrijk wonen / Ontdek je woonstijl / Woontips / Woontrends

Interieur & kleur | Over de kleur rood in een interieur

Interieur & kleur | Rood in de hoofdrol - Woonblog StijlvolStyling.com
Kleur: Cape red 279 – Little Greene

Dominant, passie, hartstochtelijk, avontuur, warm, intens, gevaar, geluk, vrolijk en sterk. Ik heb het over de kleur rood! Momenteel experimenteer ik graag met deze intense kleur omdat deze heel goed samengaat met mijn favoriete kleur groen. Rood is een gewaagde kleur is steeds meer te zien in interieurs en ik snap wel waarom. Want wie wil er nu niet een beetje extra spanning en sensatie? Rood is er in vele tinten, zoals brandweer rood, bordeauxrood, tomatenrood, marsala rood en frambozenrood. Ondanks dat veel mensen rood associëren met herfst (blaadjes) en de winter (kerst). Is rood eigenlijk een hele veelzijdige kleur die het hele jaar in een interieur kan, zelfs in de zomer. Om het niet te intens te maken heeft deze pittige kleur echter in een interieur wel een ‘gebruiksaanwijzing’. In deze blog vertel ik je daar meer over. 

Rood en daglicht

Daglicht bepaald hoe een kleur uitpakt en wat voor effect deze op jou heeft. Wist je dat als je rood gebruikt in een kamer gelegen op het noorden, deze kleur heel benauwend werkt? Dit komt doordat er weinig lichtinval is. In grotere kamers met veel daglicht is rood prima voor een hele wand, maar ook als accentkleur. Denk hierbij aan sierkussens, woonaccessoires en kunst.

Interieur & kleur | Rood in de hoofdrol - Woonblog StijlvolStyling.com
Kleur: Tuscan Red 140 – Little Greene

Rood en passie

“Let’s talk about ‘red’ baby…” 😉

Laten we er niet omheen draaien, denk je aan rood dan denk je aan… passie, hartstocht en romantiek.

Rood is de kleur van opwinding en seks. Het is dan ook niet gek dat mensen denken dat de kleur rood in de slaapkamer voor wat extra ‘creativiteit en pit’ tussen de lakens zorgt. Klopt! Rood op een klein vlak of met accenten van rood kun je jouw seksleven een oppepper geven. Alleen vergeten mensen hier één ding, en dat is dat je in een slaapkamer ook vooral goed moet kunnen slapen. Hiervoor is de kleur rood juist minder geschikt omdat rood nervositeit, stress en honger opwekt. Niemand wil met een knorrende maag en een gevoel van onrust in bed liggen, dus pas een beetje op met teveel rood in de slaapkamer.

Wist je dat, bewust of onbewust, mensen gekleed in rood worden over het algemeen als aantrekkelijker beschouwd. Zelfs een klein rood accent zoals een paar flink rode lippen is vaak al genoeg om aantrekkelijker te worden gevonden. Hoe komt dit? Rood geeft je huid een warme gloed en laat je meer stralen. Het is daarom niet gek dat veel mensen bij een uitgesproken kleding voor de kleur rood kiezen.

Interieur & kleur | Rood in de hoofdrol - Woonblog StijlvolStyling.com
Beeld: Riverdale

Rood in een interieur

Rood is de ideale kleur om een voorwerp of een ruimte een bepaalde betekenis wil geven. Rood maakt een interieur, net als bij een persoon, uitgesproken, stralend en aantrekkelijk. Maar pas op want rood kan energie vreten als geen andere kleur. Dit is omdat bij het zien van deze kleur onze hartslag omhoog gaat en onze stofwisseling zal worden geactiveerd. Ben je snel onrustig of nerveus, laat rood van vooral achterwege of pas deze kleur subbiel toe. Wil je actie in een ruimte dan is de kleur rood jouw beste vriend. Daarom is rood juist wel geschikt voor een kantoorruimte of je hier graag fris en energiek wilt blijven.

Weetje: Rood stimuleert de eetlust, daarom is het ook de ideale kleur voor restaurants want zo blijven wij gemakkelijker door eten en nog energiek ook.

Interieur & kleur | Rood in de hoofdrol - Woonblog StijlvolStyling.com
Beeld: Riverdale

Rood combineren

De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect.

Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken. Aardse kleurtinten geven juist rood meer diepte en blauw laat rood extra ‘stralen’. Wil je wel rood in jouw interieur maar durf je niet zo goed omdat je bang bant dat het te heftig is?
Zelf vlak ik rood altijd iets af met bruintinten en donker groen.

Hoe dan ook… kies je voor rood… dan kies je met zekerheid voor wat extra pit in een interieur.

Tot slot: Shoptips in de kleur ROOD kun je hier vinden.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com