Menu
Algemeen / Interieur inspiratie / Samenwerking / Verlichting / Woontips

Interieur | Luxe uitstraling met trimless inbouwspots

Ken je die prachtige spots die wegvallen in het plafond welke je veel ziet bij luxe huizen en in horeca gelegenheden? Deze noem je ook wel trimless, frameless of stucspots. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en momenteel steeds populairder! Ze worden daarom nu ook in de gemiddelde woning steeds vaker toegepast. In deze blog vertel ik je er meer over. 

Beeld: LEDinbouwspots

Hoger segment spots 

Trimless spots zijn vooral bij het grotere publiek bekend vanwege de vele woonprogramma’s die zich veelal op luxe woningen richten. Maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker terug in de gemiddelde woningen, direct vanuit de nieuwbouw ingebouwd maar ook toegepast in verlaagde plafonds bij zowel nieuwe als bestaande woningen. Beide is een goede optie! 

Interieur stijl tip: Trimless inbouwspots passen uitstekend in een modern, minimalistisch, Scandinavische en luxe interieurs vanwege dat de spot één met het plafond is en dit een hele strakke uitstraling geeft. Een investering die het meer dan waard is vanwege het eigentijdse, rustige en unieke lichteffect.

Wat is een trimless spot?

Een trimless spot is een spot welke wordt ingebouwd in het plafond en naadloos overloopt in het plafond zelf. Ze noemen dit type spot ook wel een stucspot of frameless spot.
De meest voorkomende die je ziet hebben een zwarte binnenkant, goud, koper, aluminium of wit. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen zoals rond en vierkant. Trimless spots zijn een aantrekkelijke toevoeging voor iedere ruimte zoals de woonkamer, keuken en/of badkamer. Ze zijn zeer praktisch en de meest versies hebben een volledig verstelbaar systeem waardoor je de lichtbron kan richten. Waardoor ze ook kunt gebruiken voor het verlichten van kunst of ornamenten. 

Het uit belangrijk je goed te laten adviseren welke kleur licht je plaatst want het vervangen van een inbouwspot gaat niet bepaald gemakkelijk is onze ervaring. Dit in tegenstelling tot wat veel aanbieders pretenderen.  Een trimless inbouwspot is volledig geïntrigeerd in het plafond en het armatuur (de behuizing) zelf kun je niet verwijderen. 

Klus- en shoptip: Kijk voor eigentijdse en mooie trimless spots, stucspots / framless spots eens op de website van ledinbouwspots.nl – hier kun je ook meer informatie vinden over het inbouwen van de spots. 

Punten van aandacht om aan te denken als je een trimless spots wil gaan aanschaffen/ laten installeren: 
  • De kleur van de spot (behuizing) zelf dus bijvoorbeeld zwart, wit, koper, goud of aluminium
  • De vorm van de spot (behuizing) dus bijvoorbeeld rond of vierkant
  • De kleur temperatuur van de lichtbron
  • De uitstralingshoek van de licht bij een vaste led lichtbron 
  • Kantelbaar of niet
  • Trimless inbouwspots zijn leverbaar in enkele of dubbele variant met ieder hun eigen uitstraling. Denk hier goed over na omdat een dubbele variant automatisch meer licht richt op 1 plek tegelijk (grote lichtbundel). 
  • Je hebt een goede stukadoor nodig om te zorgen dat spot en plafond een strak geheel vormen
  • Kleinere spots zijn geschikt voor lagere ruimtes
  • Grotere spots het juist geschikt in hogere ruimtes alsmede horeca en en winkels waar je deze ook vaak ziet. 

Tip van onze lichtadviseur: ‘Aanvullend advies is om altijd een dimbare versie te kiezen. Ook al is dit nu niet direct gewenst. Je weet nooit of jouw wensen en de waarvoor het licht moeten dienen in de toekomst zullen veranderen’ aldus Bert, lichtadviseur van SBZ Interieur Design.  

Een trimless spot installeren 

Hoe je als doe-het-zelf klusser het beste trimless spots kunt installeren zie je op de onderstaande video. Vragen dan kun  je altijd terecht bij de aanbieder. 

Tot slot denk naast de installatie ook vooral een ene goed lichtplan, je kunt nog zulke mooie verlichting hebben maar als het lichtplan niet goed in elkaar steekt bereik je nog altijd niet het gewenste effect. Een goede lichtadviseur kan je hierbij uitstekend helpen maar in deze blog help ik jou als interieur liefhebber ook alvast op weg met wat handige basis lichtplan tips, blog: lichtplan maken

Blog in samenwerking met LEDinbouwspots.nl
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com