Wie niet sterk is, moet slim zijn. En als je niet slim bent omring jezelf dan met slimme mensen. Of machines, want die kunnen tegenwoordig ook voor zichzelf denken. Met elektrische (rol)gordijnen kun je ieder huis slimmer maken en daar profiteren alle bewoners van! Hoe dit werkt, wat er mogelijk is en welke apparaten nét zo slim zijn als de raamdecoratie lees je op deze pagina.
Een slim huis begint met slimme bewoners
Een huis lijkt in veel opzichten op een mens. Maar dan met stenen in plaats van huid en botten. Stroom gaat door kabels zoals bloed door onze aderen stroomt. Tot voor kort was er eigenlijk alles behalve een brein. Een huis stond er maar wat bij, te wachten tot jij als bewoner iets ondernam. Met smart home toepassingen kan jouw huis voortaan ‘denken’ en autonoom taken uitvoeren die voor jou niet praktisch zijn. Of zaken waar een computer beter in is. Je hoeft geen techneut te zijn om slimme lampen of elektrische rolgordijnen te installeren. Het vereist wel een beetje denkwerk om er het maximale resultaat uit te halen.
Wat heb je nodig voor elektrische rolgordijnen?
Er zijn slimme lampen, slimme luidsprekers en slimme thermostaten. Deze apparatuur was altijd al elektrisch, om daar een ‘brein’ aan te geven is een logische volgende stap. Bij elektrische rolgordijnen ligt het toch wat anders. Die ben je waarschijnlijk gewend om handmatig te bedienen. In winkels, ziekenhuizen, kantoren en de horeca is het al langere tijd normaal als gordijnen vanzelf openen en sluiten. In particuliere woningen is dit een vrij recente ontwikkeling. Je hoeft eigenlijk helemaal niet zoveel aan je woning te verspijkeren, op de website van Poweredblinds vind je alles wat je nodig hebt. Heel eenvoudig gesteld is een elektrisch gordijn een standaard gordijn waarbij de fysieke kracht vervangen is door een elektrische motor die op de gordijnrails bevestigd wordt. Dit is een klein kastje dat toch opvallend krachtig is. Je kunt naast rolgordijnen zelfs aluminum jaloezieën automatiseren.
Is er meer mogelijk met elektrische gordijnen?
Een rolgordijn is een goede match voor een elektrisch systeem omdat het in basis niet meer is dan een doek op een rol. Bij aluminium jaloezieen wordt het iets lastiger. Die bewegen namelijk niet alleen van boven naar beneden maar je kunt ook de lamellen openen en sluiten. Het PoweredBlinds systeem kan hiermee overweg. Met het scrollwieltje op de afstandsbediening kantel je de jaloezieen in de juiste stand, zonder een koordje of staafje aan te raken. Dit werkt zelfs vanuit een andere kamer via de TaHoma slimme router. Want dat is het brein van je smart home. Vanuit dit apparaat kun je weer verbinding maken met allerlei andere slimme apparaten van meerdere merken.
Koppel je Hue lampen, Sonos speakers of een Honeywell slimme thermostaat. Ook Google Nest speakers of de Apple HomePod zijn welkom. Met meerdere koppelingen betekent dit ook meer apparaten instellen, maar als dit eenmaal klaar is dan kan jouw huis voortaan zelf ‘nadenken’. Met name in combinatie met sensoren kun je enorm veel automatiseren in huis. En zo maak je iedere woning slimmer!
Inspirerende samenwerking met Poweredblinds