Menu
Gezin & Wonen / Huishouden / Interieur inspiratie / Woontips

Interieur | De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een interieur (deel 2)

Interieur | De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een interieur (deel 2) - Woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

Interieur | De meest gemaakte fouten bij het inrichten van een interieur (deel 2).
Afgelopen week kon je in deel 1 van deze blog al 5 van de meest gemaakte fouten lezen bij het inrichten van een interieur. Deze blog lazen jullie massaal en daarom op vele verzoek deze week een tweede deel met nieuwe adviezen en tips. 

Fout nr.6 Miskopen door impulsief koopgedrag

Om allereerst terug te komen op het onderwerp impulsief kopen. Een goede tip is: Stel vooraf een duidelijk budget op als je jou woning gaat inrichten en/of stylen. Maak daarnaast en lijst met winkels passend bij jouw woonstijl. Heb je de mogelijkheden qua tijd, dan liever even doorsparen dan dat je in een goedkopere winkel een arsenaal aan spullen aanschaft, vaak wat het eigenlijk allemaal net niet is. Zonde!

Weet welke winkels en merken bij jou passen, of nog belangrijker: Weet wat voor woonstijl bij jou/ jullie past. Een interieur stylist kan je hierbij helpen om erachter te komen wat nu echt bij jou past en jou de juiste handvatten geeft voordat je gaat winkelen. Althans zo werk ik zelf tijdens het interieuradviezen wanneer mensen niet goed weten wat nu eigenlijk bij ze past.

Wat de nieuwe inrichting betreft: Eerst de meubels en verlichting, dan de woonaccessoires. Deze hoeven echt niet allemaal van een designmerk te zijn maar zorg wel voor een balans tussen kwalitatief mooie producten en wat goedkopere, vaak trendy en/of seizoensproducten.

Heb je weinig ervaring met woon-winkelen of is het gewoon simpelweg niet je hobby. Dan is het een goede tip om juist
in één keer of maximaal 2 keer al jouw meubels en woonaccessoires bij elkaar uitzoeken. Alles continue verspreid aanschaffen werkt miskopen in de hand. Als ik zelf ga winkelen voor een klant ga ik vaak naar grote inkoopcentra’s op woongebied en controleer ik bij alles wat er in de kar gaat of het er echt bij elkaar past. Zowel bij de rest van de meubels, verlichting als bij mijn moodboard, materialen plan en beoogde eindresultaat. Ik combineer verschillende merken, maar wel merken die bij elkaar passen.

Miskopen zijn soms hele dure fouten die je kunt voorkomen door goed te plannen en je niet te laten verleiden voor impuls aankopen. Ga dus met een duidelijk doel en fatsoenlijk budget op pad, als je van plan bent aankopen voor jouw huis te gaan doen.
Goedkoop hoeft trouwens niet altijd duurkoop te zijn als jij je vooraf verdiept in materiaalsoorten zoals verschillende type hout. Kijk vooral goed naar jouw wooneisen en hoe intensief iets gebruikt zal gaat worden. Bijvoorbeeld bij gezinnen adviseer ik juist geen goedkope bank. Omdat deze tegen een stootje moet kunnen en vaak juist langer mee moet gaan. De stof moet dus makkelijk af te nemen zijn en de vulling van de bank van hoge kwaliteit, denk hierbij aan koud-schuim.

Alle overige stappen wanneer je een huis opnieuw gaat inrichten kun je terug lezen in mijn blog van afgelopen week.

Fout nr.7 Ophangen van foto’s en kunst

De fotocollage aan de muur, hip & hot. Maar lieve mensen kijk alsjeblieft naar de juiste hoogte voordat je een gat in de muur gaat boren. Pak er een waterpas bij voor het goed recht hangen van de lijstjes.

Fotolijsten die bedoelt waren om op gelijke hoogte op de muur te hangen maar vervolgens schots en scheef en op verschillende hoogtes uitkomen, zijn een veel gemaakte fout. Niemand zit er op te wachten om na eerst een hoop gevloekt te hebben, daarna met plamuur en verf aan de slag te moeten om lelijke fouten te herstellen.

Wil je een speelse collage maken? Een goede tip is om kaders te tekenen op papier, uit te knippen en op te plakken op de muur met schilderstape of washi-tape. Probeer verschillende opstellingen tot je het gewenste resultaat bekomen hebt. Teken met potlood voorzichtig af waar je de gaatjes gaat boren, of prik met een priem voorzichtig een klein gaatje in de muur. Speel met vormen, kleur en textuur maar onthoudt overdrijf niet! Zorg dat er ergens eenheid in terug komt bijvoorbeeld wel verschillende lijsten te gebruiken maar hierin allemaal zwart/wit foto’s te doen. Wil je veel kleuren foto’s? Hou het dan ook rustig in type fotolijstjes.

Fout nr.8 Een saai interieur door géén eye-catcher(s)

De eye-catcher een onderschat element in ieder interieur. En met eye-catcher bedoel ik niet die overvol beplakte keukendeur met kindertekeningen maar een echte blikvanger! Een grote vaas, een mooie piano, grote plant, een schilderij, dat net even afwijkende sierkussen of een design meubelstuk. Wat voor jou het juiste element is zal mede worden bepaald door wie jij bent en wat bij jou past. In grote ruimtes kun je meerdere blikvangers neerzetten/ ophangen, in een kleine ruimte zorg je met een blikvanger voor een een speels effect.

Tip: Kijk waar je oog op valt als je een ruimte binnenkomt, heb je niet iets specifieks dan mis je waarschijnlijk een echte blikvanger. Met deze doordachte meubels en woonaccessoires zorg je voor een evenwichtig en goed doordacht interieur.

Fout nr.9 Volledig inrichten op basis van een woontrend

“Trends welke je 5 jaar geleden prachtig vond maar waar je nu eigenlijk helemaal klaar mee bent”.

Pas op met woontrends! En dat is ook voor mij behoorlijk gek nu ik dit opschrijf. Ik ben ook gek gek op trends, maar pas ze zoveel als mogelijk toe met mate.

Tip: Als je een bepaalde woontrend als woonstijl kiest ga dan ook echt na of deze voor jou tijdloos genoeg is en of je hier niet in overdrijft. Zoek naar balans tussen trends en tijdloosheid. Kies een interieur dat bij JOU past, of deze nu helemaal trendy is of niet. Dit is bij het inrichten van een interieur niet relevant. Het is veel belangrijker dat jij je op de lange termijn thuis voelt. Woonaccessoires zijn ideaal om trends hun intrede te laten doen, ook een nieuw kleurtje op de muur zou in principe goed kunnen. Maar grote, vaak kostbare meubels daarentegen ben ik altijd wat voorzichtiger mee.

Fout nr.10 Het “maar de verkoper was zo vriendelijk…” probleem

Ken je die uitspraak: “Wij van wc-eend raden aan wc-eend…” 😉

Je voelt hem al aankomen van verre wat er mis gaat. Letterlijk onlangs meegemaakt dat iemand zijn gehele interieur gratis had laten ‘adviseren’ door de adviseur van 1 grote meubelzaak. Wanneer je ergens een ‘gratis’ interieuradvies krijgt betekend dat helaas vaak dat hiervan het resultaat is dat je diensten of producten in je maag gesplitst krijgt die vooral bij de winkel(s) passen en niet bij jou. Het is dan een gesprek waarbij het niet gaat om wie jij bent en hoe jou huis eruit ziet. Maar vooral om hoeveel er verkocht kan worden. Er zijn zeker uitzonderingen qua services in winkels te vinden, maar ik kom ze in de praktijk helaas maar weinig tegen.

Het resultaat van deze grote fout is dat je vaak duizenden euro’s armer bent voor een nieuw interieur maar dat eigenlijk nog steeds niet bij jou past. Oké, eerlijk je kan het wel treffen, maar nogmaals onafhankelijke adviezen zijn schaars.

Had iemand ingehuurd die onafhankelijk is en jou precies kan vertellen welke merken, winkels en diensten passen bij wie jij bent en jouw woonvraag. Hiermee bespaar je juist geld doordat je fouten voorkomt. Of nog beter, je doet minder snel impuls aankopen, het zal makkelijker zijn gehaaide verkopers uit de buurt te houden en het kan keuzes makkelijker maken. Overweeg dan eens om de inrichting en styling in zij geheel door een stylist te laten doen. Hij of zij verdient zich zeker terug.

Fout nr.11 Maar een specialist inhuren is toch duur…

Wat wil je bereiken?
Natuurlijk zijn er grote verschillen in ervaring, kennis, manier van uitvoering, mogelijkheden en een stukje populariteit. Dit bepaald allemaal mede de kosten van een binnenhuisarchitect, ontwerper of interieur stylist.

Zelf vindt ik het altijd meest van belang dat degene die jij vraagt, bij jou past. Dit beoordeel je zelf door een portfolio te bekijken. Hierbij wel denkende aan het feit dat je het niet allemaal mooi hoeft te vinden, het waren immers opdrachten van andere mensen dan jij zelf. In de grote lijnen moet jij je in tekst (lees ook de website door) en beeld (bekijk de beelden het het portfolio) aangesproken voelen. Dat is wat telt!

Of het duur is om een interieur professional in te huren? Dit is voor iedereen verschillend. Vraag als de website je aanspreekt meer informatie en een offerte op, doe onderzoek voordat je oordeelt.

Ga vooral ook eens na of jij ook gevoelig bent voor de eerder genoemde fouten, is dat zo? Dan verdient een specialist zich vast voor een groot deel terug omdat deze op een hele andere manier de aankopen en inrichting doet dan jij.

Er is zoveel om rekening mee te houden tijdens het woon-winkelen en de inrichting/ styling. Eenheid, persoonlijke voorkeuren, kleuren, stijlen en materialen. En niet de vergeten het huis en de ruimte op zich. Naast weloverwogen aankopen zorgt een interieurontwerper en stylist ook voor al deze zaken en zal altijd proberen het beste uit een ruimte te halen.

Conclusie…

Als je niet dagelijks met interieurs bezig bent, reken het jezelf dan ook vooral niet aan als er eens een keer wat mis gaat.

Nog even mijn laatste en mijn meest belangrijke tips op een rij:

  • Voorkom onnodig dure fouten, win goed en eerlijk advies in of doe zelf goede research voordat je start met alle veranderingen.
  • Goed Meten = zeker weten!
  • Zorg dat je weet wat je in totaal te besteden hebt, spaar zo nodig door voordat je ergens aan begint.
  • Weet wat bij jou en je medebewoners past zoals de juiste kleuren, materialen en de juiste woonstijl.
  • Durf op te ruimen en afscheid te nemen van spullen als je echt een grote verandering wil zien.
  • Voorkom miskopen door met een duidelijk doel op pad te gaan en niet teveel verspreid te gaan inkopen.

Ik hoop vooral dat ik je heb kunnen helpen en inspireren. Kan ik jou misschien helpen met een interieuradvies of met de inrichting/ styling van jouw interieur, meer informatie vind je via mijn bedrijfswebsite: sbzinterieurdesign.nl.

Hoe dan ook… heel veel wijsheid, succes en plezier bij de inrichten en styling van jullie nieuwe interieur gewenst!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com