Menu
Groen wonen / Lifestyle, liefde & wonen / Low Budget Styling / Samenwerking / Woonnieuws / Woontips / Woontrends

Interieur | Meubels hergebruiken in een interieur

StijlvolStyling.com by Susanne - SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl 34
Duurzaam wonen is meer dan alleen de aanschaf van zonnepanelen, isoleren of een warmtepomp. Het is zoveel meer dan dat, denk maar eens verder dan alleen het exterieur.
Want ook in het interieur kunnen we zoveel meer duurzamer worden, met onze meubels bijvoorbeeld. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de woontrends 2019 en woontrends 2020 en in deze blog vertel ik je er meer over.

Meubels onderhouden en hergebruiken

Relatief gezien kunnen we met een kleine investering onze meubels veel langer mee laten gaan. Dat is niet alleen fijn voor het milieu maar zeker ook voor onze portemonnee. En dan heb ik het over reinigen, repareren, onderhouden en stofferen van meubels. Hele normale dingen wanneer we het over een auto hebben. Uiteraard repareren, reinigen en onderhouden we die waarom onze meubels dan niet? Gelukkig gaan steeds meer mensen in zien dat er veel winst te behalen valt door met ons interieur anders om te gaan dan we gewend zijn. Éen van de weinige bedrijven die zich hier compleet in heeft gespecialiseerd is bijvoorbeeld Meubelvisie.nl. Een bedrijf wat uit compassie voor het milieu is ontstaan en vooruitstrevende ontwikkelingen heeft gemaakt op het gebied van levensverlengende werkzaamheden op het gebied van meubelreparatie. Aan het groeiend aantal volgers  op social media van bedrijven als deze valt af te lezen laat zien dat de consument onze weggooimaatschappij zat aan het worden is en hun meubels langer mee willen laten gaan. Een mooie low-budget interieur oplossing die ook nog eens goed is voor onze wereld.

Meubel repareren

Het repareren of herstellen van meubels is relatief gezien goedkoop en verlengt de levensduur van onze meubels aanmerkelijk. Alles is mogelijk en met alles, bedoel ik ook echt alles. Zo kun je een versleten bank of fauteuil weer als nieuw maken. Hiervoor kunnen er reparatie technieken worden toegepast die bij jou thuis zijn uit te voeren. Zodat jij jouw meubels geen dag hoeft te missen. Voor werkzaamheden die meer tijd in beslag nemen moet je vaak jouw meubels maar een paar dagen missen. Maar dat is dan nog altijd veel sneller dan 12 tot 16 weken wachten op een nieuwe bank. Meest voorkomende werkzaamheden zijn het vervangen van een versleten vulling. Jouw bank ziet er vaak nog prima uit behalve dat het zitcomfort verdwenen is. Er zijn verschillende mogelijkheden om het zitcomfort weer te herstellen. Zo kan de zitting worden bijgevuld met een presskern waardoor je weer een paar jaar vooruit kan met jouw bank. Maar ook een complete vulling kan vervangen worden zodat deze weer als nieuw zit. Met losse kussens is dat makkelijk hoor ik je denken maar ook kussens die vast aan de bank zitten is dat mogelijk. Een bank repareren is ook altijd veel voordeliger dan een nieuwe kopen.

Meubels reinigen

Het onderhouden van meubels is iets wat vaak wordt uitgesteld. Er zijn veel verschillende producten op de markt dus ga er maar aan staan om het juiste product te vinden.

Het professioneel reinigen van meubels zoals een bank reinigen is het behoud van jouw zitmeubels. Eigenlijk is het wel aan te raden om jaarlijks meubels te laten reinigen. Niet alleen om de uitwerpselen van huisstofmijten te verwijderen maar ook vlekken en vetaanslag. Jouw bank blijft er veel mooier uitzien wanneer je regelmatig een meubelreiniging laat uitvoeren. Er zijn verschillende methodes die hiervoor in aanmerking komen. Niet elke bank is hetzelfde, niet elke vervuiling is hetzelfde en zeker niet elke bekleding is hetzelfde. Dus het is ook logisch dat je niet alles op dezelfde manier kan reinigen. Zoek dan ook een meubelreiniger die van meerdere markten thuis is en kijk vooral naar de recensie’s voordat je met een bedrijf in zee gaat. Er zijn helaas veel bedrijven die een spoor van vernieling achterlaten omdat de verkeerde reinigingsmethode is toegepast. Ga dan ook niet op zoek naar een bedrijf die het goedkoopst is maar neem in een bedrijf in de arm die onafhankelijk goed beoordeeld wordt.

Meubels stofferen

Meubels stofferen kan duur zijn maar het is niet altijd noodzakelijk om het hele meubel overnieuw te stofferen. Stel dat je een prachtige lederen bankstel hebt waarvan de zitkussens aan slijtage onderhevig zijn. Voor reparatie is het te laat maar weggooien is zonde en zeker niet nodig. Een deelstoffering is een heel goed alternatief voor een leren bank repareren. Vaak kan een zitting in hetzelfde leder worden gestoffeerd. De kleur kan nagenoeg exact worden nagemaakt zodat het enige wat opvalt is dat jouw bank er weer als nieuw uitziet.
Stofferen is op de lange termijn ook altijd goedkoper. De kwaliteit van een meubelstoffering is vele malen beter dan een nieuwe bank die je voor dat geld kan kopen. En waarom zou je je meubels wegdoen? Het scheelt al gauw 130 kilo CO2 uitstoot wanneer je je bank laat herstofferen in plaats van weggooien. Laten we stoppen met het voeden van onze weggooi maatschappij en terug gaan naar duurzame meubels.

Deze blog betreft een inspirerende samenwerking met Meubelvisie.nl

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com