Menu
Interieur inspiratie / Keuken / Low Budget Styling / Samenwerking

Interieur | Milieu bewust je keuken renoveren of vervangen

Overweeg je om een nieuwe keuken aan te schaffen maar heb je het budget nier voor en compleet nieuwe keuken of zou je eigenlik de huidige opstelling wel willen behouden maar wel het voordeel van een compleet nieuwe look & feel? Overweeg dan eens om jouw keuken te renoveren door delen van jouw huidige keuken te vervangen. Een budgetvriendelijk en milieu bewust alternatief waarover je meer vertel in deze blog. 

Een nieuwe keuken? Kies bewust

Als je gaat verhuizen, wil je er natuurlijk je eigen plekje van maken. Er valt echter veel winst te behalen in de keuzes die je daarvoor maakt. Zit er een keuken in die je niet mooi vindt? Bijvoorbeeld een klassieke keuken? In plaats van deze in zijn geheel te vervangen, sta wat langer stil bij wát je er precies niet mooi aan vindt. Vind je bijvoorbeeld alleen de kleur niet mooi maar is het wel bijvoorbeeld een eigentijdse houten keuken? Er zijn talloze ecologische verven op de markt die je keuken de gewenste teint geven. Je kunt jou keuken door talloze bedrijven laten overspuiten om het gewenste resultaat te bereiken als je geen doe-het-zelf type bent.
Passen de kastjes of het aanrechtblad niet bij jouw stijl? Vervang dan specifiek deze onderdelen. Als je dan tóch voor een compleet nieuwe keuken wil gaan, check dan bedrijven die dit op een zo’n duurzame manier doen. Bespreek met jouw keukenleverancier de mogelijkheden voor het behoudt van een deel van jouw huidige keuken zoals bijvoorbeeld het binnenwerk. Wanneer de opstelling gelijk blijft kun je vaak het blad en de keukendeurtjes laten vervangen om toch een hele nieuwe look en flinke opknapbeurt te realiseren met veel minder budget en benodigdheden. 

Duurzaam koken 

Als je eenmaal van start gaat in de keuken, zijn er genoeg tips om ook dan te verduurzamen. Verklein je milieu-impact door bijvoorbeeld naar de ingrediënten die je gebruikt tijdens het koken te kijken. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om duurzamer in de keuken te werk te gaan: 

  • Zet je oven uit. Als je koekjes 20 minuten moeten bakken op 200 graden, kun je prima een paar minuten eerder vast de oven uitzetten. Dat bespaart enorm veel energie. Ook slim: al je oven-gerelateerde kookkunsten achter elkaar plannen:
    ovenschotel eruit, verse koekjes erin.
  • Doe de deksel op de pan. Hiermee bespaar je tijd én energie, want er gaat geen onnodige warmte verloren tijdens het koken. 
  • Plaats eten dat minder lang houdbaar is vooraan in je (koel)kast. Hierdoor voorkom je voedselverspilling, en dat is natuurlijk wel zo duurzaam. Zet je kliekjes helemaal vooraan, zodat je wordt uitgedaagd om daar weer een gerecht van te maken. 
  • Een keertje minder tijd (of zin) om uitgebreid te koken? Vries je eten in. Door eten in te vriezen wordt er 47% minder voedsel verspilt, blijkt uit onderzoek. Haal producten de avond van tevoren alvast uit de vriezer, zodat het in de koelkast in plaats van in de magnetron kan ontdooien.
  • Liever bestellen? Super chill natuurlijk, maar na die maaltijd zit je wel met al die wegwerpverpakkingen. Er zijn organisaties zoals PackBack, die wegwerpplasticvrije alternatieven aanbieden. Is jouw favoriete afhaalrestaurant al er al bij aangesloten?
Blog in samenwerking met budgetplan
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com