Menu

2014-10-22 10.46.28

Woonnieuws | NVM Open Huizen Dag? 10 woning verkoop tips!
Staat jouw woning in de verkoop dan doe je vast mee aan de NVM Open Huizen Dag. De huizenmarkt zit tenslotte weer in de lift, het is daarom extra belangrijk om jouw woning eruit te laten springen. Dit doe je niet alleen met mooie foto’s en een goed verhaal op Funda maar des te meer tijdens een bezichtiging van een potentiële koper. Goed om te weten is dat het nu eenmaal een feit is dat een hoop potentiële kopers bij een bezichtiging aan jouw woning niet door de bestaande inrichting van huis en tuin heen kunnen kijken. Hoe zorg je nu dat je tijdens een bezichtiging een goede indruk van jouw woning achter laat bij jouw potentiële koper. Onlangs werd ik benaderd door de NVM en zij vroegen mij als ‘styling professional‘ voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag wat (basis) verkoopstyling tips te geven. Zo kun jij van jouw woning een echte ‘blikvanger’ maken voor o.a. bezichtiging tijdens de landelijke NVM Open Huizen Dag. Dit zijn mijn 10 tips voor een fris uitziend en opgeruimd huis welke klaar is voor de verkoop.

10 tips voor een snellere verkoop van jouw woning:

1. Achterstallige klussen en indeling

Basis regel is: hoe minder vol jouw woning in principe is, hoe beter. Een koper koopt namelijk ‘ruimte’.
Maar wel goed om te weten: Verlies hierbij de sfeer en inrichting van jouw woning niet uit het oog.
Een lege ruimte verkoopt vaak een stuk minder snel omdat de potentiële koper minder goed kan inschatten wat er allemaal in de ruimte past.

Zorg dat de kijkers overal bij kunnen. Sluit vooral geen ruimtes af. Dit geeft kijkers de indruk dat jij iets te verbergen hebt. Wees eerlijk over eventuele mankementen en probeer ze niet te verbergen. Dit voorkomt problemen achteraf. Voordat je de woning verlaat of in de verkoop zet vergeet niet alsnog achterstallige klussen aan te pakken. Waarom? Je wilt je vraagprijs voor je huis en dus niet dat mensen beginnen over ‘dat er zoveel aan het huis moet gebeuren’. Ook goed om te weten is in een leeg pand valt achterstallig onderhoud meer op dan in een woning in bewoonde staat.

2. Kleur en verlichting

Zorg naast zo veel mogelijk licht in een ruimte door open gordijnen etc. (licht = ruimte!) Ook voor sfeerverlichting die aanstaat. Overdag is dit niet noodzakelijk mits het géén vrij donkerde ruimte of hoek is. Bij een bezichtiging ’s avonds, of op (goede) foto’s komt sfeerverlichting heel warm en verzorgd over.

Gebruik waar mogelijk zoveel mogelijk neutrale kleuren. Verf eventueel felgekleurde of donkere muren over met een lichte tint, wit is altijd goed. Donkere keukenkastjes kun je eventueel wit laten spuiten. Breng liever met accessoires kleuraccenten aan, dan in grote vlakken op de muren. Probeer, naast de neutrale basiskleuren, niet meer dan 2 à 3 kleuren per ruimte te gebruiken (ton-sur-ton is bijna altijd goed).

3. Inpakken en (tijdelijk) opbergen

Hoe ongezellig het ook klinkt, privé = privé! Een potentiële koper zit niet te wachten op de 100 mooiste kindertekeningen aan een plafond rail. Of jouw leukste vakantiefoto’s aan de muur. Begin met het inpakken van persoonlijke zaken, zoals kindertekeningen, verzamelingen, speelgoed, knuffels, trofeeën, kruisbeelden, prikborden, frutsels en frummels die niet bij elkaar passen maar waarvan je nooit afscheid hebt kunnen nemen omdat het nu eenmaal emotionele waarde heeft. Vervang plastic bloemen door een fris echt boeket, en voor de ‘jagers’ onder ons haal afgeschoten wild van de muur.
Waarom: Helaas zijn er maar weinig potentiële kopers die door andermans privé spullen en hobby’s heen kunnen kijken.

10 verkoopstyling tips voor de NVM Open huizen dag - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com
4. Zorg voor een nette voorgevel en voortuin

Bekijk jouw woning eens vanaf de voorkant. Zorg voor een nette, opgeruimde voortuin.
Veeg de stoep voor jouw huis even aan, haal een doekje over de voordeur, lap de ramen en maak de vensterbank schoon.
Tot slot: een nette tuin verkoopt beter. Haal onkruid uit te voortuin en tussen de tegels vandaan. Trek dode platen uit de grond en gooi ze weg en hark de grond aan. Verwijder alle spinnenwebben en maak de buitenlamp schoon.
Komen ze ’s avonds jouw huis bezichtigingen zorg dan dat de buitenverlichting aanstaat.

5. De eerste indruk bij binnenkomst – de gang.

Wist je dat 90% van de kijkers in de eerste minuut al (onbewust) besluit of hij/zij wel of niet oprecht geïnteresseerd zijn in een woning. ‘Een goed gevoel’ speelt hierbij een heel belangrijke rol. De eerste indruk van jouw huis verdient dus heel veel aandacht.
Wie wil er nu niet binnenkomst in een fris opgeruimd huis aantreffen. Dit maakt het voor een potentiële koper ook veel makkelijker om ‘door de woning heen te kijken’ en te bedenken hoe hij hier straks zou kunnen wonen. Nogmaals ruim alles netjes op en haal alle overbodige prullaria uit het zicht, berg schoenen en (te veel) jassen op. Zet desnoods wat spullen tijdelijk bij de buren als je er geen ruimte elders voor hebt of leg een overdaad aan spullen achter in de auto tot nader order.

Is het koud buiten zorg dan dat de kachel aanstaat (op 21 graden) voor een behaaglijk ‘welkom thuis’ gevoel.

6. Opruimen en schoonmaken

Misschien wel de aller belangrijkste verkoopstyling tip.

Hou rekening met het welzijn van andere mensen. Rook je in huis? Zorg dan dat jouw huis goed door-gelucht is.
Heb je huisdieren? Veel mensen zijn bang of allergisch voor huisdieren. Daarom is het verstandig om tijdens de bezichtigingen geen huisdieren of huisdieren toebehoren in huis te hebben. Haal etensbakjes, dierenspeeltjes, dierenvoer, kattenbakken etc. daarom dus ook weg. Lucht het huis even goed op de dag van de bezichtiging en gebruik indien nodig geurvreters om de geur van huisdieren te camoufleren.

Ook een veel gemaakte fout: rond slingerend wasgoed! Ruim het wasgoed op, ook als het fris aan de waslijn hangt. Hierdoor oogt jouw woning ruimtelijker en komt jouw mooi opgeruimde huis betrouwbaarder over op de potentiële koper.

Gooi dode of verwelkte bloemen en planten weg en vervang deze door nieuwe planten en een verse bos bloemen. Wie wordt er nu niet blij van mooie bloemen, en dit ruikt nog lekker ook! Verwijder onnodige obstakels die op de grond en/of trap staan zoals speelgoeddozen. Dit creëert rust.
Verwijder zaken als prikborden waar persoonlijke mededelingen opstaan. Als mensen kunnen doorkijken naar de tuin dan lijkt de ruimte groter, open dus de gordijnen maximaal. Dit optische effect heeft te maken met zogenoemde zichtlijnen.

Ook heel belangrijk vergeet niet schoon te maken. Stofzuig van te voren, maak de keuken, het sanitair zoals het toilet en de badkamer schoon. Lucht de slaapkamers. Zorg dat jouw huis fris ruikt!

PS> De geur van (echte) koffie met vers gebakken appeltaart werkt trouwens ook nog steeds prima voor een huiselijk gevoel! 😉

7. De slaapkamers

Zorg voor een schoon opgemaakt bed met een neutraal dekbedovertrek (wit werkt altijd goed en oogt ruimtelijk).
Ruim op en haal eventuele aan de kast hangende kleding weg. Ruim ook de kinderkamers op, haal speelgoed van de grond en maak het bed netjes op.

8. Het toilet en de badkamer

Één van de meest vergeten ruimtes in huis, de badkamer.
Mijn tip: ga op zoek naar stijlvolle manden of dozen in een basic kleur (wit, bruin, grijs of beige), berg hier badkamerspullen in op. Het gaat hier om spullen die je dagelijks gebruikt maar de badkamer tot een rommeltje maken zoals tandenborstels en scheermesjes, inlegkruisjes/maandverband en tampons. Dit laat je liever niet aan de verkoper laat zien. Ook weghalen: gebruikte handdoeken, badjassen, douchesponzen/ washandjes, bussen haarlak, potten gel en nog erger rondslingerend wasgoed! Leeg het eventueel aanwezige pedaal emmertje.
Waarom weghalen? Dit leidt af van de bezichtiging. Potentiële kopers hebben dan teveel oog voor de rommel en niet voor jouw ruimtelijke frisse badkamer. Verwijder ook eventuele kalkresten en verwijder schimmel.

10 verkoopstyling tips voor de NVM Open huizen dag - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com

9. De tuin

De tuin of het balkon tellen zeker mee in beoordeling. Kijkers kijken niet alleen binnen, maar ook zeker buiten. Zorg voor een nette, opgeruimde tuin en/of balkon. Verwijder al het onkruid, dode planten en spinnenwebben. Heb je een schuur, deze wordt ook vaak bij woningsbezichtiging bekeken dus wees hier ook alert op dat deze netjes en toegankelijk is.
Is de bezichtiging ’s avonds, zorg dan dat de buitenverlichting aanstaat.

10 verkoopstyling tips voor de NVM Open huizen dag - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com

10. Staat jouw woning helemaal leeg?

De gemiddelde potentiële koper kan een lege ruimte niet goed inschatten. Belangrijkste is om in ieder geval de woonkamer in en de ouderslaapkamer in te richten. Waarom grote meubels als een bank en een bed zijn het moeilijkst in te schatten of ze wel of niet passen. Vaak is iets veel groter in je hoofd dan je denkt en onderschat je de mogelijkheden qua inrichting. Is het koud buiten? Zorg dat de kachel aan staat (21 graden is aangenaam) dit zorgt voor een behaaglijk gevoel.
Een smaakvol ingerichte woningen verkopen aantoonbaar sneller dan leegstaande woningen!

Tot slot

Ben je zelf liever ook aanwezig bij een bezichtiging zoals tijdens de NVM Open Huizen Dag? Zorg dan dat je er zelf ook verzorgt uit ziet en je gastvrij opstelt. Breng kleine kinderen vooraf bijvoorbeeld naar de oppas zodat deze niet jouw aandacht op eisen of ongewenst alsnog een rommel van jouw huis maken.
Kijkers kunnen kritisch zijn op jouw woning, accepteer dat en geef mensen de ruimte met elkaar te overleggen, rond te kijken en vragen te stellen.

Succes bij de verkoop van jouw woning en de presentatie tijdens de NVM Open huizen dag!

Ben je nu juist zelf op zoek naar een woning?

Voor meer informatie over de NVM Open Huizen Dag en de eerste volgende data, ga naar de website van de
NVM Open Huizen Dag.

Stijlvolle groet, Susanne - Stijlvol Styling woonblog www.stijlvolstyling.com

Gesponsord artikel welke tot stand kwam in samenwerking met de NVM & Blog Society.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com