Menu
Badkamer / Interieur inspiratie / Klein wonen / Populair op Stijlvol Styling / Verlichting / Woontips

Interieur | 10 tips om je kleine badkamer groter te laten lijken

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Menig huisbezitter heeft dit ‘woonprobleem’. Een kleine badkamer. Met wat slimme tips vergoot je optisch je badkamer en zorg je ook nog eens voor een frisse en opgeruimde uitstraling. Klein wonen hoeft namelijk geen ‘probleem’ te zijn als je maar weet hoe je jouw kleine woning of ruimtes optimaal kunt inrichten. Met dit interieuradvies zorg je dat je al snel voor je gevoel meer ruimte in de badkamer creëert. 

Kleine badkamer inrichten? In deze video basis styling tips voor jouw badkamer:

Meer styling video’s zien? Deze kun je vindten op mijn Stijlvol Styling TV You-Tube kanaal.

10 must-know styling tips voor jouw badkamer interieur:

1. Transparantie creëren

Weg met ondoorzichtige douchegordijnen, tussenwandjes en ondoorzichtige douchecabines. Privacy creëren in een kleine badkamer heeft één groot nadeel. Het zorgt er vaak voor dat een ruimte een stuk kleiner oogt. Een doorzichtige douchewand (het liefst direct op de grond geplaatst of op een platte douchebak) maakt een stuk ruimtelijker. Waarom? Je kunt er door heen kijken en dat is nu net de truc; Om iets groter te laten lijken moet je er doorheen kunnen kijken, liefst van de grond tot aan het plafond.
Geen budget voor een vaste douchewand? Een stijlvol en zo doorzichtig mogelijk douchegordijn volstaat ook.

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

2. Licht kleurgebruik = ruimtelijker

Licht = ruimte. Hoe lichter het kleurgebruik hoe groter het ruimtelijk effect dat je bereikt. Daarnaast ogen lichte kleuren ook nog eens fris, wat voor de meeste mensen bij een badkamer een must is. Liever een donkere vloer, zorg dan voor een grote langwerpige of grote vierkante tegel.3. Vloertegels

De richting waarin je jouw vloer legt bepaalt of de ruimte breder of langer lijkt. Heb je een smalle langwerpige badkamer dan is de tegel in de breedte leggen mooier. Heb je juist een ondiepe badkamer dan is de tegel in de lengte leggen fraaier voor het ruimtelijk effect. De richting van leggen bepaalt dus vooral hoe je optische beleving is. Een beetje handige doe het zelver kan zelf tegels leggen, maar je kunt dit natuurlijk ook over laten aan een vakman op dit gebied.

4. Wandtegels

De bovenstaande truc voor vloeren geldt ook voor wanden, als je een langwerpige tegel rechtopstaand tegen de muur zet lijkt de ruimte hoger en als je liggend op de muur de tegels plaatst lijkt de ruimte breder. Ook een hele slimme truc voor de toilet ruimte. Een combinatie van een hoge tegelwand en gladde muren in dezelfde tint maken de toilet ruimte optisch ruimtelijker.

5. Glans versus mat

Matte tegels vindten mensen moderner maar weet wel als je een kleine badkamer hebt dan is glans een veel betere keus.
Door de weerspiegeling maakt dit de ruimte optisch groter. Let wel op met glanzende mozaïek tegels met veel kleurschakeringen (kleurtinten) geven juist het tegenovergestelde effect en maken de badkamer onrustig en druk. Prima in een grote badkamer maar minder geschikt voor een kleine ruimte.

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

6. Badkamermeubel ophangen of op pootjes?

Deze tip geldt eigenlijk voor je gehele interieur, als je ergens onder door kunt kijken komt dit het ruimtelijk gevoel ten goede. Hang dus je badkamer meubels dan wel aan de muur of zet ze op pootjes voor een extra ruimtelijk effect. Mooie badmeubelen zijn überhaupt een goede upgrade om jouw badkamer snel ene andere look&feel te geven.

Interieur | 10 tips om je kleine badkamer groter te laten lijken - Lifestyle- & woonblog StijlvolStyling.com by SBZ Interieur Design

7. Opruimen!

Hoe minder troep in het zicht, hoe frisser, ruimtelijker en luxer je badkamer oogt. Zorg dus vooral dat als je een kleine badkamer hebt dat je spullen in de kasten opbergt, wasgoed opbergt in een afgesloten wasmand en handdoeken netjes opgevouwen op een plank (of in de kast) legt. Ben je iemand die erg geordend en netjes is? Durf dan te kiezen voor open vakken in de kasten, dit maakt nog ruimtelijker omdat er geen deur voor zit maar weet wel; Deze truc werkt alleen als je alles netjes houdt.

Interieur project voormalig pakhuis Amsterdam (loft) door SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

8. Must-do: Maak gebruik van kleine nisjes en hoeken

Heb je kleine nisjes over of een loze hoek achter bijv. het bad. Dan kun je denken aan een nis of inbouwkast op maat. Dit bied veel opbergruimte, staat fraai en je maakt optimaal van de ruimte gebruik zonder dat het veel kleiner oogt. In deze blog meer ‘nis in de muur‘ inspiratie. Voor deze en meer opties neem eens een kijkje bij Karwei.nl.

9. “Mirror mirror on the wall” – De spiegel als ruimtelijk effect maker nr.1!

Spiegels maken je badkamer groter, voor een speels effect ga je voor een grote ronde spiegel. Voor een strakker effect ga je voor een rechthoek. De zogenoemde ‘full lenght mirror’ (welke van de wastafel of grond tot het plafond een baan op de muur vormt) maakt je ruimte ook nog eens optisch hoger en dus voor je gevoel groter. Hoe groter de spiegel hoe ruimtelijker. Je kunt de spiegel aan de muur ophangen of juist schuin al steunend op je wastafel of vloer neerzetten. Spiegels op meerdere plekken werkt ook perfect, maar zorg dan wel dat spiegels niet recht tegenover elkaar hangen, dit kijkt niet prettig! Ook extra spiegels zoals een make-up spiegel dragen bij aan een ruimtelijk effect.

10. Kleine versus grote patronen

vermijd kleine badkamertegels als je de ruimte groter wilt laten lijken. Grote tegels geven namelijk een ruimtelijker effect.
Vaak hoe groter en simpeler de tegels zijn, hoe ruimtelijker je badkamer lijkt. Dit geldt ook voor sierranden, als je een sierrandje tussen je tegels wilt omdat je het anders saai vindt is dit natuurlijk prima. Maar weet wel dat je ruimte er kleiner door oogt omdat je door de onderbreking voor je gevoel aan hoogte verliest.

11. Verlichting versus natuurlijk daglicht

Daglicht is natuurlijk altijd het beste en het mooiste. Wanneer je goed zicht hebt en fijne verlichting ervaar je de ruimte niet alleen prettiger alles lijkt ook groter. Zorg dus voor voldoende verlichting in de badkamer naast het daglicht. Plafond spots, spiegelverlichting en speciale verlichting voor de douchecabine maken de ruimte niet alleen optisch groter maar creëren ook nog eens een luxe en prettige woonsfeer. Zeker bij een badkamer zonder raam is veel en verschillende verlichting wat mij betreft echt een must! Kijk ook goed naar de kleur van de lampen; Te geel licht is niet prettig als jij je ook dagelijks scheert of make-up op doet in de badkamer. Te wit licht maakt kil en sfeerloos. Meer verlichting tips vindt je hier.

12. Raambekleding

Zorg voor witte of semi transparante raambekleding of luxaflex. Er doorheen kunnen kijken van binnen naar buiten maakt dat je ruimte groter oogt. vermijd dus dat populaire donkergrijze rolgordijn want dit komt het ruimtelijk effect in je badkamer niet bepaald ten goede.

13. Deuren

Door een schuifdeur te gebruiken creëer je ruimte doordat de deur niet naar binnen draait, ook smalle openslaande deuren kunnen uitkomst bieden.

Shoptip: Kijk ook eens bij Sanitairwinkel.nl

Hulp nodig bij de inrichting en styling van jouw badkamer? Wellicht kan ik je d.m.v. een persoonlijk interieuradvies of interieur styling project helpen de juiste keuzes te maken voor jouw badkamer.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com