Menu
Badkamer / Samenwerking / Woontips

Interieur | Tips toiletruimte inrichten

De toiletruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met beperkte mobiliteit en senioren. Om dit te doen, moeten de normen nauwgezet worden nageleefd om een ​​veilige en comfortabele toiletruimte te garanderen! Ondanks de functionele en regelgevende aspecten, kan de indeling van jouw toilet perfect aansluiten bij de huidige trends.

Oplossingen voor toiletindeling

Om de toiletruimte in te richten met inachtneming van alle veiligheidsnormen, bestaan ​​er meubeloplossingen die zich perfect aanpassen aan de kleine ruimte. Geef de voorkeur aan een fonteinkast om schoonmaakproducten en toiletartikelen gemakkelijk op te bergen. Dit meubel bespaart niet alleen veel ruimte op de vloer, maar zorgt ook voor meer harmonie in je kamer. 

Actuele normen voor jouw toiletruimte

Voor een goed ingericht toilet is het noodzakelijk om bepaalde veiligheidsnormen te respecteren met betrekking tot de afmetingen van de ruimte. Je moet tussen 80 cm en 1 m plannen voor de breedte van de kamer en tussen 140 en 180 cm voor de lengte om jouw benen te positioneren! Kies ook voor een toilet met een hoogte variërend van 39 tot 43 cm zonder zitje om de norm te respecteren.

Om voor de hand liggende veiligheidsredenen is het belangrijk om een ​​toegangsdeur te voorzien die naar buiten open kan, vooral in geval van ongemak, maar ook om te voorkomen dat de ruimte rommelig wordt. Als je toch de voorkeur geeft aan een deuropening naar de binnenkant van jouw toiletruimte, denk er dan aan om voldoende ruimte vrij te laten om deze te openen, namelijk een minimale diepte van 2 m.

Andere voorzieningen zijn te verwachten, met name om te voldoen aan de normen voor personen met beperkte mobiliteit en senioren. Je moet rekening houden met voldoende ruimte voor mensen in een rolstoel. Zorg dus voor een draaicirkel van minimaal 150 cm of zelfs 170 cm voor meer comfort!

Wat betreft de zijdelingse ruimte rond de toiletpot, deze moet een ideale beweging van de gebruiker mogelijk maken. Laat minimaal 80 bij 130 cm ruimte om deze handeling in alle veiligheid uit te voeren. De toegangsdeur moet ook de volledige rotatie van de stoel mogelijk maken, denk eraan een breedte gelijk aan of groter dan 80 cm te laten.

Voor ouderen

Veel ouderen hebben niet altijd de spierkracht om rustig op het toilet te gaan zitten, daarom is het aan te raden om de pot met een stoel verhogen tot 50 cm te verhogen om elk risico op vallen te voorkomen. Er zijn ook in hoogte verstelbare toiletten of hangende toiletten, dit zijn ideale oplossingen die op de juiste hoogte kunnen worden geïnstalleerd en gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. Je kan bijvoorbeeld ook een zitje in jouw douche zetten.

Het is raadzaam om een ​​steunbalk te plaatsen met een horizontaal gedeelte naast de toiletpot, namelijk 70 of zelfs 80 cm hoog. Zo kan de spoelbediening worden bereikt door een gehandicapte persoon en gemakkelijk te manoeuvreren zijn voor mensen met motorische problemen.

Er zijn heel wat regels en normen waar je rekening mee moet houden bij een juiste toiletindeling. Gelukkig, hoef je bij een huis toilet hier geen rekening mee houden. Maar toiletten in een openbare ruimte zoals een hotel of restaurants moeten al deze punten toepassen.

 

Blog in samenwerking met badkamerplanet.nl 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com