Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

Interieur | Tips voor het kiezen van een houten vloer

Interieur | Tips voor het kiezen van een houten vloer - © Woonblog StijlvolStyling.com

Interieur | Tips voor het kiezen van een houten vloer.
Als interieurontwerper en stylist heb ik naast een goed kleur- & interieuradvies ook te maken met een complete interieur
‘make-over’s’ waarbij ik vanaf het eerste advies t/m het (af)stylen betrokken ben bij een project. Na een uitgebreid adviesgesprek met de bewoners ga ik vervolgens aan de slag met het uitwerken van een compleet interieur plan incl. een bijpassend moodboard. Een belangrijk onderdeel is het bepalen van de juiste vloer en muurafwerking. Zowel de juiste vloer als muurafwerking vormen de basis van een stijlvol interieur dat een eenheid vormt. Mijn ervaring is dat wanneer het budget toereikend is, de meeste mensen de voorkeur geven aan een massief houten vloer. Is het budget lager, dan is laminaat absoluut een hele goede tweede keus. Massief of laminaat en alles wat er tussen zit (en dat zijn er nogal wat!); Houten vloeren geven een natuurlijk uitstraling aan een woning. Waar je op moet letten bij de aanschaf en wat de legwijze van de vloer doet voor jouw woning, dat vertel ik je graag in deze blog vol tips. 

Laminaat

Laminaat is geschikt voor ieder budget. Naast de bekende bouwmarkten is bijvoorbeeld een bekende aanbieder van laminaat Kwantum. Welk tegen een scherpe prijs veel keuze aan verschillende laminaat vloeren bied. Het grootste voordeel van laminaat? Laminaat is snel (zelf) te leggen en erg gemakkelijk in onderhoud. Bij een laminaatvloer is het goed om te letten op dat deze slijtvast, sterk en hygiënisch is. Laminaat is over het algemeen is bestand tegen vlekken en misschien wel nog belangrijker in de meeste gevallen kleurecht. Dit verschillend wel per merk, let dus op de juiste kwaliteit aan de hand van je wensen en informeer hiernaar voordat je de vloer aanschaft. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Houten vloeren

Tegenwoordig is er heel veel keus op gebied van houten vloeren. Of je nu kiest voor laminaat of voor massief houten planken.

De breedte, dikte en lengte van de planken vormen een belangrijke factor voor de uiteindelijke uitstraling van een ruimte.
Naast deze spelen ook het soort hout, patroon en de kwaliteit een belangrijke rol. De meeste mensen weten dit niet, maar ook bij laminaat kun je tegenwoordig kiezen in lengte en breedte van de planken.

Bij massief houten vloeren zijn bijvoorbeeld diverse ‘sorteringen’ mogelijk. Met sorteringen bedoel ik dat of je nou houd van een vloer met weinig knoesten of veel knoesten, dit is tegenwoordig allemaal te maken. Een houten vloer is daarom altijd uniek en kan eigenlijk helemaal aangepast worden naar jouw persoonlijke smaak en wensen. Wederom een goede reden om te kiezen voor een houten vloer.

In de meeste gevallen laat je een massief houten vloer leggen door een specialist, maar ondanks dat duiken er her en der steeds meer aanbieders op waar je prima houten vloeren kunt kopen welke je zelf kunt leggen.

Eikenhout 

Wist je dat eikenhout nog altijd de meest populaire houtsoort is voor een houten vloer? Dit komt door het natuurlijke en tijdloze karakter. Eiken laat zich heel goed bewerken en kan bijvoorbeeld; Gerookt, gezaagd, geborsteld, verouderd, gebeitst en gebrand worden. Het grootste voordeel van kiezen voor een eiken houten vloer, is dat als je deze na een aantal jaren niet mooi meer vind er de mogelijkheid is om deze opnieuw te laten behandelen. Zo heb je al snel voor je gevoel een nieuwe vloer terwijl je geen compleet nieuwe vloer hoeft aan te schaffen. Een houten vloer is wat dat betreft een hele goede en duurzame investering.

Ruimtelijk effect

Enkel van mijn tips en weetjes die ik graag met mijn klanten deel:
– Wil je de ruimte optisch langer laten ogen? Kies dan voor lange planken welke je in de lengte van de ruimte laat leggen.
– Brede planken dragen ook bij aan optisch meer woonoppervlak mits ze niet kort zijn.
– Wil je de ruimte juiste breder laten lijken? Laat de vloer (planken) dan in breedte van de ruimte leggen.

Waar je voor kiest qua legwijze, is van grote invloed om de uiteindelijke ruimtelijke beleving en uitstraling van de ruimte.
Maak hier dus een bewuste keuze in.

De juiste keuze maken

Kom je er nu zelf niet uit wat het mooiste en beste zou zijn passend bij jouw woonwensen?
Naast een advies van een interieurontwerper/ stylist zoals ik kan ook een goede vloerspecialist jou helpen bij het maken van de juiste vloer keuze. Er zijn zelf leveranciers die op afspraak bij je thuis komen met ‘vloerstalen’ om de kleuren (bij daglicht!) te bekijken. Ook handig om te weten; Van laminaat kun je vaak in de winkel vloerstalen krijgen die je mee naar huis kunt nemen om de kleur te bekijken. Bekijk de vloerstalen altijd bij voldoende daglicht, zo weet je zeker dat jij de juiste kleur vloer passend bij het beoogde interieur krijgt.

Succes!

Gesponsorde blog.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com