Menu
Algemeen

Interieur | TL buizen vervangen voor LED?

LED verlichting - Woonblog StijlvolStyling.com

Steeds meer mensen kiezen ervoor om TL buizen te vervangen voor LED TL. LED verlichting is energiezuiniger en beter voor het milieu dan reguliere TL lampen, maar hoe zit het nu eigenlijk precies met TL LED verlichting? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is TL verlichting precies?

TL verlichting is de meest voorkomende vorm van verlichting in grotere ruimtes als loodsen en kantoren. Het is dan ook niet gek dat TL bekend staat om zijn grote opbrengst in licht en het lage verbruik in energie. Het is dus een efficiënte manier van verlichten.

Echter, aan het tijdperk van TL komt langzaam een eind. LED verlichting neemt nu langzaam de overhand. Een LED TL armatuur is nog eenvoudiger en toont nog meer efficiëntie. De investering is een redelijk grote, maar je verdient dit makkelijk en snel terug, dit maakt dat het overstappen op LED TL volledig gerechtvaardigd is.

Hoe wordt een TL buis door LED vervangen?

Bij het verwisselen van de TL balken zul je allereerst moeten kijken of er gebruik gemaakt is van starters bij de armaturen. Starters zijn vrij kleine knopjes die aan het eind van de armatuur te vinden zijn. Deze zijn enkel zichtbaar vanaf de buitenkant.

TL buizen met starters komen het meeste voor. Het is zeer waarschijnlijk dat TL balken met starters flikkeren bij het aanzetten, dit komt doordat er sprake is van een voorschakelapparaat met starters. Dit apparaat is het blok dat in het armatuur zelf zit.

Bij het vervangen van TL buizen is het belangrijk te controleren dat alle elektriciteit uitgeschakeld is. Je kunt de oude TL buis meestal makkelijk verwijderen, waarna alle starters uit het armatuur moeten worden gedraaid. Daarna zet je de LED TL lampen in de voeten van het armatuur, vervolgens kun je de elektriciteit weer inschakelen.

Wanneer je nog op zoek bent naar goede LED TL lampen dan kun je eens een kijkje nemen bij Letsleds. Hier vind je een veelzijdig assortiment met een oplossing voor iedereen. Zo heb jij binnen no-time jouw nieuwe LED TL armaturen binnen!

Voorschakelapparaat verwijderen?

Door middel van het omleiden van de VSA kun je de levensduur van de LED TL lampen verlengen. De meesten laten de VSA toch maar zitten, maar het verwijderen ervan is toch de betere keuze. Wanneer je niet goed bij het armatuur kunt komen dan is het zeker aan te raden om de VSA weg te halen. Wanneer het plafond bijvoorbeeld negen meter hoog is dan is het vervangen van een aantal buizen nog een stuk duurder omdat er dan vaak ook nog aanvullend een hoogwerker moet worden ingehuurd.

In traditionele TL armaturen zitten meestal ook nog condensatoren. Deze kunnen ervoor zorgen dat de spanning niet te hoog wordt bij het inschakelen. Dit probleem heb je echter bij LED TL buizen niet en daarom zijn condensatoren niet meer nodig. Het laten zitten van condensatoren in grotere aantallen zorgt voor hoog onnodig stroomverbruik. Het is dus beter om ze gewoon te verwijderen, dan bespaar je op de lange termijn ook een hoop geld.

Blog in samenwerking met letsleds.nl
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com