Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Lifestyle, liefde & wonen / Populair op Stijlvol Styling / SBZ Interieur Design / Woontips

Lifestyle | Verhuizen of samenwonen? Voorkom stress met deze tips!

Woonblog StijlvolStyling.com | Styling & photo: Interieur stylist Susanne © SBZ Interieur Design

Samenwonen, verhuizen, jullie huis verbouwen en/of  jullie interieur (her)inrichten. Voor veel stellen is dit een bijzonder stressvolle tijd. Bijna iedereen kent wel een stel dat al buitelend over elkaar heen de woonwinkels trotseerde. Om vervolgens met lege handen terug komen en diezelfde avond elkaar liever even niet meer aan te kijken uit frustratie. Herkenbaar? 😉 Dan zal het je wellicht niet verbazen dat ik als binnenhuisontwerper en interieur stylist geregeld telefoontjes krijg van gepikeerde stellen ‘die het (even) niet meer weten wat te doen’ en mijn hulp daarbij vragen. Zeker wanneer de oplevering van een huis dichterbij komt, de kogel spreekwoordelijk door de kerk is en je een huis hebt aangekocht of definitief besloten om te gaan verbouwen. Raken mensen spontaan in de stress en gunnen ze elkaar soms het licht niet meer in de ogen als het om elkaars woonwensen gaat. Deze ervaringen die ik hiermee heb opgedaan leken mij een mooi onderwerp voor deze blog. Ga je verhuizen, verbouwen en/of misschien wel voor het eerst  samenwonen? Lees dan vooral verder… 

Laat ik starten met te zeggen: het komt goed! Echt waar… ook bij jou/jullie. Ik heb (gelukkig) nog nooit meegemaakt dat stellen er niet uitkwamen of dit nu met of zonder mijn hulp was. Er zijn echter wel een paar basis tips die ik je wil geven welke een hoop stress kunnen voorkomen of juist wegnemen mocht je al in een stressvolle situatie zitten.

Lifestyle | Verhuizen of samenwonen? Voorkom stress met deze tips! - Woonblog StijlvolStyling.com

1. Doe onderzoek, neem de tijd en maak moodboards

Voordat je start met winkelen, open een Pinterest account en maak hierop een moodboard. Doe dit vooral samen zo weet je al aardig waar jullie meningsverschillen liggen en kun je discussiëren voordat je naar de winkel gaat. Lukt samen een moodboard maken niet? Maak dan allebei een moodboard en vergelijk deze met elkaar.

Neem daarnaast ruim te tijd voor het woon-winkelen en bestellingen. Op een gemiddelde bank zit alleen al 12 weken levertijd. De crisis is voorbij en interieur professionals hebben het tegenwoordig (gelukkig) weer lekker druk. Hou hier dus rekening mee en begin op tijd.

Woonwinkel tip: Na het bepalen van de juiste kleuren op de muur en de vloer. Bepaal je eerst de andere grote lijnen zoals de grote meubels en stoffering (raambekleding), vervolgens de verlichting en als laatste de woonaccessoires. Stel prioriteiten en laat je niet verleiden tot impuls aankopen.

2. Compromissen sluiten en respect tonen

Benoem wanneer je moodboards gaat vergelijken vooral naar elkaar toe wat je wel mooi vind. Wanneer wij onszelf willen verdedigen zijn wij snel geneigd om vooral het ‘negatieve’ te benoemen, maar door juist het positieve te benoemen krijg een veel leuker en inspirerender gesprek. Zo kom te tot nieuwe ideeën. Wil je allebei een totaal andere kleur? Kijk dan eerst naar de mogelijkheden om deze te mixen en lukt dat niet, zoek dan een nieuwe kleur waar jullie beide tevreden mee zijn.

Budget tip: Maak altijd vooraf een kostenraming en verdeel jullie budget op basis van jullie prijsbevindingen over verschillende kostenposten zoals: stoffering, meubels, verlichting, apparatuur, woonaccessoires en praktische huisraad als servies en linnengoed. Hou tijdens het winkelen een lijst bij met de kosten van jouw aankopen voor een goed overzicht. Zo voorkom je uitgaves op de verkeerde plek.

3. Personaliseren van jouw interieur

Verder belangrijk: bij het uitdenken van een interieur zijn juist ook die dingen belangrijk die er niks mee te maken lijken te hebben. Hebben jullie gemeenschappelijke interesses, muzieksmaak, hobby’s en/of voorkeuren op reisgebied? Wat waren de meest bijzondere momenten samen en wat wil je hiervan terug zien in huis? Speel je een muziek instrument? Hou je van koken of juist niet, heb je vaak visite? Allemaal belangrijk om te wete voordat je naar de winkels gaat. En daarnaast de mooiste interieurs hebben allemaal één gemeenschappelijk eigenschap ‘ze zijn persoonlijk’.

Maak altijd een moodboard per kamer zonder eenheid uit het oog te verliezen. Een woonkamer vraagt tenslotte vaak om een andere sfeer als de slaapkamer. Hou jullie moodboard(s) bij de hand tijdens het winkelen.

4. Samenvoegen van het bekende

Natuurlijk kun je spullen meeverhuizen! Kijk goed naar wat mooi combineerbaar is in materiaal/ kleur en sfeer. Ook dat kastje van oma kan zomaar nog een tweede leven krijgen naast die hippe moderne stoel. Mix & match! Hou hierbij je moodboard bij de hand en kijk goed naar wat er wel en niet bij past. Hou er altijd rekening mee dat zeker als je voor het eerst gaat samenwonen dat het geen jij juist afschuwelijk lelijk vind, zomaar heel veel emotionele waarde voor je partner kan hebben. Jij zelf wilt vast ook niet alles zomaar wegdoen dat net niet binnen het moodboard past.
Sluit compromissen, doe beide ‘water bij de wijn’ en vergeet elkaar vooral niet daarna te knuffelen 😉

Je moet je beide thuisvoelen!

StijlvolStyling.com | Woonblog vol interieur inspiratie, trends & tuin tips5. Vraag een professional om advies

Wanneer je geen gevoel hebt bij interieurs inrichten, snel miskopen doet, gewoon niet zo creatief bent, niet weet welke kleuren en stijl bij jou/jullie past, er samen niet uit komt, je dood ergert aan woonboulevards, ruzie maakt over het kopen van een prullenbak, in tijdnood komt door twijfelen, een leidraad nodig hebt. Maar bovenal zoekt naar de mening, ondersteuning, creativiteit van een professional…

Dan zou ik zeker iemand inhuren die er verstand van heeft en weer wat rust in de brouwerij kan brengen. Door de goede tips, kennis en hulp verdient hij of zij zichzelf juist (deels) terug. Je doet immers minder snel miskopen, weet wat je einddoel is (dit scheelt tijd) en je krijgt allerlei adviezen waardoor je een frisse blik krijgt op jouw woning (en misschien zelfs wel op elkaar).

Wanneer je een professional als een interieur stylist om hulp gaat vragen wil ik je op het hart drukken dat het heel erg belangrijk is er één te vinden die bij jou/ jullie past. De klik moet goed zijn (lees de about pagina!). De website goed verzorgt en de stijlen welke hij of zij in het portfolio heeft staan moeten het liefst ervaring tonen en je vooral aanspreken.

Twijfel je? Omdat jij bijvoorbeeld een andere stijl in gedachten hebt dan je op de website ziet. Bel dan vooral op voor een kort telefoongesprek en bespreek wat voor woning je hebt, welke stijl je zelf aan denkt en wat jou wensen zijn qua professionele hulp door een binnenhuisontwerper of interieur stylist. Een goede professional geeft eerlijk aan of hij/zij denkt geschikt te zijn om jou te helpen en op welk termijn dit zou kunnen. Vraag daarnaast een offerte op maat op bij de professional van jou voorkeur aan de hand van jouw wensen. Ga nooit lukraak 10 offertes op vragen. Waarom niet? Creativiteit en ervaring op gebied van zoiets persoonlijks als jouw ‘interieur inrichten’ beoordeel je liever niet aan de hand van de laagste prijs maar aan de hand van wat bij jou past/ je aanspreekt.

Tot slot. 

Wat de reden ook is. Soms wil je gewoon de mening van een professional. Als binnenhuisontwerpster en interieurstylist kan je helpen met eenheid creëren, knopen doorhakken en daarnaast een duidelijk beeld voor je creëren waarin jullie stijlen overlappen en hoe je deze het beste samenvoegt. Samen maken wij van jouw moodboard realiteit. Dat kan al met een interieuradvies of ontwerp. Maar ook zeker met een interieur project waarbij ik de complete realisatie uit handen neem. Zo hebben jullie weer tijd voor elkaar en de ‘leukere’ dingen. Terwijl ik de woonboulevards af struin op zoek naar de perfecte mix, om het volgens van a tot z te komen inrichten en stylen.

Meer informatie over een uitgebreid kleur- en interieuradvies, compleet interieurontwerp (indelingsontwerp), lichtplan of interieur project. Op de website  van mijn bedrijf SBZ Interieur Design kun je heel veel informatie vinden. Vragen? Laat het mij gerust weten.

Voor nu wens je vooral heel erg veel succes en plezier bij het creëren van jullie ideale interieur! 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com