Menu
Interieur | Voorjaarsschoonmaak in stijl - Woonblog StijlvolStyling.com

Beeld: House Doctor

Interieur | Voorjaarsschoonmaak in stijl.
Het is voorjaar en dat betekend dat duizenden (vooral vrouwen) vaak aan de slag met de voorjaarsschoonmaak. Maar wat nu het juiste stappenplan is bij deze grote schoonmaak sessie en wat de beste en mooiste producten zijn om van de voorjaarsschoonmaak een feestje te maken. Dat lees je in deze blog. 

Opruimtips

Bij de voorjaarsschoonmaak hoort natuurlijk opruimen! Omdat dit allemaal goed en wel te doen is er nu om jou te helpen het super handige ‘Mijn Opruimboek’ van Tina Favache door uitgeverij Lannoo.
Met dit boek zorg jij dat je jouw rommel de baas kunt zijn! In dit praktische werkboek vind je namelijk het antwoord op al je opruimvragen, je krijgt een handige maandplanner, bijbehorend opruim stappenplan en tal van tips en tricks. Elk hoofdstuk neemt een andere ruimte in jouw woning onder handen waardoor je vanzelf een heel opgeruimd huis hebt. En opgeruimd in jouw huis betekend vaak ook een stuk opgeruimder gevoel in jouw hoofd. Wie wil dat nou niet? Mijn opruimboek kun je hier bestellen.

Voorjaarsschoonmaak in de juiste volgorde

De juiste volgorde van ruimtes ‘aanpakken’ is doorgaans de volgende: woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer.
Om een goede start te kunnen maken is het van belang dat je flink gaat opruimen alvorens je kan gaan starten met
schoonmaken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door 3 zakken of dozen klaar te zetten en spullen hierin onder te verdelen.
‘bewaren’, ‘weggeven’ en tot slot ‘weggooien’!

Shoptip: Dille & Kamille – Schoonmaken in stijl.

Voorjaarsschoonmaak: Woonkamer

Vooral de woonkamer en keuken zijn favoriete plekken van mensen om veel spullen op weinig vierkantemeters te willen opslaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan oude tijdschriften waar je niks meer mee doet, of bergen aan oud servies dat niet meer in gebruik is.

Wanneer je klaar bent met opruimen van de woonkamer is het raadzaam om eerst de gaan stoffen, stofzuigen, dweilen, ramen lappen en dan kastjes en tafels met een vochtige doek af te nemen. Vergeet ook geen doekje over woonaccessoires zoals vazen heen te halen.

Interieur | Voorjaarsschoonmaak in stijl - Woonblog StijlvolStyling.com

Voorjaarsschoonmaak: Slaapkamer

Van de woonkamer ga je naar de slaapkamer en ook hier ruim je flink op en doe je hetzelfde schoonmaak rondje startend met stofzuigen en eindigend met schoonmaken van meubels etc. Daarnaast is het beddengoed zoals jouw dekbed en hoofdkussens wassen en/of goed luchten zeker geen overbodige stap.

Goede styling tip is: als je snel een prettig en opgeruimd gevoel wil hebben in de slaapkamer. Besteed dan elke ochtend 2 minuten aan het opmaken van jouw bed met sierkussen en een sprei of plaid aan het voeteneind. Zo heb je al snel een fraaier uitziende slaapkamer en als je ’s avonds binnen komt geeft dit je gegarandeerd een luxe gevoel.

Voorjaarsschoonmaak: Keuken

De grootste schoonmaakklus van jouw huis is waarschijnlijk de keuken. Veel mensen besteden hier per week überhaupt weinig aandacht aan en komen vaak niet verder van het schoonmaken van aanrechtblad, gootsteen, kranen en fornuis.

Echter door etensresten en een vetaanslag is het ontzettend belangrijk jouw keuken goed schoon te houden. Begin daarom het het grondig opruimen van alle keukenkastjes en lades. Deel ze opnieuw in en gooi overbodige troep weg.

Bij het schoonmaken zijn dit de belangrijkste punten: fornuis en gootsteen schoonmaken, magnetron oven schoonmaken, vaatwasser en afzuigkap, handgrepen van de de kastdeurtjes, lades en deurtjes en het aanrechtblad. Wil je jouw keuken een nieuwe aanblik geven met simpele styling tips? Op StijlvolStyling.com vind je tal van keuken blogs vol inspiratie.

Interieur | Voorjaarsschoonmaak in stijl - Woonblog StijlvolStyling.com

Beeld: House Doctor

Voorjaarsschoonmaak: Badkamer en toiletruimte

Na de keuken zijn de badkamer en de toilet ruimte(s) aan de beurt. Ook hier zal je in laden en gootsteenkastjes vast de nodige troep vinden. Naast het schoonmaken van tegels, handgrepen, lichtknopjes en sanitair is het ook fijn om te zorgen voor frisse handdoeken. Misschien zijn jouw handdoeken, badmatjes etc. wel aan vervanging toe?

Vergeet ook geen aandacht te besteden aan de wasmachine en droger en geef ook deze een schoonmaakbeurt met speciale middeltjes. Bekijk is de wasmand misschien een poetsbeurt kan gebruiken of aan vervanging toe is. Dit geld ook voor een strijkplank overtrek en de nodige mandjes voor wasknijpers en wasmiddelen etc.
Tegenwoordig is er bijzonder veel leukste voor een stijlvolle wasruimte verkrijgbaar, zo maak je van jouw wasruimte een plek waar je wel graag wil verblijven.

Interieur | Voorjaarsschoonmaak in stijl - Woonblog StijlvolStyling.com

Beeld: Dille & Kamille

Voorjaarsschoonmaak tips voor frisse lucht in huis

Tot slot. Zet overal in huis lekker de ramen en deuren tegen elkaar open (mits het niet te hard waait) voor een gezonde dosis frisse lucht in huis. Denk ook eens aan nieuwe planten, in het bijzonde planten die lucht zuiverend werken doen veel voor jouw leefomgeving. Planten werken daarnaast stress verlagend en staan nog eens decoratief ook!

Shoppen voor de voorjaarsschoonmaak

Al dat schoonmaakwerk mag natuurlijk beloont worden, dus wat is er nu leuker dan schoonmaken en stylen met leuke woonaccessoires en praktische huishoudartikelen die er ook nog een stijlvol uit zien. Een aantal van mijn shop-favorieten zet ik daarom graag voor je op een rij:

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com