Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Verlichting

Interieur | Woonkamer verlichting tips en inspiratie

© Woonblog StijlvolStyling.com 138

Verlichting, altijd een ‘hot item’ tijdens mijn interieuradviezen en projecten. Want wat kies je nu het beste, wat is er belangrijk en waar moet je allemaal op letten. Dat is nogal wat!
Allereerst zit een groot deel van het bepalen van verlichting in de stijl die je in jouw woonkamer hanteert, verlichting kan tenslotte jouw woonstijl maken of breken. Daarnaast is de functie van groot belang, waar ga je de verlichting voor gebruiken? Algemeen, gericht of sfeerverlichting. Dit zijn echt 3 totaal verschillende dingen. Daarnaast moet jij je altijd afvragen en wat voor type lamp zoek ik dan? Een staande lamp, een plafondlamp, een wandlamp of een kleine tafellamp. Tot slot het allerbelangrijkste en meest vergeten… een lichtplan. Je wilt immers de verlichting goed verdelen over jouw woonkamer en indelen in verschillende functionaliteiten voor de optimale lichtsituatie. 

Verlichting tips voor de woonkamer

Lezen, TV kijken, eten, ontspannen en nog veel meer: van alle kamers in huis heeft de woonkamer de meeste functies en dus ook meeste lichteisen.
Wil je verschillende sferen creëren werk dan met zogeheten lagen. Armaturen met een ondoorzichtige kap geven gericht licht en zijn de juiste taakverlichting om bij te werken of te lezen. Met dit licht worden je ogen namelijk minder snel moe. Hang een hanglamp minimaal 60 centimeter boven de eettafel, anders schijnt het licht direct in je ogen of zit je er tegenaan te kijken.

Tip: Meer lezen over verschillende lichtbronnen of weten hoe je verlichting in ruimtes kunt toepassen, lees dan ook eens dit artikel over verlichting.

© Woonblog StijlvolStyling.com 17

Verschillende verlichting

Niet iedereen heeft plafond lichtpunten in de woonkamer. Dit hoeft ook geen probleem te zijn. Mits er maar voldoende daglicht binnen komt en de verlichting die je wel goed kunt toepassen over de ruimte verdeelt. Belangrijk: als je tv kijkt in de woonkamer kies dan voor goede omringende verlichting waar je niet direct in kunt kijken. Dit is niet alleen voor je ogen fijn maar minstens zo belangrijk om televisie-schittering te vermijden.

Zorg daarnaast voor zoveel als mogelijk dimbare verlichting zodat je altijd met het licht kunt spelen.

Wil je sfeer creëren, dan zijn tafellampen en vloerlampen een must. Door vloerlampen neer te zetten in de hoeken van de ruimtes met daarboven en onder gericht licht zorg je er tevens voor dat de ruimte ’s avonds groter lijkt doordat je de hoogte van het plafond benadrukt. Wil je überhaupt een meer ruimtelijk effect en is jouw woonkamer smal? Dan zijn wandlampen de ideale uitkomst omdat deze optisch zorgen voor een ruimtelijk effect op de wanden.

Sfeer creëren doe je het beste met kleine tafellampen welke je verdeelt over de ruimte, hierin is veel keuze en deze kunnen vaak ook een enorme ‘boost’ voor het benadrukken van jouw woonstijl zijn.
Woonkamer verlichting bekijken en shoppen? Een leuke tip is kijk eens bij de winkel van Directlampen.nl, zij hebben een breed assortiment aan hedendaagse woonkamer verlichting.

Wil je nu liever de verlichting in de winkel bekijken, onlangs opende directlampen.nl een hele hippe nieuwe winkel vol verlichting en inspiratie in Veenendaal aan de Groeneveldselaan 25. Aanrader om een keertje naar toe te gaan!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com