Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woonkamer inspiratie / Woontips

Interieur | Nieuwe bank kopen? Hier moet je op letten

Interieur | Nieuwe bank kopen? Hier moet je op letten. - woonblog StijlvolStyling.com - beeld: Stijlvol Styling / SBZ Interieur Design

Modern, landelijk, design en retro. Voor iedere comfort voorkeur en woonstijl is er wel een model bank verkrijgbaar. Maar waar moet je nu op letten bij aanschaf van een nieuwe bank? In deze blog volop tips zodat je de juiste keuze kunt maken.

Hoe kies je de juiste bank

Kies jij voor een rechte bank of een hoekbank? Welke vorm je ook kiest, voor elke woonstijl is een bank te vinden in de maat en vorm die past bij jouw woonruimte en wensen. Van slaapbanken tot chaise longue. Dit zijn mijn tips voor het aanschaffen van een nieuwe bank:

De juiste maat bepalen

Wat ik als interieur stylist vaak tegen kom is ofwel banken die te groot zijn voor de ruimte of juist te klein. Kijk daarom allereerst naar de vorm van de woonkamer en meet de ruimte goed op. Naast wat je kwijt kunt qua maat bank is het ook goed om te af te vragen hoeveel loopruimte er rondom of naast de bank nog over blijft. Meet banken in winkels zorgvuldig op en kijk naast de maat ook naar vorm en ‘luchtigheid’. Hoe dichter de bank of beter gezegd hoe lager bij de grond en hoe hoger de rugleuning hoe kolossaler deze zal ogen in de ruimte. Voor grote ruimtes is dit juist prima terwijl in een kleinere ruimte je hiermee flink te mist in kunt gaan.
Afhankelijk van of je juist een grote woonkamer hebt of juist een kleine kun je in de blog over een kleine woonkamer inrichten of grote woonkamer inrichten meer informatie over vinden.

Vlekken

Bij aanschaf van een bank is het belangrijk te kijken naar de stofsoort en hoe vlek-bestendig deze is. Op een gemêleerde bank zie je doorgaans minder snel vlekken als op een stof die geen werkje erin heeft. Zeker als je kinderen of huisdieren is de juiste stofkeuze extra belangrijk. Naast slijtvast is hoe je de stof kunt reinigen werkelijk bij iedere stofsoort verschillend. Dit ligt maar net aan de stof samenstelling. Win hierover informatie in bij aanschaf en laat je bank indien mogelijk bij aanschaf goed impregneren tegen vlekken. Leer is overigens vrij vlek bestendig, zogeheten micro-leer, een combinatie van leer en polyester is helemaal ideaal want deze is ook nog eens kras- en stootvast. Ook goed om te weten; Wol heeft een zelfreinigende eigenschap, daarom kun je wol beter niet impregneren omdat hiermee de kwaliteit verloren gaat.

De vorm

Waarvoor ga jij de bank gebruiken? Is het een relax bank geschikt voor luie filmavonden of is het juist een zitbank waarop je fijn kunt lezen. Hou je ervan om je hoofd tegen een steun aan te leggen of ben je meer van een berg sierkussens? Lig je veel op de bank of zit je liever? Ga dit allemaal na voordat je een bank gaat uitzoeken. Een relax bank is vaak wat dieper en heeft zachte kussens. Een actieve bank voor bijvoorbeeld mensen die vooral minder willen hangen op de bank is juist wat steviger en deze heeft vaak juist geen losse kussens.

Kleur

Als je het mij vraagt kun je het beste in een kwalitatief goede tijdloze bank investeren die je vrij gemakkelijk qua kleur en vorm kunt verwerken in verschillende interieur stijlen. Waarom? Woonstijlen ontwikkelen zich echter in razend tempo en je woonsmaak veranderd met je jaren. Daarom is het fijn als je wel jouw interieur qua kleur en bijvoorbeeld woon accessoires eens in de zoveel tijd kunt aanpassen zonder dat je daarvoor je grote meubels hoeft aan te passen. Dit geldt voor wanden maar ook voor bijvoorbeeld een kwalitatief mooi dressoir. Felle kleuren vervelen sneller dan aardse tinten. Hou je van veel en felle kleuren? Pas dit dan toe middels kleurige plaids of kussens eventueel met dessins. Net als woonaccessoires kun je deze eens in de zoveel tijd makkelijker vervangen en jouw bank een nieuwe look geven.

Deze blog betreft een inspirerende samenwerking met Zitmaxx.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com