Menu
Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com. Behang: Studio Onszelf

Beeld: Studio Onszelf

Interieurtrends | De behang trends 2015.
Binnen de interieurtrends voor 2015 zijn er ook een aantal grote behang trends voor 2015, deze behangtrends gaan vooral over met jouw muren laten zien wie jij bent. In 2015 zijn witte steriele en kale muren tabé. Ik was niet verbaast toen ik las dat behangprints met rijke flora en fauna een belangrijke trend zijn voor 2015. Dit heeft natuurlijke een directe link met één van de grootste woontrends voor 2015: Botanisch wonen, waarover later meer. Ook zie je veel behangprints met een natuurlijke look & feel, denk aan marmer print en een houteffect. Daarin tegen blijven net als in 2014 de grafische lijnen, geometrische prints of zelf illustratieve prints hip en trendy.

Meer dan ooit is het belangrijk om met jouw muren te laten zien wie jij bent. Zo laat je jouw interieur jouw eigen persoonlijke verhaal vertellen. Durf je te kiezen voor prints en kleuren die echt bij jou passen dan ben je momenteel helemaal hip en trendy. Perscentrum wonen, het centrum voor de interieur branche die de laatste trends onderzoekt, kwam met de volgende trend forecast zoals ze dat noemen.

Behang trends 2015 nr.1: Wanderlust

 Reislustig, nieuwe culturen en verhalen achter het product

”Wanderlust staat voor een reislust die verder reikt dan in een warm land op het strand neerploffen. Het is een onverzadigbaar verlangen naar het ontdekken van nieuwe culturen en de verhalen achter producten.  Dat kan ver weg, maar ook om de hoek op de rommelmarkt of in het museum. Dit weerspiegelt zich in het interieur, waarin alles decoratief is en kleuren en stijlen onverschrokken worden gecombineerd. Souvenirs spelen een hoofdrol naast erfstukken, ambacht, bijzonder design en groene planten. Wie decoratief zegt, zegt behang, en daarom is een bijzonder patroon op de wand binnen deze woonstijl een must.” aldus perscentrum wonen.

Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com - BN Wallcoverings - Edward van Vliet
Het behang op de foto is van BN Wallcoverings, Edward van Vliet voor collectie No Limits: v.l.n.r. behang iKebana, Tropical Leaf en Bird

Behang trends 2015 – nr.2: Waanwanden

Illusie voert de boventoon

Behang geeft je de mogelijkheid illusies te creëren, om de indruk te wekken van iets wat er niet is: meer ruimte, textuur of warmte, en om zo meer karakter aan de kamer te geven. We zien steeds meer behang dat niet bang is om op te vallen. Met 3D-effecten, optische illusies en materiaalimitatie hebben we het hier niet over muurbloempjes, maar over behang dat een hoofdrol claimt in het interieur. Origami of marmereffect: durf jij?

Behang trends 2015 – nr.3: Dagdroom behang

Behang dat je laat dagdromen over de mooiste plekken om te wonen

Wie houdt er nu niet op een bepaald moment van thuis zijn en ook al woon je driehoog-achter dan nog kun je het gevoel hebben dat je woont aan het strand. Wat dacht je van een strandhuis, met groene en azuurblauwe kleuren geschilderd hout. De Eijffinger Bloom collectie laat je dagdromen in jouw eigen huis. De ontwerpstudio liet zich inspireren door huizen aan een ruige Scandinavische kust, machtige fjorden, vriesblauwe tinten en noorderlicht  schijnend op natuurlijke materialen. In een handomdraai verander je een kale muur in een ruige wand met een hip kleurverloop: van ijsblauw onder het plafond, tot flessengroen boven de vloer. Op de foto hier boven zie je hoe mooi dit kan uitpakken met een combinatie van mooie Scandinavische merken meubels en woonaccessoires.

Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com - Eijffinger Venue
Eijffinger, collectie Venue: behang Venue 342073

Fan van Italië en wil je wonen in een palazzo, met vloeren en wanden van koel marmer? Waan je in Italië in je eigen huis met behang met een marmerprint. Voor een ultiem hip huis combineer je met veel koper kleurige woonaccessoires en kleinere accessoires in marmer.

Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com - BN Wallcoverings - More Than Elements
BN Wallcoverings, collectie More Than Elements: behang 49780

Wonen in een loft waarin steen, beton en staal zorgen voor een industriële sfeer. De More Than Elements-collectie van BN Wallcoverings is geïnspireerd op ruwe vormen en onafgewerkte materialen. Zo creëer je eenvoudig de look van een bakstenen muur en waan je je in het hippe New Yorkse Meatpacking District. Door het kleurgebruik in combinatie met speciale schaduweffecten lijkt de wand driedimensionaal, en dus net echt. Pas als je dichterbij komt realiseer je je dat het behang is wat deze ruimte een stoer karakter geeft.

De geschiedenis van behang over drie eeuwen

”Behang kent een rijke historie. En was het in de 18de eeuw de Londense en Parijse elite die zijn handbeschilderde papier op bestelling en ambachtelijk liet maken, in de daaropvolgende industriële periode werd behang betaalbaar en toegankelijk dankzij nieuwe mogelijkheden om complexe behangsels in meerdere kleuren te bedrukken en in rollen te produceren. Het betekende het eerste wereldwijde succes van behang en een samenvloeien van Engelse en Franse ontwerpstijlen. Little Greene blikt terug op wel drie eeuwen vol hoogtijdagen voor behang en dook de Franse en Britse archieven in. Daar zitten bergen kennis in verscholen: vaak is duidelijk welke behangsels in bijzondere huizen zijn toegepast en is zelfs de kamer te herleiden. Little Greene maakt dankbaar gebruik van deze informatie en blaast de ontwerpen nieuw leven in.” aldus perscentrum wonen

Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com - Little Greene - Revolution Papers - Piccadilly
Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Piccadilly

Het bovenstaande behang is een Piccadilly, een eeuwenoud ontwerp uit 1760. Destijds wert het behang nog met de hand gemaakt maar ook toen was er aan een brede keuze aan innovatieve printtechnieken. Zo moest dit papier de indruk wekken van een duur veloursbehang met reliëf, maar is het eigenlijk de bedrukking in plaats van de textuur die voor dit effect zorgt en betreft het hier een zogeheten ‘mock-flock’.

Interieurtrends | De behang trends 2015 - Stijlvol Styling Woonblog www.stijlvolstyling.com - Little Greene - Revolution Papers - Bonaparte
Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Bonaparte

Bovenstaande zie je het ontwerp Bonaparte, een ontwerp uit 1850 dat recentelijk is ontdekt als een geschilderd kunstwerk in een Parijse studio. Dit Franse Damast patroon komt oorspronkelijke uit de 19de eeuw. Tegenwoordig zie je een dergelijk patroon nog steeds vaak op tafellinnen, maar is dus voor 2015 als behang print ook weer helemaal in de woonmode.

Little Greene, Retrospective Papers collectie: behang Fern

Hier zie je het patroon Fern uit 1960, hierop afgebeeld zie je illustraties van zeefdrukken die destijds erg populair waren.
Ook hier weer een botanische patroon met bladeren in verschillende kleuren als patroon. Waar je ook voor kiest, laat de muren spreken met behang en jouw eigen verhaal vertellen. Laat zien wie je bent met jouw interieur.

Informatie bron: Perscentrum wonen

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com