Menu

Of je nu voor het eerst met iemand samen gaat wonen of met een nieuwe partner, het maakt vrijwel geen verschil in aanpak. Ik heb het over compromissen sluiten op woongebied. Het is één van de meest gestelde vragen aan mij onder stellen: hoe zorg ik voor balans in mijn relatie versus woonsituatie. Hoe zorg ik dat mijn partner en ik beide tevreden zijn met ons nieuwe interieur, hoe sluit ik onvermijdbare compromissen en hoe zorgen wij samen voor een goede voorbereiding. Want hoe leuk dat nieuwe huis beoogde verbouwing of herinrichting ook kan zijn, voor veel stellen is een heet hangijzer wanneer ze samen een woning betrekken. Ik maakte ik daarom een video serie waarin ik jullie meest gestelde woonvragen behandel, in deze video en blog geef je handige tips om het leuk te houden tussen elkaar tijdens het hele proces van planning tot inrichting. 

“Wanneer je samenwoont en leeft moet je samen compromissen sluiten om jullie ideale interieur te kunnen creëren. Gaan samenwonen moet immers juist leuk zijn en geen onnodige negatieve druk leggen op jullie relatie. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt voor meer plezier en minder gekibbel. Als interieur stylist coach en begeleid ik geregeld stellen om ervoor te zorgen dat zij er middels een persoonlijk interieuradvies wel samen uitkomen qua wat ze willen en van elkaar verwachten op woongebied”. 

SBZ Interieur Design © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Tip 1 – Samenwonen? Een goede voorbereiding helpt!

Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Maak moodboards en een indelingsplan en kijk waar jullie overeenkomsten versus verschillen liggen. Begin tijdig met woon-winkelen en hou rekening met besteltijden. Hiermee voorkom je een hoop stress en goed plan geeft je houvast en hierdoor winkel je veel gerichter. Vergeet ook vooral niet vooraf voldoende spaargeld op te bouwen en een budget samen op te stellen welke gebaseerd is op jullie minimale verwachting. Denk vooral na over hoe je de kosten wilt verdelen over de verschillende posten. Zo voorkom je dat je tussentijd te grote uitgaves doet die niet binnen je budget passen en je houdt meer overzicht.
Een goede planning en meer overzicht = minder stress en maakt je bewuster en doelgerichter.

Tip 2 – Compromissen sluiten en de juiste planning

Sluit compromissen en blijf vooral respectvol naar elkaar. Wanneer wij een ander willen overtuigen in een gesprek van onze mening zijn wij snel geneigd het negatieve te noemen over de mening van een ander, dit om een ander te beïnvloeden. Maar wist je dat door in een discussie juist het positieve te benadrukken en overeenkomsten te vinden kom je veel sneller tot goede compromissen komt op de vlakken waar je het niet met elkaar eens bent. Blijf dus vooral zo positief mogelijk en gun elkaar wat ruimte, waardeer elkaar ook al ben je het niet altijd eens. Tijdens het proces van een hele woning moeten inrichten of wellicht zelfs eerste verbouwen maak je enorm veel mee, spanningen lopen daardoor makkelijk op. Zorg dat je daarom ook vooral wat ademruimte houdt in je planning en los van elkaar ook bijvoorbeeld uitstapjes blijft maken om zo wat tijd voor jezelf te hebben. Zo ben je een leukere partner en zit je minder op elkaars lip.Tip 3 – Een persoonlijk interieur versus romantiek

Personaliseer jullie interieur met iets wat voor jullie beiden waardevol is, zoals vakantie foto’s, verzamelingen of kunst. Heb je kinderen? Vergeet dan niet om naast al die leuke spulletjes en foto’s van de kinderen ook items en foto’s van jullie samen in een interieur te verwerken. Naast mama en papa zijn jullie tenslotte ook een heel erg leuk stel dat gezien mag worden. Door vaker geconfronteerd te worden met met bijvoorbeeld foto’s van de herinneringen jullie samen al gemaakt hebben, kan eraan bijdragen dat je de romantiek levendig houdt.

Tip 4 – Hulp nodig? Een interieuradvies helpt!

Kom je er niet uit, vraag indien mogelijk tijdig een interieur professional om advies en hulp bij het creëren van jullie ideale interieur. Als binnenhuisontwerper en interieur stylist help ik geregeld stellen verder die ofwel aan het begin van een woondroom staan of vastgelopen zijn gedurende het proces tijdens het creëren van hun ideale interieur.
Als je op zoek gaat naar een interieur professional, kies er dan vooral één waarvan de stijl en zijn of haar verhaal je aanspreekt. Een interieurontwerp en inrichten/styling van een woning is een heel persoonlijk proces waardoor het extra belangrijk is om vooral op basis van gevoel en duidelijk portfolio de juiste keuze te maken wie jou het beste kan helpen.

Heel veel succes en veel plezier bij het creëren van jullie ideale interieur!

Samenwonen, hoe regel je dat qua praktische zaken? Klik op deze link en je leest er meer over in deze blog.

// Presentatie: Susanne van SBZ Interieur Design
// Video serie in samenwerking met mamaNL
// Video locatie met dank aan HAY (Arsenaal – Naarden)

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com