Menu
Huishouden / Lifestyle, liefde & wonen / Woonnieuws

Lifestyle | Overlast in en rondom jouw woning – zo los je het op!

Woontrends | Velvet stof in je woning. Doe jij mee met deze trend? Woonblog StijlvolStyling.com (beeld: House Doctor)

Dagelijks publiceer ik nieuwe uiteenlopende blogs over de leukste kanten van wonen. Echter in de praktijk zijn er ook dingen die juist jouw woongenot kunnen verstoren zoals overlast. Bij de komende verkiezen staat dit onderwerp hoog op de agenda en dat is niet voor niets. Want uit onderzoek blijkt dat veel mensen steeds meer overlast ervaren door bijvoorbeeld de buren. Het gaat dan voornamelijk om geluidsoverlast en stank. Het aantal meldingen is de afgelopen jaren met meer dan 10% gestegen en in deze blog lees je de ergernissen van Nederlandse huishoudens en wat je hier aan kunt doen als jij ook overlast ervaart. 

Dit zijn de voornaamste geluidsoverlast meldingen van Nederland:

  • Muziek en huis/ tuin feestjes;
  • Geschreeuw en discussies;
  • Verwarde personen;
  • Luidruchtig spelende kinderen;
  • Geluiden die ontstaan door stampen op trappen en dichtslaande deuren;
  • Geluiden die ontstaan door stellen die het ‘intiem luidruchtig’ gezellig hebben.

Gehorige woningen door slechte isolatie

Het aantal geluidsoverlast meldingen is flink gestegen, dit stond onlangs in de Volkskrant en op de website van o.a. RTL Nieuws. Mensen ergeren zich aan omgevingsgeluiden die volgens vele veel erger zijn dan vroeger. Dit komt vooral door het hoge aantal oudere type woningen in Nederland, deze zijn vaak voorzien van slechte isolatie. Het jaren 30 huis is nog altijd razend populair vanwege de stijlvolle uitstraling maar qua isolatie is het ronduit een nachtmerrie voor wie slecht tegen omgevingsgeluiden kan. Het welkom thuis gevoel raakt zo op de achtergrond volgens vele. Wat ik mij echter wel afvraag, zijn de geluiden tegenwoordig daadwerkelijk erger? Of waren wij vroeger toleranter? Hoe dan ook. Heb jij ook last van overlast, kijk dan eens op www.strooming.nl. Hier lees je wat kun jij nu kunt doen tegen geluidsoverlast, stank of andere vormen van woonoverlast in jouw woonomgeving.

Stankoverlast en slechte luchtkwaliteit

Een ander groot punt van zorgen is stank overlast en een slechte lucht kwaliteit. Ook hierover was onlangs nog een uitgebreid item in het nieuws. ‘Hout stoken in woonwijken moet aan banden worden gelegd’ – zo luid de kop boven het artikel op RTL nieuws dat ik onlangs las. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 mensen houtkachels wil laten verbieden door de overheid. Maar juist steeds meer mensen vinden die ouderwetse houtkachel wanneer het kouder wordt maar wat gezellig. Zelfs als je alle stookvoorschriften keurig opvolgt, kan houtrook voor overlast zorgen. Dit komt doordat als het bijvoorbeeld windstil is, de rook blijft dan teveel in de straat hangen. Maar ook binnenhuis kan rook voor de nodige gezondheidsproblemen kan zorgen. Denk hierbij aan uitstoot van fijnstof, roet en koolmonoxide.

In Nederland staat in ongeveer 26% van de Nederlandse huishoudens een kachel of echte haard, dit wordt alleen maar meer door de charme van een echte haard. Ruim 20% van de mensen zegt zelfs dagelijks te stoken. 1 op de 5 mensen last heeft van houtrook. Het gaat dan voornamelijk om kinderen, ouderen en mensen met longziektes of hart- en vaatziekten. Dit is natuurlijk heel erg vervelend als je hier last van hebt en zeker als door jouw woonomgeving jouw gezondheid ook nog eens verslechterd. Ruim 38% zegt wel bereid te stoppen met stoken als de buren er last van hebben.
De komende tijd staat overlast hoog op de agenda bij de verkiezingen, zowel provinciaal als bij de gemeentes. In 20 van de 31 grootste gemeenten van Nederland met tenminste 100.000 inwoners, wordt de roep steeds groter om het stoken van houtkachels aan banden leggen. Dit initiatief krijgt bijval van de GGD en het longfonds. Blijven doorstoken terwijl je weet dat je hiermee overlast bezorgt is volgens gezondheidsinstanties ‘moedwillig’ bijdragen aan het slechter verloop van een ziektebeeld van iemand anders.

Beeld: House Doctor.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com