Menu
Liefde & Relatie / Lifestyle, liefde & wonen

Lifestyle | Samenwonen? Hoe regel je dat?

Lifestyle | Samenwonen? Hoe regel je dat? | Lifestyle - & woonblog StijlvolStyling.com

Woehoe! Smoorverliefd en elkaar niet meer los kunnen laten (zo romantisch!). Na een tijdje samenzijn is daar dan ineens die vraag, wij zien elkaar zo vaak kunnen wij niet beter gaan samenwonen? Een grote en vooral spannende stap waar een hoop bij komt kijken. Want ben je wel klaar voor samenwonen? Of je nu met jouw eerste liefde de grote stap waagt of na allebei al eerder een relatie te hebben gehad wederom besluit om ervoor te gaan. Samenwonen is het begin van (hopelijk) een mooie toekomst. Hoe leuk het ook allemaal lijkt. Samenwonen komt gegarandeerd stress bij kijken, je zou kunnen zeggen meteen een mooie relatietest. Stijlvol Styling staat vol met wooninspiratie, woontips en tips voor als je gaat verhuizen/ verbouwen of het inrichten van jullie eerste huis. Juist daarom leek het mij leuk om het in deze blog met jullie te hebben over het fenomeen ‘samenwonen’. Wat moet je bijvoorbeeld regelen en waar moet je het absoluut over hebben voordat het zover is? De belangrijkste facts en punten zet ik deze blog voor je op een rij. 

Samenwonen

Als je al langere tijd samen bent en het overgrote deel van de week bij elkaar de deur plat loopt, dan is samenwonen een hele logische volgende stap. Hoe romantisch het idee van samenwonen ook is, er zit ook zeker een zakelijke kant aan. Op emotioneel vlak is het belangrijkste dat er duidelijkheid is over de inzet voor elkaar en betrokkenheid, toewijding en dat je beide overtuigt bent van elkaars oprechte liefde. Op zakelijk vlak moet je vooral praten over geldzaken, aanschaf van diensten/ producten en huishoudelijke taken.

Facts

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die de stap zetten om samen te gaan wonen is momenteel volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer 23 jaar. Op dit moment bestaat ongeveer 55% van de huishoudens uit paren, de verwachting is dat dit tot 2060 nog zo zal blijven. In ons land hebben maar liefst 7% van de stellen een latrelatie (living apart together), dit is echter voor de meeste tijdelijk want bijna een kwart van de mensen geeft aan dit in toekomst ook zo te willen houden. Oftewel 1,7 % van de Nederlanders met een romantische relatie, woont niet samen. Hoe onafhankelijk en individualistisch wij ook allemaal willen zijn. Wanneer de nacht valt rollen wij kennelijk toch allemaal het liefst tegen onze partner aan.

Lifestyle | Samenwonen? Hoe regel je dat? | Lifestyle - & woonblog StijlvolStyling.comGeldzaken bespreken en regelen

Één van de belangrijkste zaken die je met elkaar dient te bespreken is geld. Bij veel stellen is dit nu niet bepaald het favoriete onderwerp omdat hier nogal eens verhitte discussies over ontstaan. Het allerbelangrijkste is dat je samen een balans maakt qua inkomen en uitgaves die er nu zijn. En vooral dat je daar eerlijk over bent.
Tip: Bespreek financiële zaken op een zakelijke manier, bekijk of het voor jullie prettig is om een gezamenlijke rekening te openen waarop beide iedere maand een bedrag naar rato over maakt voor de huishoudelijke uitgaves. Ga je verbouwen? Een  verbouwing financieren is een goede overweging om te bekijken hoe je niet alleen slim kunt verbouwen voor een eindresultaat waar je allebei blij van wordt maar kan ook woningwaarde verhogend werken.

Huishoudelijke taken verdelen

Anno nu kun je er bijna niet meer onderuit om huishoudelijke taken onderling goed te verdelen, of in beide geval elkaar goed ondersteunen op dit vlak als de één de taak van die week niet red.
De tijd dat alleen vrouwen het huishouden deden ligt ver achter ons. Evenals voor de kinderen zorgen, dit is net zo goed een taak van de man. Huishoudelijke taken waarover je samen afspraken kunt maken zijn: schoonmaken, koken, boodschappen doen, zaken regelen en de administratie. Kijk vooral goed naar wie waar goed in is. Sommige taken kun je ook samen oppakken zodat je beide weet hoe je ervoor staat, zeker bij de financiële administratie is dat geen overbodige luxe.

Familie en vrienden

Mogen familie, vrienden en bekenden bij jullie de deur plat lopen? Of wil je liever dat ze het even netjes laten weten dat ze langs willen komen? Hoe dan ook, bespreek dat van te voren met elkaar.
Ook zaken als de feestdagen doorbrengen en tradities kun je maar beter duidelijk hebben.

Romantiek, liefde en emotie

Wanneer je samenwoont zie je elkaar in veel gevallen vaak elke dag, als je normaliter graag op jezelf bent kan dit behoorlijk benauwend over komen. Zorg dus ook dat je leuke dingen voor en op jezelf blijft doen. Alleen of met je eigen familie en vrienden.

Blijf daarnaast ook net als toen jullie niet niet samenwoonden voldoende tijd en aandacht in elkaar steken. En of dit nu voor jullie een avondje ‘Netflix & Chill’ is, of juist een avondje uit eten en naar de bioscoop. Waar jullie voorkeur ook samen naar uit gaat, blijf dit doen. Want juist als je samenwoont heb je soms zoveel te doen dat je elkaar op romantisch vlak nog wel eens over het hoofd ziet. Zorg dat die vlam blijft branden en af te toe eens flink opgestookt wordt. Verras elkaar met iets kleins, juist de kleine dingen zijn zo waardevol! Een mooi gebaar, voor elkaar zorgen, een verassing avondje thuis, een ontbijtje op bed of misschien wel romantisch weekend doorbrengen zonder de kinderen om je heen…

Wij hebben het allemaal druk maar dit mag geen excuus zijn om je te relatie op een laag pitje te zetten, integendeel, ik ben van mening dat je elkaar juist keihard nodig hebt in drukke tijden. Voor een fijn gesprek, zorgzaamheid, liefde en intimiteit.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com