Menu

Sony brengt evolutie woonkamer en de positie van de televisie in beeld - beeld: Sony - Blog: Woonblog StijlvolStyling.com

Van de oogverblindende kleuren van de swingende jaren zestig tot de huidige trends met koperen lampen en grijze wanden. Deze fotoserie laat zien hoeveel huiskamers er in de afgelopen zes decennia zijn veranderd.

Evolutie van de woonkamer

Sony onderzocht de evolutie van de woonkamer door de jaren heen. Dit ter gelegenheid van de introductie van de grootformaat Sony XG95 TV. Opvallend is de opkomst van kleinere woonkamers als gevolg van stedelijk wonen, terwijl onze tv’s steeds groter worden. Mensen leven vaker in een multifunctionele woonkamer waar het mogelijk is om te eten, te ontspannen en te entertainen.

Van opvallende kleurenclashes uit de jaren ’60 tot de strakke interieurs met slanke tv’s van vandaag:

  • Fotoserie laat zien hoe onze woonkamers zijn veranderd door de jaren heen
  • De jaren tachtig stond in het teken van stoffige pastelkleuren die door het minimalisme van de jaren 1990 werden weggevaagd
  • Als gevolg van verstedelijking meer vraag naar kleinere ruimtes die multifunctioneel zijn
  • Ondanks behoefte aan kleiner wonen is het gemiddelde beeldformaat van tv’s toegenomen

Het woonkamer interieur van 1960 tot 2020

1960

Dit decennium was een tijd van experimenten in heel Europa – zelfs in de woonkamer. Meer is meer als het ging om de felheid en hoeveelheid van kleuren. De kleurenpaletten waren geïnspireerd door de natuur; groen, bloemmotieven en goud werden op alles geplakt – van banken tot muren. Deze kamer laat zien hoe de ongewone combinatie van paars, rood en oranje bij elkaar werd gebracht.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

1970

Vanaf de jaren 1970 was het in de mode om stoelen en sofa’s in een combinatie van stijlen en kleuren te hebben. Nieuwe materialen voor meubels, zoals glas, aluminium en kunststof, werden steeds populairder. Sinaasappel, avocado en citroengeel waren populaire kleuren voor de jaren 1970. Televisies en hi-fi systemen werden iconische design-meesterwerken om te pronken. In de meeste woonkamers werd meubilair vervangen door modernere en modulaire opbergsystemen die bestonden uit planken, ruimte voor tv, kasten en pull-down cocktailbars.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

1980

Tegen de jaren 80 waren zware houten meubelen gestoffeerd met pastelkleurige bekleding een trend, evenals bloemenpatronen. In dit decennium werden televisies belangrijker vanwege de opkomst van VHS en gameconsole. Het gebruik van de tv had een grote invloed op de inrichting van de woonkamer. Bankstellen werden groter evenals de kasten om alle nieuwe media in op te bergen.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

1990

Paring back: na de hausse van de jaren tachtig stonden de jaren negentig in het teken van minimalisme. Op de foto, een kamer gevuld met typisch witte en beige meubels. Het ontwerp van de woonkamer werd schoner en minder druk dan in het vorige decennium.

In sommige Europese landen was een opblaasbaar en neon gekleurd meubilair populair. Maar over het algemeen was wit of beige echter trendy en werd het als cool beschouwd. Klimoppatronen op de muur en zijden bloemen waren nog opvallende interieurtrends.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

2000

DIY-ontwerp: kasten met effen kleuren werden in dit decennium een beetje standaard. Er ontstond meer vraag naar betaalbare eenvoudig samen te stellen meubels. Tijdens de overgang naar de jaren 2000 begon het minimalisme geleidelijk te vervallen. Wanden met bloemen- en designerprints werden weer populair. Televisies waren niet langer grote dozen maar platte schermen om een thuisbioscoop te creëren in combinatie met luidsprekersystemen.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

2020

De afgelopen jaren werd het stedelijk wonen weer populair. Het is een tendens om terug te keren naar het leven in het centrum van de grote hoofdsteden. Dit met als gevolg dat huizen duurder worden en de ruimtes om te wonen kleiner. mensen blijven ook op oudere leeftijd steeds vaker zelfstandig wonen en de Traplift adviseur draait overuren. De woonkamer wordt daarom in beide woonsituaties steeds vaker als multifunctionele ruimte ingezet.

Qua inrichting is ‘thuis voelen’ een echte behoefte. Mensen willen leven in een ruimte met een sfeer. Hierdoor kunnen verschillende trends naast elkaar bestaan. Metaal en koper zijn een grote trend evenals neutrale grijze kleurenpaletten. Dit is zichtbaar in de foto van dit decennia in de koperen afwerking van de salontafel en metalen rand van de Sony XG95 Tv. Ook velvet is terug en blauw populairder in vele verschillende tinten samen met groen en lichtroze.

Lifestyle | De evolutie van de woonkamer - Beeld: Sony Nederland - Blog: StijlvolStyling.com

 

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en online toepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment.Sony brengt evolutie woonkamer en de positie van de televisie in beeld - beeld: Sony - Blog: Woonblog StijlvolStyling.com

Beelden: Sony.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com