Je bent zwanger, gefeliciteerd! Waarschijnlijk denk je meteen na over namen, hoe hij of zij eruit gaat zien en welke babykamer inrichting, kinderwagen en kleertjes je graag wilt kopen. Logisch! Maar naast die roze of blauwe wolk, hangen echter ook wat andere wolkjes in de lucht. En dat zijn die van de praktische zaken die je moet regelen nog voor de komst van junior. Bij deze een stevige voorzet van onderwerpen en wat je dient te regelen.
Kraamhulp regelen
Wat is er fijner dan een goede kraamhulp? Iemand die voor jouw baby én voor jou zorgt. Het is echter wel zaak dat je deze hulp op tijd regelt. Wanneer je te laat bent, ben je namelijk aangewezen op (dure) particuliere hulp. Schrijf je in de derde maand van je zwangerschap al in. Let op: daar heb je een zwangerschapsverklaring voor nodig. In sommige grote steden wordt het zelfs aangeraden om al bij 8 weken in te schrijven. Wettelijk gezien heb je recht op 24 uren kraamhulp en het ligt aan je zorgverzekering hoeveel uren hier nog bij komen.
Verzekeringen
In de polis van je zorgverzekeraar staat wat er wel en niet verzekerd is rondom een zwangerschap. Denk hierbij aan extra kraamzorg en zaken rondom een poliklinische bevalling. De verloskundige en gynaecologische zorg vallen in het basispakket. Uitbreiding van je pakket is altijd mogelijk, bespreek dit vooral eens met een adviseur. Meld je baby uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekering. Tot het 18e levensjaar vallen kinderen binnen de polis van hun ouders. Wanneer je veel spullen aanschaft voor je kindje is het verstandig om ook je inboedelverzekering te bekijken. Een kleine premieverhoging is niet vreemd. Een bij voorkeur goedkope uitvaartverzekering staat ook nog op het lijstje. Hier wil je absoluut niet aan denken, maar geef ook bij deze verzekeraar aan dat je kindje geboren is.
Thuis
Om je voor te bereiden op de komst van nieuw leven in huis kun je ook thuis al wat praktische dingen regelen. Het is leuker om na te denken over de kleur verf op de muur en het soort babybedje, maar deze zaken zijn wel erg handig. Denk je over een thuisbevalling? Dan moet het bed ergens voor week 37 op klossen. Vanwege de Arbo moet het bed minimaal 70 centimeter omhoog. Denk daarnaast na over:
- Het klaarzetten van een ‘vluchtkoffer’ met spulletjes voor jou en de baby, mocht je naar het ziekenhuis moeten.
- Een zeiltje in bed indien je vliezen breken.
- Wil je foto’s of videobeelden van de bevalling? Leg een opgeladen camera klaar en/of een goede powerbank.
Deze lopen ook leeg als je ze niet gebruikt, dus check zo nu en dan de toestand van de batterij. Leg voor de zekerheid ook een telefoonoplader klaar! - Schrijf belangrijke telefoonnummers op. Mocht je telefoon kuren hebben, dan heb je in ieder geval altijd de juiste nummers bij de hand.
- Leg verzekeringspapieren en bijvoorbeeld een ponskaartje klaar voor een bevalling in het ziekenhuis.
Babykamer inspiratie en inrichten
Vergeet niet voldoende aandacht te besteden aan het volledig inrichten van de babykamer. Voor inspiratie kijk eens in de categorie babykamer inspiratie. Denk ook alvast na over het ‘kids proof’ maken van jullie huis voor als je kleintje ondernemender gaat worden, dat gaat sneller dan je denkt weet ik uit ervaring!
Mijn advies is om uiterlijk in +/- week 15 te starten met de babykamer, dit heeft er mee te maken dat de levertijden op babykamers soms toch zo’n 8 tot 12 weken zijn. Maar je zo ook voldoende tijd en (hopelijk) de kans hebt om enigszins in ‘flexibele toestand’ zelf ook het één en ander te kunnen doen op inrichting/ styling gebied. Lukt dit niet? Vraag dan hulp aan jouw partner, ouders en/of familie en vrienden bij de inrichting en styling. Het is erg prettig als je voor de 30’ste week van jouw zwangerschap de complete babykamer en jouw uitzet bij elkaar hebt.
Tip: huur een interieurstylist in (vanaf +/- week 12) om samen met jou de babykamer uit te denken en deze voor je in te richten. Een interieuradvies voor de babykamer kan volstaan maar je kunt dus ook de complete realisatie uitbesteden.
Kinderopvang
Kinderopvang is super handig, ook voor jouw baby, maar er zijn vaak wachtlijsten. Zoek een goede opvang in de buurt en vraag na hoe vroeg je je al kunt inschrijven. Dan neem je meteen een rondleiding en kun je de werknemers alvast alle vragen stellen die in je opkomen! Misschien krijg je zelfs wel kinderopvangtoeslag. De voorwaarden hiervoor veranderen jaarlijks. Informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.
Erkenning van jullie kindje
Anno 2018 is het niet zo gek als papa en mama niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. De vader van het kind kan het ongeboren vruchtje met toestemming van de moeder al wel erkennen. Dit wordt vastgelegd in een akte, net als de achternaam van je kind. Je kunt zo’n akte op laten maken bij het gemeentehuis. Dat allereerste officiële moment is best bijzonder, toch? Misschien wel een extra leuk moment voor een klein feestje!
Overige zaken rondom jouw zwangerschap
De komst van een baby brengt heel wat vragen en geregel met zich mee. Denk ook na over vervoer naar het ziekenhuis, regel je zwangerschapsverlof met je werkgever, wie past er op de andere kinderen tijdens de bevalling en heb je al nagedacht over een spaarrekening voor de kleine? Geen paniek, uiteindelijk komt het allemaal goed voordat het meest magische moment van je leven aanbreekt: de komst van je kindje. En geloof mij; Als jouw baby straks in je armen ligt, ben je al dat geregel zo weer vergeten.
Fijne zwangerschap!