Menu
Kleur & exterieur / Samenwerking / Woontips

Interieur | Gebruik van glas in je woning

Interieur | Praktische en inhoudelijke informatie voor het gebruik van glas in je woning - Woonblog StijlvolStyling.com

Interieur | Praktische en inhoudelijke informatie voor het gebruik van glas in je woning.
Wanneer je het glas in jouw woning wilt vervangen denk dan goed na over de juiste keuze. Niet alleen de keuze van enkel naar dubbel glas is een optie. Hier zijn vele mogelijkheden in. In het volgende artikel zullen wij je een aantal opties uitleggen.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde wordt aangeduid met U-Waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er (per graad temperatuursverschil), per m2 tussen beide kanten doorgelaten wordt. Ook wel warmteverlies genoemd. De verkorte omschrijving hiervoor is W/m2K. Hoe lager de U-Waarde hoe beter de ruiten isoleren.

Isolatieglas

Een van de meest gekozen opties is isolatieglas, of wel dubbel glas. Dit glas bestaat uit 2 glasbladen en een ruimte (spouw) tussen het glas. Deze spouw wordt (standaard) gevuld met lucht , zo wordt er een isolatiewaarde behaald van ongeveer 2.0 W/m2K.

Tegenwoordig zijn de technieken al zover dat de spouw met (Argon) gas gevuld wordt, ook wordt er op een van de glasbladen een coating aangebracht. Dit glas wordt HR++ glas genoemd. Hierdoor wordt er een U-Waarde van ongeveer 1.1 W/m2K bereikt. Hieronder vindt u een overzicht van de U-waardes van glas.

Benaming Dikte Isolatiewaarde
Enkelglas 4 mm 5.0 W/m2K
Dubbelglas 4-12-5 3.0 W/m2K
HR++ glas 4-15-5 HR++ 1.1 W/m2K

Geluidsisolatie

Geluidsoverlast kan erg hinderlijk zijn. Isolatieglas met een hoge geluidswering kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. Er kan op meerdere manieren geluid gereduceerd worden, de meest goedkope oplossing is een bredere spouw kiezen (minimaal 20 mm) en 2 verschillende glasdiktes (4-5 of 5-6). Bij extreme geluidsoverlast, denk hierbij aan treinverkeer, luchtverkeer of een zeer drukke weg, kan er voor gelaagd glas gekozen worden. Dit glas is voorzien van een speciaal folie (PVB), dit wordt tussen 2 glasbladen versmolten. Deze folie zorgt ervoor dat de trilling van buitenaf niet doorgelaten worden. Tevens is gelaagd glas inbraakwerend. Hieronder een overzicht van de dempings waarden:

Benaming Dikte Isolatiewaarde
Dubbelglas 4 -15-4 29 dB
Dubbelglas 6-15-4 33 dB
Dubbelglas – gelaagd 6-15-44.2 SC 39 dB
Dubbelglas – gelaagd 8-15-44.2 SC 42 dB

Bovenstaand overzicht is gebaseerd op tests welke gedaan worden in een laboratorium, de waardes kunnen afwijken per situatie. Laat je daarom goed voorlichten wanneer je in geluidswerend glas wil gaan investeren.

Bij goede geluidsisolatie van jouw woning spelen er natuurlijk meerdere aspecten mee dan alleen glas.

Wat dacht je van bijvoorbeeld ventilatieroosters. Al enige tijd zijn er verschillende types ventilatieroosters verkrijgbaar welke zijn voorzien van een geluidsdempend schuim aan de binnen zijde. Esthetisch zien ze er het zelfde uit als een gewoon normaal ventilatierooster. Ook zijn er speciale suskasten (grote ventilatieroosters voorzien van extra geluidsdempend schuim) verkrijgbaar. Deze zijn speciaal ontwikkeld om te plaatsen in combinatie met geluidswerend glas.

Geluidslek in jouw woning

Wanneer je de keuze heeft gemaakt om geluidswerend glas te plaatsen is het tevens van belang dat uw woning wordt gecontroleerd op geluidslekkage. Niet alle glasbedrijven doen dit. Als je bijvoorbeeld een deur, openslaand raam of ventilatierooster in de muur heeft komt hierdoor vrij veel geluid naar binnen. Het plaatsen van geluidswerend glas en geluidswerende roosters is dan een grote uitgave en brengt maar een minimaal resultaat. Laat je dus goed informeren voordat je  geluidswerend glas gaat plaatsen! Heb je een specifieke vraag? Dan kun je o.a. terecht bij Inkoopglas.
Stuur een mail naar info@inkoopglas.nl of bel naar 0313 – 41 90 02. Zij helpen je graag verder.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com