Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Tuinieren / Tuintrends / Woontrends 2023

Tuin inspiratie | Alles over de tuintrends 2023

Tuin ontwerp en styling SBZ Interieur Design

Tuintrends voor 2023 zullen zich blijven richten op het creëren van buitenruimtes die zowel mooi als functioneel zijn. Dit zal onder meer de inzet van duurzame materialen bevatten, evenals de integratie van technologie om de algehele tuinervaring te verbeteren. In deze blog vertel ik je er meer over. 

Tuin inspiratie - Magical Hortensia - Stijlvol Styling - door Susanne Bolkestein - Zum Vorde

Tuintrends in de lift

Een trend die steeds populairder wordt, is het gebruik van een grote variatie aan verschillende planten en vooral dan vooral inheemse planten. Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en vereisen minder onderhoud dan niet-inheemse planten. Dit helpt niet alleen om de milieubelasting van tuinieren te verminderen, maar creëert ook een natuurlijke en authentieke sfeer in de tuin.

Gemak dient te mens

Een andere trend die in 2023 verwacht wordt, is het gebruik van opgehoogde (bloem)bedden. Deze bedden zijn verhoogd boven de grond, waardoor ze makkelijker toegankelijk zijn voor tuinieren en onderhoud. Ze zorgen ook voor betere drainage en kunnen worden gebruikt om een gestructureerde uitstraling in de tuin te creëren zonder verlies aan ruimte voor planten en bloemen. Want groen is steeds populairder. 

Lijnenspel

Pergola’s bieden een mooie lijnenspel, schaduw en beschutting, en kunnen worden gebruikt om een blikvanger in de tuin te creëren. Ze kunnen ook worden gebruikt om een gevoel van scheiding te creëren in een grote tuin.

Sfeervolle maar duurzame verlichting

Tuinverlichting wordt steeds belangrijker in de tuin. Niet alleen omdat dit praktisch is en sfeerverhogend werkt, maar ook omdat dit ons gevoel van veiligheid ten goede komt. In 2023 kunnen we verwachten dat steeds meer LED-verlichting en andere energie-efficiënte opties worden gebruikt.

Tip: Met de juiste tuinverlichting benadruk je de mooie elementen in de tuin, zoals bomen, beeldhouwwerken of andere blikvangers. 

 

Breng sfeer met water 

Een andere trend die in 2023 populair zal zijn, is het gebruik van waterpartijen in tuinen. Dit kan variëren van een kleine fontein tot een groot vijver of meer. Waterpartijen voegen een gevoel van rust en beweging toe aan de tuin, en kunnen ook worden gebruikt om o.a. kikkers en vogels aan te trekken.

De slimme (tech) tuin

Technologie wordt ook steeds belangrijker in tuinontwerp. Slimme irrigatiesystemen zorgen ervoor dat de waterstroom naar planten op afstand te regelen valt volgens specifieke patroon. Dit helpt om water te besparen en zorgt ervoor dat planten de juiste hoeveelheid water op het juiste moment krijgen. 

Tuintrend ode aan de natuur

Een andere trend is om de natuur vrij spel te geven zodat de tuin een verwilderd karakter krijgt met organische en grillige vormen. Bijvoorbeeld met kronkelige paadjes en wilde borders. In plaats van eentonig plant gebruik, zie je juist veel verschillende planten terug in de tuin. Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin ook een walhalla voor onder meer bijen, vlinders en vogels. In de tuin zie je overwegend groen- en bruintinten waarbij bloemen zorgen voor kleuraccenten. Welke kleur dat is, is van ondergeschikt belang. De gebruikte producten zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen. Bestrating wordt vervangen door planten of maakt plaats voor halfverharding zoals houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en zorgt er voor dat bij een flinke plensbui plasvorming wordt voorkomen. Het regenwater kan namelijk eenvoudig de bodem inzakken. Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen. Duurzaamheid en klimaatbestendigheid vormen steeds meer de basis voor de tuin.

Terras en balkon

Heb je een klein balkon, patio of terras? Ook als je maar een paar vierkante meters tot je beschikking hebt, kun je vergroenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Maak van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Het natuurlijke effect kan worden versterkt door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken.

Tuintrends 2023? Dit kun je samengevat verwachten… 

Samengevat, tuintrends voor 2023 zullen zich richten op het creëren van buitenruimtes die zowel mooi als functioneel zijn. Dit zal onder meer de inzet van duurzame materialen bevatten, evenals de integratie van technologie om de algehele tuinervaring te verbeteren. Trends zoals het gebruik van duurzame oplossingen, inheemse planten, opgehoogde bedden, pergola’s, tuinverlichting, waterpartijen en technologie zullen in 2023 steeds meer een rol gaan spelen.

 

Beelden: tuinontwerp en styling door SBZ Interieur Design 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

No Comments

    Reageer op deze blog