Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Tuinieren

Tuin inspiratie | Geur in je tuin met rozen

Tuin inspiratie | Geur in je tuin met rozen - © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl
Zeg eens eerlijk… Lukt het jou om langs een roos te lopen zonder eraan te ruiken? Grote kans op een heerlijke geur als beloning. Laat je zintuigen prikkelen en zet een geurende roos in je tuin of op je balkon.

Bloemblaadjes

De geurende etherische oliën zitten in de bloemblaadjes van rozen. Over het algemeen geldt daarom de regel: hoe meer bloemblaadjes, hoe meer geur. Gevulde rozen zijn, als het om geur gaat, dan ook in het voordeel. Op warme dagen met een lage luchtvochtigheid en weinig wind, geuren rozen het sterkst. Probeer maar eens.

Parfum

Rozen zijn echte blijmakers; de geur roept de associatie met liefde en romantiek op. De intense geur van sommige rozen doet niet onder voor die van parfum. Ze worden hier dan ook veel voor gebruikt. In Turkije, Bulgarije en andere landen vind je grote rozenvelden voor de parfumindustrie.

Tuin inspiratie | Geur in je tuin met rozen - © StijlvolStyling.com - sbzinterieurdesign.nl

Persoonlijk

De ene roos geurt sterker dan de andere. Hoe verder de bloemenknoppen van rozen open zijn, hoe sterker de geur. De meeste rozenbloemen hebben een zoete geur, maar er zijn er zelfs met een frisse of kruidige geur. Een kwestie van uitproberen dus, geurbeleving is tenslotte iets heel persoonlijks.

Soorten

Binnen alle rozengroepen vind je geurende rozen: zowel bij de bodembedekkers, klimmers, struiken en botanische rozen als stamrozen. Regelmatig komen er nieuwe rozen bij. Veredelaars letten, naast de gezondheid, speciaal op de geur van de bloemen. Bij de betere tuincentra en speciale rozenverkooppunten vind je de beste geurende rozenrassen.

Tips

– Plant geurende rozen in de buurt van plaatsen waar je vaak buiten zit.
– Knip in juli en augustus de uitgebloeide bloemen weg, dat komt de nieuwe bloemen ten goede.
– Haal de rozengeur naar binnen: maak je eigen potpourri of rozenwater.
– Kijk op roses4gardens.com voor meer informatie over rozen.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com