Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Moestuin / Samenwerking / Tuinieren

Tuin inspiratie | Groenten en fruit uit eigen tuin of balkon

Tuin inspiratie | Groenten en fruit uit eigen tuin of balkon © Lifestyle- & woonblog StijlvolStyling.com

Of je nou een weelderige tuin hebt of een ieniemienie balkonnetje, groenten en fruit kun je er altijd bij hebben. Win-win kwestie want niet alleen mooi om te zien maar ook uit je ‘tuin’ zo op je bord. Ik ging op mijn zonnige balkon aan de slag met verschillende groenten en blueberry plant. Naast mijn toch al zo gevarieerde kruidentuin, groeien er vanaf nu ook blauwe bessen, komkommers, paprika, cherry tomaatjes en rode peper in stijlvolle balkonbakken. Ideaal, mooi en lekker! 

Vleestomaten, cherrytomaatjes, trostomaten, snacktomaten

In alle soorten en maten: de tomatenplant. Zet de struikvormige plant vooral in de volle grond of in bakken op jouw balkon. Omdat de tomatenplant ook kan klimmen, geef deze een steuntje in de rug in de vorm van stokken, rekjes of gaas. Mocht je niet kunnen wachten op die heerlijke, zomerse tomatensalade – sommige planten worden al met eetbare tomaten aangeboden. Kun je direct de oogst binnenhalen. Tip: bewaar tomaten niet in de koelkast, ze verliezen zo hun smaak.

Komkommertijd

Bijna 100% water. Het is eigenlijk een vrucht, geen groente. Ok, het is wel een groenteplant. Snap jij het nog? Hoe dan ook we kunnen niet zonder; De komkommer! Niet alleen lekker om te eten, hij doet ook wonderen op gezwollen ogen. Komkommers zijn een bron van magnesium, kalium en siliconen, wat ze nuttig maakt voor je huid. Ze bevatten heel weinig calorieën, geen zout, suiker of vetten, kortom…. We love komkommer. Ga je ze verbouwen? Dan moet je ze wel veel water geven. De plant start met kleine, gele bloemetjes om daarna komkommers te produceren. De wortels hebben wel wat ruimte nodig. Don’t we all…

Paprika: een echte superfood

Wist je dat paprika twee keer zoveel vitamine C als sinaasappelen bevat en rijk is aan vitamine E, B1 en B2? Met de paprikaplant verbouw je superfood gewoon op je eigen balkon. Daarnaast creëer je met de paprikaplant – verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel en groen – een vrolijk en kleurrijk geheel op je terras.

Peperplant: too hot to handle!

Nauw verwant aan de paprikaplant is de peperplant, waarvan de vrucht beter bekend staat als chili. Ja, hij is scherp. Maar kan een gerecht precies die ‘punch’ geven die het nodig heeft. De peperplant is een ogenschijnlijk vriendelijk plantje, zeker omdat-ie eerst bloeit met witte bloemetjes. Maar pas op. De chili kan volwassen mannen doen huilen van pijn. Heb je een rekening te vereffenen? Komt0-ie goed van pas. Wil je je balkon opfleuren met een beetje pit? Dan is de peperplant ook een topper.

Pluk van je plant met de Berry bux  – blauwe bessen uit eigen tuin of balkon!

BrazelBerry introduceert de Berry Bux in Nederland. Het is een sierplant die sterk op een buxus lijkt. In het voorjaar zit de Berry Bux vol bloesem en in de zomer vol blauwe bessen. Die zijn supergezond en zitten boordevol vitamine A, B en C en antioxidanten. Eén Berry Bux kan zo’n 1.200 blauwe bessen produceren. Heerlijk voor in yoghurt, fruitsalade, muffins of als smakelijk tussendoortje! Je kunt ‘m het beste in het voorjaar planten. De winterharde Berry Bux wordt zo’n 50 cm hoog en heeft compacte groeivorm. De plant behoudt het hele jaar zijn groene uiterlijk. In april verschijnt de bloesem (zoals in mijn plant nu) en in juli komen de eerste bessen tevoorschijn. Als deze blauw kleuren, zijn ze rijp en kun je ze naar hartelust plukken. Door de sierlijke vorm van de Berry Bux kun je ‘m behalve in potten ook in de volle grond planten bijvoorbeeld als smakelijke haag langs een looppad. Elke keer als je erlangs loopt, snoep je van de heerlijke bessen.

De Berry Bux is, net als alle andere BrazelBerry-planten, oersterk en vraagt weinig verzorging. Zet ‘em op een zonnig plekje of in de halfschaduw. Voorkom dat de kluit uitdroogt en voeg eens per twee weken een beetje plantenvoeding toe aan het gietwater. Staan de planten in een pot? Zorg dan wel dat overtollig water weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door een gat in de bodem van de pot of door gebruik van hydrokorrels. Door de compacte vorm van de Berry Bux is snoeien bijna niet nodig. Eventueel uitstekende takjes knip je gewoon af. De nieuwe Berry Bux is verkrijgbaar vanaf € 19,90 bij diverse tuincentra.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl // BrazelBerry  – BerryBux 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com