Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Balkon inspiratie / Buitenleven

Tuin inspiratie | Een kleine tuin inrichten doe je zo!

Tuin inspiratie | Een kleine tuin inrichten doe je zo! // Lifestyle & woonblog StijlvolStyling.com

Met de verstedelijking trekken steeds meer mensen naar de stad en dat betekent in veel gevallen ook kleiner wonen, klein balkon of een kleine tuin zoals een stadstuin komt daarom steeds vaker voor. Ook al mag je in en rondom de stad al heel erg blij zijn als je een huis met een tuin(tje) weet te bemachtigen. Het inrichten van een kleine tuin of terras kan nog wel eens heel wat lastige keuzes met zich meebrengen. Maar met een beetje extra creativiteit maak ook jij van jouw kleine tuin of terras binnen een handomdraai een stijlvolle buitenruimte. Als je groene vingers hebt is dat absoluut een pré, maar minstens zo belangrijk zijn jouw indeling en styling skills. Om je op weg te helpen geef ik je in deze blogs tips voor het inrichten van een kleine tuin of klein terras. Zo kun jij optimaal genieten van het zomerweer.

Buitenleven | Genieten van lange zomeravonden in de tuin met IKEA - Woonblog StijlvolStyling.com

Beeld: IKEA

Een kleine tuin ontwerpen

De juiste indeling is alles! Kleine tuinen profiteren vooral van een eenvoudig ontwerp, hierbij is het goed om te weten dat je het kleurenpalet het beste rustig kunt houden en kunt kiezen voor maximaal 3 of 4 kleuren. Je kunt hiervoor ook werken met als basis bijvoorbeeld een witte schutting, wit maakt optisch ruimtelijker, zeker in een tuin. Gelaagde hoge planten zoals bamboe en grassen plant je het liefst aan de achterkant van de borders, kleinere planten zoals delphiniums, hortensia en rotsplantjes aan de voorkant, creëren een illusie van ruimte. Tot slot, creëer eens een weerspiegeling met spiegels of gebruik een tuinposter met een diepte effect foto voor een nog ruimtelijker gevoel.

Maak als het kan altijd een plattegrond van je je tuin, online zijn er vele tools te vinden waaronder die van Pokon waarmee je een tuin gratis voor niets kunt ontwerpen. Teken je tuin vooral uit op schaal om misverstanden te voorkomen en hou rekening met de groei van planten, voldoende zitruimte en opbergruimte voor bijvoorbeeld tuinkussens.

Een kleine tuin inrichten

Enthousiast als je bent had je natuurlijk die hippe loungeset al op het oog, maar past hij ook in jouw tuin en is het wel praktisch? Juist bij kleine ruimtes moet je vooral praktisch denken en goed opmeten wat er wel en niets past. Praktisch betekent overigens niet dat dit niet mooi is, mooi en praktisch gaan tegenwoordig namelijk uitstekend samen.
Geef de spullen die je nodig hebt zoals tafels, stoelen of een kleine loungeset een vaste plek op de plattegrond. Zo heb je een duidelijk overzicht en kun je gericht aan de slag. Doe dit vooral voordat je allerlei spullen gaat aanschaffen en werk altijd van grote naar kleine elementen. Van belangrijk naar decoratief.

Opknappen van een kleine tuin

Voordat je begint met kopen, stel eerst een budget op en ga na of er bijvoorbeeld ook nieuwe tegels gelegd moeten worden en/of dat je een nieuwe schutting nodig hebt. Knap je tuin eerst op in de grote lijnen dan ziet deze er al snel meer verzorgd en fris uit. Geen geld voor nieuwe tegels? Een hoge drukreiniger biedt uitkomst! Leg wat nieuw grind of zand tussen de tegels en je hebt al snel een opgeknapt terras. Weinig budget? Op Stijlvol Styling kun je meerdere blogs vinden over de zogenoemde low-budget tuin.

Tuinligging

Hoeveel zon heb ik nu eigenlijk in de tuin of op mijn terras? Dit is essentieel om te weten voordat je een tuin gaat inrichten. Hierbij kies je de juiste planten uit passend bij jouw tuinligging, maar je kunt ook meteen rekening houden met benodigdheden als een zonnedoek, zonnescherm of parasol. Geen zin om te slepen met een parasol of past deze niet in jouw auto? Je kunt tegenwoordig ook prima voordelig en wel een parasol online bestellen zoals een parasol kopen via Tuinmeubelen.nl.

Een kleine tuin inrichten met accessoires

Styling is de sleutel naar een sfeervolle en goed uitgedachte tuin. Van tuinposter tot spiegel. Van lantaarn tot tuinverlichting, van textiel als sierkussens tot mooie potten. Ook insecten of vogelhuisjes en tuinkleden mogen niet ontbreken in een goed verzorgde tuin. Lukt dit niet meer omdat het vrij vol is? Je kunt altijd nog verticaal tuinieren met plantenrekjes en wandrekken, hierin kun je qua decoratie afwisselen in accessoires en planten. Plaats een pergola en hang hanging-baskets op. Ook een schuur of schutting is vaak ideaal om leuke styling elementen aan op te hangen.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com