Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Tuinieren / Wonen en seizoenen / Zomer

Tuin inspiratie | Tuinieren tijdens de warme zomerdagen

Tuin ontwerp en styling SBZ Interieur Design

De zomer is eindelijk aangebroken! Terwijl de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen stijgen, is er niets beters dan te genieten van een prachtige tuin. Hoewel de hitte van de zomer uitdagend kan zijn voor planten en tuiniers, zijn er tal van voordelen en tips om een mooie zomertuin te laten gedijen. Dus waar wacht je nog op? Laten we aan de slag gaan en ontdekken hoe je kunt tuinieren tijdens de hete zomerdagen!

Tuinieren in de zomer

Een van de grootste voordelen van tuinieren tijdens de zomer is de overvloed aan zonlicht. De langere dagen bieden een overvloed aan energie voor planten, waardoor ze sneller kunnen groeien en bloeien. Bovendien kan de warmte helpen om de bodem sneller op te warmen, wat gunstig is voor de groei van vele gewassen. Dus wees niet ontmoedigd door de hitte; zie het als een kans om je tuin tot bloei te laten komen!

Hier zijn enkele handige tips om je zomertuin te verzorgen:

1. Water geven is essentieel: Tijdens de zomermaanden verdampt water snel, dus zorg ervoor dat je regelmatig water geeft aan je planten. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te verminderen en de wortels de tijd te geven om het vocht op te nemen. Ga je met vakantie? Zorg dan voor een automatisch watergeef-systeem in jouw tuin (bijv. van Gardena) of vraag een bekende met groene vingers om jouw tuin te verzorgen totdat je terug bent. 

2. Bescherm je tuin: Een laagje verse mest op de bodem met daarbovenop een laag houtsnippers helpt bij het vasthouden van vocht, waardoor de grond koeler blijft en de wortels van je planten beschermd worden. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of stro om de grond te bedekken. Vergeet onderin potten geen hydrokorrels om vocht langer vast te houden. 

3. De zomers worden steeds warmer dus kies hittebestendige planten: Sommige planten zijn beter bestand tegen de hitte dan andere. Kies voor droogtebestendige soorten zoals vetplanten, lavendel, salie en agapanthus. Deze planten kunnen gedijen in de zomerse hitte en hebben minder water nodig.

4. Schaduw creëren: Als je merkt dat bepaalde delen van je tuin te veel zon krijgen, creëer dan wat schaduw met behulp van parasols, doeken of zelfs schaduwdoeken. Dit helpt om de temperatuur te verlagen en voorkomt dat fragiele planten verbranden.

5. Onderhoud je tuin regelmatig: Verwijder verwelkte bloemen en dode bladeren regelmatig om de energie van de planten naar nieuwe groei te leiden. Snoei ook regelmatig om de planten gezond en bossig te houden. Bekijk goed per plant wanneer deze gesnoeid moet worden, dit geldt ook als je planten wilt verplaatsen. Voor de meeste planten geldt dat je dit beter kunt doen in het late najaar of in de winter. 

6. Geef extra voeding: Tijdens de zomermaanden hebben planten extra voedingsstoffen nodig. Gebruik organische meststoffen om je planten te voeden en de groei te stimuleren. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket.

7. Bescherm jezelf tegen de zon: Terwijl je in de tuin werkt, vergeet niet om jezelf te beschermen tegen de zon. Draag een hoed, gebruik zonnebrandcrème en drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Tuinieren in de zomer, een work-out met beloning 

Tuinieren tijdens de hete zomermaanden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kun je een prachtige zomertuin creëren. Geniet van de voordelen van de zon en zie je tuin gedijen onder de warme stralen. Dus ga naar buiten, pak je gereedschap en begin met het planten en verzorgen van je zomertuin. Je zult beloond worden met een prachtig bloeiende oase waar je de hele zomer van kunt genieten!

Onthoud dat tuinieren niet alleen een hobby is, maar ook een manier om te ontspannen en verbinding te maken met de natuur. Dus neem de tijd om te genieten van je tuin, ontspan in de schaduw en bewonder de kleuren en geuren van de zomer. 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

No Comments

    Reageer op deze blog