Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Tuinieren

Tuin inspiratie | Zelf je tuin ontwerpen

Tuin inspiratie | Zelf je tuin ontwerpen - Woonblog StijlvolStyling.com

Het bedenken van een nieuwe tuin is een hele klus welke vaak start met een uitgebreide wensenlijst en het opstellen van een budget. Om jezelf meer overzicht te geven in wat je wil en daadwerkelijk nodig hebt om jouw droomtuin te realiseren, is het praktisch om van te voren een overzichtelijk tuinontwerp te maken. Dit kun je natuurlijk laten doen door een professional. Maar tegenwoordig zijn er ook hele handige tuinontwerp programma’s online waarin je jouw ideale tuin kunt ontwerpen.  

Tuin inspiratie | Zelf digitaal jouw ideale tuin ontwerpen - Woonblog StijlvolStyling.comPoken Tekentool – Online je eigen (droom)tuin ontwerpen

Onlangs maakte ik een account aan op de website van tuinspecialist; Pokon. Via mijn account maakte ik al snel kennis met de super handige Pokon Tekentool. Na een uurtje flink spelen met de mogelijkheden, had ik al snel een hele mooie tuin ontworpen. Voor mij als tuinliefhebber verslavend leuk om te doen en nog eens erg handig ook!

Met de Pokon Tekentool ontwerp je sinds kort heel erg eenvoudig jouw eigen tuin. Bij het tuin ontwerpen kun je kiezen uit bijv. verschillende tuinplanten, een strak gazon en natuurlijk de ‘eetbare tuin’ opties oftewel de moestuin. Ook de relax plekken in de tuin als een loungehoek of zelfs een complete veranda met inrichting en buitenkeuken kun je geheel op maat in jouw tuin ontwerp opnemen.

Moeilijk en tijdrovend? Nee juist helemaal niet! Het enige wat je nodig hebt is een wensenlijstje en jouw tuinafmetingen. Om te starten maak je eerst een (gratis) account aan op Pokon.nl. Na het bevestigen van jouw account kun je binnen no-time aan de slag met jouw eerste tuinontwerp. Om jouw eigen tuin te ontwerpen sleep je steeds diverse elementen naar de juiste plek in de digitale tuin. Dit geldt niet alleen voor tuinplanten en tuinmeubels, maar ook vlonders en tegels, een heus plantenkastje, vijver of zelfs kinderspeelplaats. Dit laatste kun je zelfs doen compleet met trampoline, zandbak en schommel. De Tekentool is wat dat betreft erg gedetailleerd en dat is fijn wanneer je een duidelijk beeld wilt krijgen van hoe de tuin zal gaan worden. Blijkt het toch niet helemaal te zijn wat je wilt? Dan kun je elementen met 1 druk op de knop net zo makkelijk verwijderen of een compleet nieuw tuinontwerp starten.

Waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf een tuin ontwerpt?

Om te beginnen de verdeling van de ruimte. Denk aan ruimte om te zitten, voldoende loopruimte, ruimte voor tuinplanten, bomen en opbergruimte zoals een schuur. Daarnaast speelt bij gezinnen ook veiligheid een rol bij het uitdenken van de ideale tuin. Ook het toepassen van voldoende en de juiste verlichting is erg belangrijk om van te voren over na te denken. Het is raadzaam om hiervoor een lichtplan te maken, en goed uit te zoeken hoe en waar je de verlichting het beste kunt aansluiten.

Ook al lijken Nederlanders af en toe wel verslaafd te zijn aan ‘grijze tuinen’ met veel tegels en weinig groen. Ik wil je wel als advies meegeven dat groen niet alleen erg mooi is in de tuin maar ook heel erg praktisch. Denk bijvoorbeeld aan pittige regenbuien. Het regenwater zal in een grote tuin beter worden opgenomen in de bodem en zo voorkom je grote waterplassen en overbelasting van de riolering. Daarnaast zorgt groen in de tuin ook voor rijke flora en fauna om jouw huis.
Pokon adviseert overigens minimaal 60% groen in je tuin, en daar sluit ik mij graag bij aan. Om je hierbij te helpen zit er trouwens een handigheidje in de Poken Tekentool ingebouwd. De Pokon Tekentool berekent namelijk automatisch de verhouding tussen groenvoorziening en harde materialen als tegels in jouw tuinontwerp.

Klaar met uitdenken en ontwerpen? Dan ben je ook klaar voor de volgende stap, de uitvoering. Dit kun je zelf doen of met de hulp van een hovenier. Wanneer je zelf de uitvoering doet en hier geen ervaring mee hebt, win dan eerst van te voren voldoende informatie in over hoe een tuin aan te leggen. Zo voorkom je miskopen, fouten en onnodige schades. Stel verder een duidelijke boodschappenlijst op met wat je allemaal nodig hebt. Het beste moment om een tuin aan te leggen is doorgaans in het voorjaar. Zo geniet je in de zomer meteen van jouw nieuwe tuin, en krijgen jonge planten nog voldoende tijd om te wortelen voordat de winter haar intrede doet. Overigens is het najaar ook nog een prima tijd om een tuin aan te leggen.

Veel plezier met het ontwerpen van jouw eigen tuin!

Dit is een inspirerende samenwerking met Pokon

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com