Menu
Balkon & Tuin inspiratie / Buitenleven / Herfst / Wonen en seizoenen

Tuin inspiratie | Na-zomeren met de Bolchrysant

Tuin inspiratie | Na-zomeren met de Bolchrysant - Woonblog StijlvolStyling.com | Beeld: Bloemenbureau Holland - Mooiwatplantendoen.nl

Nu de dagen duidelijk weer korter worden is het tijd om een stukje herfst de tuin in de halen. De ideale plant voor deze tijd van het jaar is de bekende Bolchrysant, welke start met stralen als andere tuinplanten langzaamaan de bloei opgeven. Deze rijk bloeiden plant reageert op korte dagen door heel veel bloemknoppen te creëren en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad zelfs onder de bloemen verdwijnt.  

Bolchrysant of Chrysanthemum 
De Bolchrysant noemen wij ook wel Chrysanthemum wat betekend ‘gouden bloem’. Dit is een combinatie van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Zoals de naam al doet verwachten zijn veel bloemen dan ook geel van kleur, echter tegenwoordig zijn er zoveel soorten dat je de Bolchrysant ook hebt in rood, bruin, lila en zelfs roze. Deze bollen kunnen ontzettend groot worden voor een compacte bloeiende plant, namelijk wel 80cm breed. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen tussen enkel- en dubbelbloemige chrysante, en met een spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.

Heb je geen groene vingers? Dan is de Bolchrysant ideaal voor jou omdat het een gemakkelijke plant die doorbloeit van augustus tot november. Hij voelt zich opperbest op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Geef daarnaast de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Omdat deze plant zo rijk bloeit heeft hij wat extra liefde nodig doormiddel van plantenvoeding. Als je ook nog eens regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg haalt geniet je nog langer van deze tuinplant.

Ondanks dat veel mensen denken dat wanneer de Bolchrysant uitgebloeid is, je hem beter weg kunt gooien. Het is zeker mogelijk om hem volgend jaar opnieuw in bloei krijgen. Zet hiervoor de chrysant voor de vorst op een koele maar vorstvrije plek en knip hem vroeg in de lente helemaal terug tot enkele centimeters. Medio april kan de plant weer naar buiten en zal hij tijdens de langere lente en zomerdagen weer nieuwe stengels en blaadjes gaan vormen. Wanneer het einde van de zomer nadert en de herfst  zijn intrede gaat doen zal de bolchrysant weer opnieuw gaan bloeien.

Bron: Tuinplant van de Maand – Bloemenbureau Holland – Mooiwatplantendoen.nl

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com